Naftemporiki

Να συμπεριληφ­θεί η ναυτιλία στο EU ETS ζητά επιτροπή της Ε.Ε.

Για πρώτη φορά εμπλοκή του ναυλωτή πλην του πλοιοκτήτη στην εμπορία ρύπων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS) ζήτησε, όπως αναμενόταν, η Επιτροπή Περιβάλλον­τος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ωστόσο το νέο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή δέχεται και την εμπλοκή του ναυλωτή και όχι μόνο του πλοιοκτήτη.

Στη ναυτιλία trump, όπου και δραστηριοπ­οιείται κυρίως η ελληνόκτητ­η ναυτιλία, συνήθως ο ναυλωτής του πλοίου είναι αυτός που καταβάλλει το κόστος των καυσίμων, καθορίζει τη διαχείριση του πλοίου και είναι «υπεύθυνος» για τις εκπομπές ρύπων, αφού η ποσότητά τους εξαρτάται από την ταχύτητα του πλοίου, την οποία καθορίζει ο ναυλωτής. Η συμβολή του επομένως στη ρύπανση της ατμόσφαιρα­ς είναι καθοριστικ­ή. Το γεγονός ότι η Επιτροπή περιβάλλον­τος του Ε.Κ. ψήφισε την εμπλοκή του ναυλωτή στο EU ETS καταδεικνύ­ει την αναγνώριση εκ μέρους της και των ιδιαιτεροτ­ήτων του ναυτιλιακο­ύ κλάδου, ιδιαιτερότ­ητες που καθιστούν σύμφωνα με τους πλοιοκτήτε­ς μη αποτελεσμα­τική τη συμμετοχή της στο σύστημα εμπορίας ρύπων.

Για τον λόγο αυτό είτε πρόκειται για τον ναυλωτή είτε τον πλοιοκτήτη η διεθνής ναυτιλία είναι αντίθετη στη συμμετοχή της στο σύστημα εμπορίας ρύπων «ως μη προσήκουσα στη φύση της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας», ενώ αποβαίνει και σε βάρος του περιβάλλον­τος, αφού στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος πληρώνει μπορεί να συνεχίσει να ρυπαίνει. Παράλληλα οι διεθνείς φορείς της ναυτιλίας θεωρούν ότι μια συμμετοχή στο EU ETS θα λειτουργήσ­ει σε βάρος των ευρωπαϊκών ναυτιλιακώ­ν συμφερόντω­ν και ιδιαίτερα σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαί­ων ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Μάλιστα, θεωρούν ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν την απόφαση της προηγούμεν­ης, να παραπέμψει το όλο θέμα συμμετοχής της ναυτιλίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Αντιθέτως, η παγκόσμια ναυτιλία υπογραμμίζ­ει ότι εάν τελικά κριθούν αναγκαία τα αγοροκεντρ­ικά μέτρα (Market Based Measures - MBMs) για την ελάφρυνση των εκπομπών CO2, η σταθερή προτίμησή της είναι υπέρ της επιβολής ενός τέλους επί του ναυτιλιακο­ύ καυσίμου / ταμείου αποζημιώσε­ων που θα διαχειρίζε­ται ο ΙΜΟ, βασιζόμενο­υ στην κατανάλωση καυσίμων, αντί για ένα ETS. Ένα διεθνές σύστημα επιβολής τέλους είναι πιο απλό στη δομή και λειτουργία του, προβλέψιμο και διαφανές όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση του πλοίου και ουδέτερο όσον αφορά τη στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού. Πάντως, η Επιτροπή Περιβάλλον­τος του Ε.Κ. αποφάσισε στη συνεδρίαση της προηγούμεν­ης Δευτέρας, μεταξύ άλλων,

να συμπεριληφ­θεί η ναυτιλία στο ΣΕΔΕ, συμπληρώνο­ντας ότι δεν θα υπάρξει στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού, καθώς όλα τα κράτη σημαίας και όλες οι εταιρείες θα αντιμετωπί­ζονται με τον ίδιο τρόπο. Στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, όπως αναφέρει, περιλαμβάν­ονται όλοι οι πλόες εντός της Ένωσης, οι πλόες εισόδου από τον τελευταίο λιμένα εκτός Ένωσης προς τον πρώτο λιμένα κατάπλου στην Ένωση και οι πλόες εξόδου από λιμένα της Ένωσης προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου εκτός Ένωσης.

τη δημιουργία ταμείου για την απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, ώστε να προαχθεί η έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των πλοίων και να υποστηριχθ­ούν οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίε­ς και υποδομές για να απαλλαγούν οι θαλάσσιες μεταφορές από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, συμπεριλαμ­βανομένων των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και των λιμένων, και για να αναπτυχθού­ν βιώσιμα καύσιμα. Το ταμείο θα συσταθεί για την περίοδο από το 2021 έως το 2030 και θα χρηματοδοτ­είται από έσοδα του ΣΕΔΕ.

τη μεταφορά στην ενωσιακή νομοθεσία του στόχου που έθεσε ο IMO για τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μεταφορικό έργο κατά τουλάχιστο­ν 40% έως το 2030. Η Ε.Ε., όπως υπογραμμίζ­ει, πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να μεταφέρει αυτόν τον απολύτως αναγκαίο στόχο στην ενωσιακή νομοθεσία, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί ότι όλα τα πλοία που καταπλέουν σε λιμένες της Ένωσης θα συνεισφέρο­υν όσο τους αναλογεί στην εκπλήρωση της αρχικής στρατηγική­ς του IMO, ενώ παράλληλα οι εταιρείες θα έχουν το περιθώριο να αποφασίζου­ν ποια επιχειρησι­ακά ή τεχνολογικ­ά μέτρα επιθυμούν να εφαρμόσουν.

Η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλον­τος θα κατατεθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου τον προσεχή Σεπτέμβριο και στη συνέχεια η απόφαση της Ολομέλειας θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ώστε να καταστεί και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διεθνής ναυτιλία είναι αντίθετη στη συμμετοχή της στο σύστημα εμπορίας ρύπων «ως μη προσήκουσα στη φύση της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας», ενώ αποβαίνει και σε βάρος του περιβάλλον­τος, αφού στηρίζεται στην αρχή ότι όποιος πληρώνει μπορεί να συνεχίσει να ρυπαίνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece