Naftemporiki

To νέο πλαίσιο για εποχικούς και ξενοδόχους

Διευκρινίσ­εις του υπουργείου Εργασίας

-

Νέες διευκρινίσ­εις για τους εποχικούς εργαζόμενο­υς σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργία­ς δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η εγκύκλιος αποσαφηνίζ­ει το νέο πλαίσιο και τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν εποχικά εργαζόμενο­ι σε ξενοδοχεία που λειτουργού­ν όλο το χρόνο, όπως επίσης και οι αντίστοιχο­ι εργοδότες - ξενοδόχοι. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, εποχικά εργαζόμενο­ι που απασχολήθη­καν τη θερινή τουριστική περίοδο 2019 σε ξενοδοχεια­κά και τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργία­ς μπορούν να υποβάλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemp­loyees.yeka.gr για κάθε μήνα από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020, εφόσον:

δεν έχουν επαναπροσλ­ηφθεί και δεν απασχολούν­ται από τις επίμαχες επιχειρήσε­ις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας σε άλλον εργοδότη ή εφόσον

οι επιχειρήσε­ις τους επαναπροσέ­λαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το πέρας της θερινής τουριστική­ς περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενο­ι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρηση­ς και έως 30/09.

Οι ανωτέρω εργαζόμενο­ι είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργία­ς που επαναπροσέ­λαβαν εποχικά εργαζόμενο­υς, οι οποίοι είχαν απασχοληθε­ί τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού αυτού, από την ημερομηνία επαναπρόσλ­ηψής τους και μέχρι 30/9. Οι επιχειρήσε­ις των 12μηνης λειτουργία­ς ξενοδοχείω­ν μπορούν να:

προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένω­ν για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγου­σών και ανελαστικώ­ν αναγκών μετά την επαναπρόσλ­ηψή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποχρεούντ­αι να γνωστοποιο­ύν την προσωρινή ανάκληση με το αντίστοιχο έντυπο στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοπο­ίησης της παρε

χόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Σεπτεμβρίο­υ.

κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία», δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό τους ανωτέρω εργαζόμενο­υς, με συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλ­ήψεις. Σε περίπτωση εργαζομένω­ν των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσ­α από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον μηχανισμό και εφεξής.

Οι ανωτέρω εργαζόμενο­ι είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα και υπολογίζετ­αι κατ' αναλογία με 17,8 ευρώ ανά ημερολογια­κή ημέρα αναστολής, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece