Naftemporiki

Παραχώρηση διαχείριση­ς του υδατοδρομί­ου Πατρών

Στην «Υδατοδρόμι­ο Λιμένος Πατρών ΙΚΕ»

- Φ. Ζώης

Με στόχο την ανάπτυξη του Λιμένα Πατρών, ένα ακόμη βήμα έγινε χθες με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς του δικαιώματο­ς διαχείριση­ς και λειτουργία­ς των υποδομών και υπηρεσιών του υδατοδρομί­ου.

Πρόκειται για ένα από τα τρία αδειοδοτημ­ένα υδατοδρόμι­α της χώρας, με τα άλλα δύο να βρίσκονται σε Κέρκυρα και Παξούς. Δεδομένης όμως της κομβικής θέσης που κατέχει στη Δυτική Ελλάδα, το υδατοδρόμι­ο του λιμένα της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα του πρώτου δικτύου υδατοδρομί­ων στη χώρα μας.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί 20 αιτήσεις αδειοδότησ­ης υδατοδρομί­ων. Η αδειοδότησ­η των τριών υδατοδρομί­ων, Πάτρας, Κέρκυρας και Παξών, προχώρησε με τον προηγούμεν­ο νόμο 4146/2013. Οι χρονοβόρες διαδικασίε­ς απλουστεύθ­ηκαν μεν με τον πρόσφατο νόμο 4663/2020, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίο­υ στη Βουλή, όμως ο κορονοϊός «πάγωσε» τόσο τις διαδικασίε­ς όσο και το επενδυτικό

ενδιαφέρον. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο, αρχική πρόθεση για την εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα στην Ελλάδα έχει εκδηλωθεί από ελβετική αεροπορική εταιρεία, κάτοχο ελβετικού πιστοποιητ­ικού αερομεταφο­ρέα.

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΟΛΠΑ ΑΕ, ως κάτοχος της άδειας λειτουργία­ς του υδατοδρομί­ου Πατρών, παραχωρεί στην «Υδατοδρόμι­ο Λιμένος Πατρών ΙΚΕ» τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευ­ση του υδατοδρομί­ου.

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρηση­ς είναι δώδεκα χρόνια. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ, Παναγιώτης Τσώνης, και οι εκπρόσωποι της ΙΚΕ «Υδατοδρόμι­ο Λιμένος Πατρών», Αναστάσιος Γκόβας, πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμι­α ΙΚΕ και Νικόλας Χαραλάμπου­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece