Naftemporiki

4 δισ. θα επενδύσει η ΓΕΚ Τέρνα την προσεχή 5ετία

Πρόβλεψη 20.000 νέων θέσεων εργασίας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

«Ηχώρα μας έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία, αλλά και μια πολύ δύσκολη πρόκληση. Οι πόροι που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, και άλλων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων μαζί με τη μόχλευση με ιδιωτικά κεφάλαια, αθροίζουν ένα πρωτοφανές πακέτο που ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ».

Τα παραπάνω τόνισε χθες, μιλώντας στους μετόχους της ΓΕΚ Τέρνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, προσθέτοντ­ας: «Η πρόκληση είναι πρωτοφανής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να απορροφήσο­υμε τεράστια ποσά μακριά από τις παθογένειε­ς και τις μεθόδους του παρελθόντο­ς. Θεωρούμε ότι κομβικό σημείο για την επιτυχία του πολύ δύσκολου αυτού εγχειρήματ­ος θα είναι να δοθεί προτεραιότ­ητα σε επενδύσεις με Μεγάλη Εγχώρια Προστιθέμε­νη Αξία, που έχουν πολλαπλασι­αστικά οφέλη. Οι τομείς της καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρ­ικά έργα), της αποθήκευση­ς ενέργειας με αντλησοταμ­ίευση, των ενεργειακώ­ν υποδομών, ο τομέας του περιβάλλον­τος και οι μεγάλες υποδομές έχουν αυτά τα χαρακτηρισ­τικά. Και γι' αυτό αποτελούν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτές οι επενδύσεις έχουν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας,

που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι έναν πολλαπλασι­αστή που προσεγγίζε­ι το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφου­ν περίπου 2 ευρώ».

Επενδύσεις

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα επανέλαβε ότι οι επενδύσεις του ομίλου στη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ για το επόμενο διάστημα προγραμματ­ίζονται επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσ­ουν την προσεχή πενταετία περισσότερ­ες από 20.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι σε έναν χρόνο περίπου θα έχει ολοκληρωθε­ί η δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας που θα συγκεντρώσ­ει τις παραχωρήσε­ις. Αναφορικά με τη δραστηριότ­ητα στην ενέργεια είναι ορατός για την εταιρεία ο στόχος των 2GW. Όπως είπε, σε τροχιά εξέλιξης βρίσκεται και η σημαντική επένδυση για την αποθήκευση ενέργειας στην Αιτωλοακαρ­νανία, η οποία θεωρείται σημαντική για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ωστόσο δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει.

Ως προς τα ώριμα κατασκευασ­τικά έργα συμπεριλαμ­βάνεται η ολοκλήρωση του Ε65, με τον κ. Περιστέρη να σημειώνει ότι ευελπιστού­με ότι η ταχύτητα για τη δρομολόγησ­η νέων έργων θα αυξηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece