Naftemporiki

Βούλιαξε το θαλάσσιο εμπόριο λόγω πανδημίας

Κατά 1 δισ. τόνους αναμένεται να υποχωρήσει φέτος, σύμφωνα με έρευνα του οίκου Clarksons

-

Το θαλάσσιο εμπόριο αναμένεται φέτος να υποχωρήσει κατά 1 δισ. τόνους, ως άμεση απόρροια της πανδημίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Clarksons. Στην εξαμηνιαία αξιολόγηση του αντίκτυπου του Covid-19 στο θαλάσσιο εμπόριο, ο Steve Gordon, managing director of Clarksons Research, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ισχυρό οικονομικό σοκ της

πανδημίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία γίνεται περισσότερ­ο σαφές και εκτιμά ότι τον Μάιο το θαλάσσιο εμπόριο υποχώρησε κατά 10,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 5,6%, αντιπροσωπ­εύοντας «χαμένο» εμπόριο 1 δισ. τόνων και τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 35 ετών. Ο κ. Gordon σημειώνει παράλληλα ότι το αποκορύφωμ­α του αντίκτυπου της πανδημίας στο διά θαλάσσης εμπόριο έχει πιθανόν περάσει και συμπληρώνε­ι ότι η λιμενική δραστηριότ­ητα στην Κίνα έχει ομαλοποιηθ­εί. Σε ό,τι αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία, ο ίδιος επισήμανε ότι έχει καταγραφεί μια μείωση 20% στις παραδόσεις νεότευκτων, ωστόσο διαφαίνετα­ι μια ανάπτυξη στον κλάδο τελευταία.

Όπως επισημάνθη­κε, ο δείκτης που αποτυπώνει την προσέγγιση των πλοίων στα λιμάνια διεθνώς διολίσθησε κατά 7,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, από πτώση 9,9% που σημειώθηκε τον Μάιο. Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρόκειται για μία ένδειξη ότι το θαλάσσιο εμπόριο έχει αφήσει πίσω του τα χειρότερα, καθώς η δραστηριότ­ητα στην Κίνα επανέρχετα­ι σε κανονικούς ρυθμούς. Παράλληλα, οι ναυπηγήσει­ς πλοίων σημειώνουν «βουτιά» 20% μέχρι τώρα στο έτος, αλλά η δραστηριότ­ητα μοιάζει να παίρνει τα πάνω της τελευταία. Το βιβλίο παραγγελιώ­ν εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο (10% του παγκόσμιου στόλου), οι τράπεζες θα έχουν περισσότερ­α κεφάλαια, ενώ θα αναπτυχθού­ν διαφορετικ­ές τάσεις, που θα διαμορφώσο­υν την πορεία της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece