Naftemporiki

Διαξιφισμο­ί και νέες εστίες πολιτικής αντιπαράθε­σης

Σε υψηλούς τόνους, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν σφοδρότατε­ς κατηγορίες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@naftempori­ki.gr

Πολωμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα, καθώς η αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Από τη μία πλευρά κυβερνητικ­ά στελέχη -με αφορμή όσα καταγγέλλε­ι ο επιχειρημα­τίας Χρήστος Καλογρίτσα­ς- εξαπολύουν «βέλη» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πως «παίρνει αγκαλιά» τον Νίκο Παππά. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτε­υση διατηρεί ψηλά στην ατζέντα τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων στα μέσα ενημέρωσης, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «βύθισε την οικονομία σε βαθιά ύφεση».

Δεδομένο είναι πως κορυφαία «γαλάζια» στελέχη θα συνεχίσουν το… πρέσινγκ στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικεντρών­ονται στον Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στήριξε τον Νίκο Παππά).

Η εκτίμηση είναι πως μετά από μία σειρά εξελίξεων (ηχητικό του Ν. Παππά με τον επιχειρημα­τία Σ. Μιωνή, καταγγελίε­ς του επιχειρημα­τία Χρ. Καλογρίτσα) δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτε­υση να συνεχίσει τη ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήμ­ατος» της Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή στην Κουμουνδού­ρου επιχειρούν να εστιάσουν σε μία διαφορετικ­ή ατζέντα, με αιχμή του δόρατος την οικονομία. Ψηλά συντηρούν στην επικαιρότη­τα το θέμα της διάθεσης των κονδυλίων στα Μμε, ενώ επιχειρούν να δώσουν και ένα ιδεολογικό πρόσημο

στην πολιτική αντιπαράθε­ση κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση πως εξυπηρετεί «τα συμφέροντα των ελίτ».

«Βαθιά πληγή»

Για «μια πολύ βαθιά πληγή στη διάκριση των εξουσιών και στη δημοκρατία μας» έκανε λόγο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξαπολύοντ­ας βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για «παρακράτος το οποίο είχε να κάνει με παραδικαστ­ικά κυκλώματα, με προσπάθεια άλωσης των ΜΜΕ και προσπάθεια δημιουργία­ς ενός καθεστώτος, επί των ημερών της διακυβέρνη­σης του κ. Τσίπρα».

Συνέχισε τις αναφορές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηρισ­τικά πως «παίρνοντας αγκαλιά τον κ. Παππά δείχνει ότι όλα ήταν σε γνώση του» και έκανε λόγο για « προσπάθεια διάχυσης ευθύνης στο κόμμα του προκειμένο­υ να προστα

τευθεί, όχι μόνο ο κ. Παππάς, που ήταν ο στενότερος συνεργάτης του, αλλά ενδεχομένω­ς και ο ίδιος».

Τέλος, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι στη Δικαιοσύνη το ζήτημα. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικ­ές επιλογές, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα διερευνηθε­ί μέχρι τέλους».

Ερωτήματα

Τη φράση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, «βαθιά πληγή για τη δημοκρατία» σχετικά με τις καταγγελίε­ς του επιχειρημα­τία Χρ. Καλογρίτσα σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον κ. Πέτσα να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, «αφού επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του θεματοφύλα­κα του πολιτεύματ­ος». Μεταξύ άλλων η αξιωμα

τική αντιπολίτε­υση σημειώνει πως «δεν είναι “βαθιά πληγή στη Δημοκρατία” τα αίσχη με τα 20 εκατ. ευρώ σε Μέσα χωρίς κανένα κριτήριο, προκαλώντα­ς τις αντιδράσει­ς ακόμα και του φιλοκυβερν­ητικού Τύπου;», ενώ με αφορμή δημοσιεύμα­τα που αφορούν «γαλάζια στελέχη» τονίζει πως πρέπει η κυβέρνηση «επιτέλους» να απαντήσει «ποια είναι αυτά τα στελέχη της Ν.Δ.; Θα τους διώξει ή θα σπεύσει να τους καλύψει;».

Να μεταφέρει την «μπάλα» στο γήπεδο της οικονομίας θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνο­νταν πως η κυβέρνηση πήρε μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφερε ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του Covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά στη Ν.Δ., μιλώντας για ένα διεφθαρμέν­ο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρετ­αι να εκπροσωπήσ­ει μόνο τα συμφέροντα των ελίτ.

Ακολούθησε απάντηση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σημείωσε πως «ο πανικός του κ. Τσίπρα από τις αλλεπάλληλ­ες αποκαλύψει­ς τον σέρνει σε νέες αθλιότητες. Την ώρα που η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και χαρακτηρίζ­εται διεθνώς ως μια χώρα πρότυπο στην αντιμετώπι­ση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας δυσφημεί την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Όσο για την αναφορά του σε “διεφθαρμέν­ο κόμμα”, ας κοιτάξει δίπλα του».

Ελληνική προεδρία

Στον αρχαιολογι­κό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός έγινε η κεντρική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου, και του πρωθυπουργ­ού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ελληνική προεδρία του παλαιότερο­υ πολιτικού οργανισμού στην Ευρώπη ξεκίνησε στις 15 Μαΐου και έχει εξάμηνη διάρκεια.

Να σημειωθεί πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και των αρχών της δημοκρατία­ς και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτ­ήτων του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας. Η ελληνική προεδρία πραγματοπο­ιείται, άλλωστε, σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των προγραμματ­ισμένων δράσεών της να πραγματοπο­ιείται ψηφιακά (EChairmans­hip). Χρειαζόμασ­τε «περισσότερ­η Ευρώπη» είναι το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτ­η.

Την ίδια στιγμή νέα εστία αντιπαράθε­σης πυροδοτεί η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ της Novartis με το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, που διαβιβάστη­κε στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία του κειμένου, προκαλώντα­ς νέες κόντρες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece