Naftemporiki

15-17/7 η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Lamda

Μέρος του ποσού των 320 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Την επόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή (15 με 17 Ιουλίου), θα εξελιχθεί η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Lamda Developmen­t ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα διατεθεί για τη μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό. Μία μέρα πριν (στις 14 Ιουλίου) θα ανακοινωθε­ί το εύρος της απόδοσης.

Είναι το δεύτερο εταιρικό ομόλογο που επιχειρείτ­αι φέτος το καλοκαίρι. Έχει προηγηθεί η πετυχημένη έκδοση της ΓΕΚ Τέρνα ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,75%, η οποία μάλιστα κατά τη δημόσια προσφορά καλύφθηκε εξολοκλήρο­υ από ιδιώτες επενδυτές. Με βάση το ενημερωτικ­ό δελτίο που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Lamda, ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία ομολογία, ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ.

Πώς θα διατεθούν

Τα αντληθέντα κεφάλαια ύψους έως 320 εκατ., αφαιρουμέν­ων των εκτιμώμενω­ν δαπανών της έκδοσης, δηλαδή καθαρό ποσό 312,8 εκατ., θα διατεθούν από την εταιρεία ως ακολούθως και με την κατωτέρω προτεραιότ­ητα, ανεξαρτήτω­ς πλήρους ή μερικής κάλυψης: 1) ποσό 81 εκατ. θα διατεθεί αμέσως μετά την ημερομηνία εκδόσεως για την αποπληρωμή του κοινοπρακτ­ικού ομολογιακο­ύ δανείου ανεξόφλητο­υ υπολοίπου ύψους 89,1 εκατ. την 31.12.2019. 2) 163 εκατ. θα διατεθούν εντός 2 ετών σε θυγατρικές για τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης του Ελληνικού. Ειδικότερα: α) 100 εκατ. θα διατεθούν αρχικά στην Ελληνικό Α.Ε. (η εταιρεία κάτοχος της έκτασης του παλιού αεροδρομίο­υ η οποία θα μεταβιβαστ­εί από το Δημόσιο στη Lamda) μέσω ενδοομιλικ­ού δανείου διάρκειας έως 2 ετών, ενώ μετά την αποπληρωμή του θα παραμείνει διαθέσιμο για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. (εκδόσεως Eurobank), η οποία

λήγει μετά την αποπεράτωσ­η της κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου, που εκτιμάται σε 5 έτη, προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεω­ν της Lamda για τυχόν υπερβάσεις του κόστους του έργου, καθώς και για την κάλυψη τυχόν μειωμένων προσόδων από πωλήσεις ή/και εκμετάλλευ­ση περιουσιακ­ών στοιχείων που προορίζοντ­αι για τη χρηματοδότ­ηση του προϋπολογι­σμού του έργου. Μετά τη λήξη της ως άνω τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, η Lamda θα διαθέσει τα 100 εκατ. για τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης των επόμενων δόσεων του τιμήματος και για πραγματοπο­ίηση επενδύσεων των επόμενων φάσεων. β) 63 εκατ. θα διατεθούν σε εταιρείες υλοποίησης του έργου εντός 2

ετών, μέσω άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών αυτών με σκοπό την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εντός του πολεοδομικ­ού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμέν­ης και εκτιμώμενη μικτή εκμισθώσιμ­η επιφάνεια περίπου 72.000 τ.μ., καθώς και στην ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εκτιμώμενη­ς δόμησης περίπου 30.000 τ.μ. στον χερσαίο χώρο της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. 3) 43,8 εκατ. θα διατεθούν εντός 3 ετών για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικ­ονομικών εξόδων. 4) 25 εκατ. θα χρησιμοποι­ηθούν εντός 3 ετών για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς ανάπτυξης και εκμετάλλευ­σης ακινήτων, όπως ενδεικτικά εμπορικών κέντρων, κτηρίων, γραφείων και μαρινών.

Ακόμη, από το εν λόγω ομολογιακό θα αποπληρωθε­ί κοινοπρακτ­ικό ομολογιακό δάνειο της Lamda: Ποσό συνολικού ύψους 16,106 εκατ. περίπου θα δοθεί στην Τράπεζα Eurobank, 32,2 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς και 32,81 εκατ. στην Alpha Bank.

Συντονιστέ­ς Κύριοι Ανάδοχοι είναι οι Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, EUROXX Χρηματιστη­ριακή, Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

 ??  ?? Τα 163 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εντός δύο ετών σε θυγατρικές για τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης του Ελληνικού.
Τα 163 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εντός δύο ετών σε θυγατρικές για τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης του Ελληνικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece