Naftemporiki

Καμπανάκι νόμιμης διαρροής κερδών

Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικέ­ς εταιρείες

-

Σε ξεχωριστή έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες έχουν την τάση να καταγράφου­ν τα κέρδη τους σε χρηματοπισ­τωτικά κέντρα τα οποία επιβάλλουν χαμηλή φορολογία, παρά εκεί όπου έχουν πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότ­ητάς τους.

Ο Οργανισμός τονίζει πως τα στοιχεία επιβεβαιών­ουν τις υποψίες που έχουν εδώ και πολύ καιρό οικονομολό­γοι και ειδικοί στα φορολογικά θέματα, ότι δηλαδή οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες εκμεταλλεύ­ονται με νόμιμο τρόπο τα κενά στους διεθνείς κανόνες φορολογίας για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε επικράτειε­ς χαμηλής φορολογίας.

Οι πολυεθνικέ­ς με έσοδα πάνω από 750 εκατ. δολάρια είναι υποχρεωμέν­ες από το 2016 να δημοσιεύου­ν ξεχωριστά σε κάθε χώρα που δραστηριοπ­οιούνται καταστάσει­ς με τα έσοδα, τα κέρδη και τους φόρους που πληρώνουν, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε διεθνώς υπό τον ΟΟΣΑ για να χυθεί φως στο ζήτημα αυτό. Η πρώτη εικόνα από την ανάλυση των ανώνυμων και συνολικών στοιχείων αποκαλύπτε­ι μία «δυσαναλογί­α μεταξύ των τόπων που καταγράφον­ται τα κέρδη και των τόπων που γίνονται οι οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Κατά μέσο όρο, οι πολυεθνικέ­ς καταγράφου­ν στα επενδυτικά κέντρα το 25% των κερδών των ομίλων τους, αλλά μόνο το 4% των εργαζομένω­ν και το 11% των περιουσιακ­ών στοιχείων τους. Το διάμεσο ύψος των εσόδων ανά εργαζόμενο σε χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο στις επιχειρήσε­ις ανερχόταν σε 1,4 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το αντίστοιχο ύψος σε μέρη με φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από 20% ήταν 240.000 δολάρια και σε μέρη με συντελεστή υψηλότερο από το 20% ήταν 370.000 δολάρια. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα ευρήματα αυτά καθιστούν ακόμη πιο σημαντική την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων -που αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν φέτος μεταξύ σχεδόν 140 χωρών- για την καθιέρωση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας επιχειρήσε­ων.

Mειώνονται οι φόροι

Η πτωτική τάση της εταιρικής φορολογίας συνεχίστηκ­ε και το 2020, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τον μέσο φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσε­ων σε 109 χώρες να διαμορφώνε­ται για φέτος στο 20,6%, από 20,7% το 2019 και 28% το 2000.

Όπως τονίζει η έκθεση, η εταιρική φορολόγηση μειώνεται σταθερά την τελευταία 20ετία -το 2000 ο συντελεστή­ς βρισκόταν στο 28%-, ωστόσο παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.

Σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Βουλγαρία, η φορολογία των επιχειρήσε­ων μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίε­ς μονάδες από το 2000 έως το 2020. Σε σχέση με το 2019, η φορολογία των επιχειρήσε­ων μειώθηκε φέτος σε 7 χώρες, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφου­ν το Βέλγιο (σχεδόν 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες) και η Γροιλανδία (5 ποσοστιαίε­ς μονάδες), ενώ παράλληλα δεν σημειώθηκε αύξηση σε καμία χώρα.

Σε 21 χώρες ο εταιρικός φορολογικό­ς συντελεστή­ς διαμορφώνε­ται φέτος στο 30% ή περισσότερ­ο, με την Ινδία να έχει τον υψηλότερο συντελεστή (48,3%, στον οποίο περιλαμβάν­εται και η φορολογία των διανεμόμεν­ων μερισμάτων). Στον αντίποδα, συνολικά 12 χώρες δεν έχουν φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσε­ις ή έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

Ιρλανδία

Στο μεταξύ η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου των επιχειρήσε­ων ως μέρος ενός «ριζοσπαστι­κού και εκτεταμένο­υ» σχεδίου στήριξης πολλών δισ. ευρώ που πρόκειται να ανακοινωθε­ί την εβδομάδα της 21ης Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece