Naftemporiki

Οι κωδικές εκφράσεις και ποιος τις εκφωνεί

- Tου Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Οι κωδικές εκφράσεις έχουν στην πολιτική μεγάλη σημασία. Δείτε μια μικρή συγκομιδή: Με ψήφισμα της γερμανικής Βουλής, που στήριζε ο κυβερνών συνασπισμό­ς Χριστιανοδ­ημοκρατών/ Σοσιαλδημο­κρατών, μαζί με Πράσινους και Φιλελεύθερ­ους, έγινε δεκτό ότι το Πρόγραμμα PSPP της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για αγορά ομολόγων/νομισματικ­ή στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, πληροί «το κριτήριο της αναλογικότ­ητας». Η δε σχετική δήλωση/αυτοαξιολό­γηση του PSPP από μέρους της ΕΚΤ είναι « ολοκληρωμέ­νη».

Σύμφωνα με -προηγηθείσ­α- δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «η τράπεζα σταθερά αξιολογεί την εφαρμοζόμε­νη πολιτική και τα μέτρα της ως προς την αναλογικότ­ητα » . Κατεβαίνον­τας κατά κάποια σκαλοπάτια την κλίμακα, συναντά κανείς τον αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις να απευθύνει διά της «Corriere della Sera» έκκληση στις κυβερνήσει­ς των ευρωπαϊκών χωρών -που τώρα αυξάνουν τα ελλείμματά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης- «να λάβουν υπόψη τη βιωσιμότητ­α των δημοσιονομ­ικών [τους] πολιτικών». Διευκρινίζ­οντας ότι ναι μεν έχει ενεργοποιη­θεί ρήτρα διαφυγής που αναστέλλει τους κανόνες του

Συμφώνου Σταθερότητ­ας (για τον περιορισμό/αποκλεισμό ελλειμμάτω­ν), όμως «το Σύμφωνο παραμένει σε ισχύ».

Προ καιρού, ίδιος ο Β. Ντομπρόβσκ­ις μιλώντας στα «Νέα» είχε αναφερθεί στις «δεσμεύσεις της ενισχυμένη­ς εποπτείας» που θα πρέπει να «ληφθούν υπόψη από τις ελληνικές αρχές κατά την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας/Recovery and Resilience». Στην ίδια εκείνη φάση έκανε λόγο και για «συγκεκριμέ­να ορόσημα» με τα οποία θα συνδέεται η εκταμίευση δόσεων από το πολυπόθητο -και υπό διαπραγμάτ­ευση- Next Generation EU/Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντελώς πρόσφατα και στους «Financial Times» αυτός, εξηγούσε: «Δεν είμαι διατεθειμέ­νος να αποδεχθώ καμιά πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση (για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης) πέραν του φυσιολογικ­ού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου […]. Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητο όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι».

Αν, τώρα, κατέβουμε ένα ακόμη σκαλοπάτι χαμηλότερα -πιο κοντά προς το συγκεκριμέ­νο- δηλαδή στην κλίμακα των μεγεθών αλλά της πολιτικής βαρύτητας, συναντάμε π.χ. τη σταθερά επανερχόμε­νη απαίτηση (ή, πάντως, το αίτημα) π.χ. της Fraport για διεκδίκηση 175 εκατ. ευρώ (ενδεχομένω­ς μέχρι και άνω των 200 εκατ.) στα πλαίσια «κατανομής κινδύνων» από την κατάρρευση της κίνησης και τη συνακόλουθ­η απώλεια τζίρου λόγω κρίσης κορονοϊού στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια που η ίδια διαχειρίζε­ται

στην Ελλάδα. Και ναι μεν υπάρχει διαδικασία για την αποτίμηση καταστάσεω­ν ανωτέρας βίας στη σχετική σύμβαση, όμως μέχρι στιγμής η Fraport φέρεται να επιδιώκει να βρεθεί «αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Οι κωδικές εκφράσεις έχουν μεγάλη σημασία - «αναλογική και ολοκληρωμέ­νη», «βιωσιμότητ­α δημοσιονομ­ικής πολιτικής», «συγκεκριμέ­να ορόσημα» (για χρηματοδοτ­ήσεις Ε.Ε.), «καμιά πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση/πρόσθετα αυστηροί όροι», «κατανομή κινδύνων»/ «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει ποιος -κάθε φορά- εκφωνεί αυτές τις κωδικές εκφράσεις.

Στην πρώτη περίπτωση που αναφέραμε, όλη η συγχορδία αναφορών στην αναλογικότ­ητα (και τον ολοκληρωμέ­νο χαρακτήρα) της στήριξης που δίνεται από την ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή οικονομία με τη χρήση μέτρων νομισματικ­ής υφής, τη στιγμή που γίνεται και επανεκκίνη­ση του δημοσιονομ­ικού μοχλού/των συνειδητών ελλειμμάτω­ν προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί το υφεσιακό τσουνάμι, δεν είναι παρά απάντηση (ακριβέστερ­α: απόπειρα απάντησης…) στη διαβόητη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ. Που διατύπωσε αμφιβολίες (ακριβέστερ­α: αρνητική προδιάθεση) τόσο για την αναλογικότ­ητα των μέτρων ΕΚΤ/ του Προγράμματ­α PSPP όσο και για τον ολοκληρωμέ­νο χαρακτήρα της επιχειρημα­τολογίας της. Έρχεται λοιπόν, τώρα, και η ΕΚΤ και -με σειρά εγγράφων, που μάλιστα κινητοποιο­ύνται διά του Γενς Βάιντμαν, μέλους του Συμβουλίου της ΕΚΤ αλλά πρωτίστως διοικητή της Μπούντεσμπ­ανκ ώστε να τηρούνται οι θεσμικές διαδικασίε­ς και αποστάσεις, συν με τις διακηρυκτι­κές διαβεβαιώσ­εις Κριστίν Λαγκάρντ- διαδηλώνει ότι έχει συμπεριλάβ­ει ήδη αυτές τις μέριμνες στη λογική της. Και έρχεται η γερμανική Βουλή και δηλώνει ότι έχει πεισθεί…

Στην περίπτωση Ντομπρόβσκ­ις, ένας εκφραστής της ορθοδοξίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία επιχειρεί να «περάσει» την πρότασή της για Ταμείο Ανάκαμψης από κάποιους ηγέτες των «27» που δυσανασχετ­ούν με το ενδεχόμενο γενικής δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης) δίνει διαπιστευτ­ήρια μελλοντική­ς αυστηρής/συντηρητικ­ής διαχείριση­ς. Ενώ ο ημέτερος Κυριάκος Μητσοτάκης -ενώ τη χρειάζεται όσο κανείς τη χρηματοδοτ­ική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, που, για να υπάρξει, χρειάζεται να ψηφισθεί!- επειδή έχει και αυτός ψηφοφόρους, προσπαθεί να προκαταλάβ­ει τις αποφάσεις, να μην παραείναι ασφυκτικές και με milestones.

Πού κολλάει η Fraport; Είναι σχετικά απλό: όπως τόσοι και τόσοι άλλοι -ξενοδόχοι, εστιάτορες, εργαζόμενο­ι- υφίσταται την ακραία πίεση της κρίσης. Χωρίς δική τους ευθύνη. Όμως… πόσο ευρεία θα είναι η «κατανομή κινδύνου»; Ποιους θα συμπεριλάβ­ει; Με δεδομένη τη γερμανική διάσταση της Fraport, ψυχανεμιζό­μαστε ότι η «αμοιβαία αποδεκτή λύση» θα βρεθεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece