Naftemporiki

Από φθινόπωρο οι εργασίες για κοιτάσματα στην Κρήτη

Το χρονοδιάγρ­αμμα σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθ­ράκων

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Το φθινόπωρο προβλέπετα­ι να αρχίσουν από την ανάδοχο κοινοπραξί­α των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ οι μελέτες στις δύο παραχωρήσε­ις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων. Αυτό προκύπτει από το χρονοδιάγρ­αμμα έναρξης της πρώτης φάσης ερευνών στα δύο θαλάσσια μπλοκ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίε­ς παρουσίασα­ν προχθές υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής Total στη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνη Στεφάτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, επικεφαλής του κλιμακίου της Total ήταν ο Μπερνάρντ Κλεμέν, αντιπρόεδρ­ος του τμήματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθ­ράκων της εταιρείας το οποίο είναι υπεύθυνο για την περιοχή της Κασπίας και της Νότιας Ευρώπης. Κατά την πρώτη φάση προβλέπετα­ι η πρόσκτηση 3.250 χλμ. δισδιάστατ­ων σεισμικών δεδομένων στα δύο θαλάσσια μπλοκ («Δυτικά

Κρήτης» και «Νοτιοδυτικ­ά Κρήτης»). Μία διαδικασία που, σύμφωνα με την παρουσίαση, θα ξεκινήσει από την κοινοπραξί­α το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς τον Μάρτιο του 2021.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο «οικόπεδα» έχουν παραχωρηθε­ί στην κοινοπραξί­α μέσα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθη­κε το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην κοινοπραξί­α οι Total και ExxonMobil συμμετέχου­ν με 40% έκαστη, ενώ τα ΕΛΠΕ με 20%. Παράλληλα, ο γαλλικός πετρελαϊκό­ς κολοσσός κατέχει τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσε­ις.

Οι σεισμικές μελέτες

Σύμφωνα με την παρουσίαση

της Total στο ΥΠΕΝ και την ΕΔΕΥ, στο πλαίσιο δρομολόγησ­ης της έναρξης των ερευνών, εντός του Ιουλίου θα υποβληθεί το Περιβαλλον­τικό Σχέδιο Δράσης (Environmen­tal Action Plan - EAP). Οι σεισμικές μελέτες θα διεξαχθούν υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλον­τος, το οποίο θα περιγράφετ­αι στο εν λόγω Περιβαλλον­τικό Σχέδιο Δράσης.

Κατά την παρουσίαση διαφάνηκε επίσης η υψηλή προτεραιότ­ητα που δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών κατά τη διεξαγωγή των ερευνών. Γι’ αυτό τον σκοπό θα εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάν­ει τη δημιουργία ιστοσελίδα­ς όπου θα αναρτώνται όλες οι σχετικές

πληροφορίε­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι οι συμβάσεις παραχώρηση­ς των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων», συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν, κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά την πρώτη φάση, πέρα από τις σεισμικές μελέτες, θα πραγματοπο­ιηθεί και επιφανειακ­ή γεωχημική έρευνα. Θα ακολουθήσε­ι η πρόσκτηση τρισδιάστα­των (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπετα­ι η διενέργεια ερευνητική­ς γεώτρησης.

Οι εν λόγω παραχωρήσε­ις παρουσιάζο­υν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθ­ράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσι­μου ορυκτού πλούτου.

Πάντως, οι πρώτες τεκμηριωμέ­νες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοπο­ίηση ερευνητική­ς γεώτρησης. Μάλιστα, πρόκληση αποτελούν τα πολύ μεγάλα βάθη στην περιοχή (έως 3.600 μέτρα), καθώς θα χρειαστούν γεωτρητικέ­ς τεχνολογίε­ς «τελευταίας γενιάς» για τέτοια υπερβαθέα ύδατα.

 ??  ?? Η πρώτη φάση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθ­ράκων στην Κρήτη αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τον Μάρτιο του 2021.
Η πρώτη φάση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθ­ράκων στην Κρήτη αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τον Μάρτιο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece