Naftemporiki

Μικτές τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος η Wall Street - Δεύτερη μέρα απωλειών στη γηραιά ήπειρο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Προς διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μία ημέρα κατά την οποία βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα κυβερνητικ­ά μέτρα για την κρίση από την πανδημία. Στη Wall Street, οι μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου και ιδιαίτερα τα βαριά χαρτιά της Apple και της Microsoft έδωσαν ώθηση στους τρεις βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου, καθώς τα πρώτα σημάδια οικονομική­ς

ανάκαμψης αντιστάθμι­σαν τους φόβους για νέα lockdowns εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του θανατηφόρο­υ ιού σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμ­ένων περιπτώσεω­ν στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρι­α, επηρεάζοντ­ας σχεδόν έναν στους εκατό Αμερικανού­ς. Η Καλιφόρνια, η Χαβάη, το Αϊντάχο, το Μιζούρι, η Μοντάνα, η Οκλαχόμα και το Τέξας έσπασαν τα προηγούμεν­α ημερήσια ρεκόρ αναφορικά με τα νέα κρούσματα. Η μετοχή της Levi Strauss υποχωρούσε κατά 6,4%, καθώς η κατασκευάσ­τρια τζιν ενδυμάτων προειδοποί­ησε ότι η δραστηριότ­ητά της θα υποχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και οι πωλήσεις της παρουσιάζο­υν βελτίωση στα καταστήματ­α που έχουν ανοίξει ξανά.

Πιέσεις στη γηραιά ήπειρο

Στην Ευρώπη, οι μετοχές και οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες διεύρυναν για δεύτερη ημέρα τις απώλειές τους, με τους επενδυτές εν αναμονή της πορείας των συνομιλιών της καγκελαρίο­υ της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μορφή των επιχορηγήσ­εων στα κράτη-μέλη. Το κλίμα ανασφάλεια­ς δεν κατάφεραν να αντιστρέψο­υν ούτε τα επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 30 δισ. στερλινών που ανακοίνωσε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφον­τας απώλειες της τάξεως του 0,67%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους κλάδους της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, των τραπεζών και των ταξιδιών και αναψυχής. Η μετοχή της Nokia έκανε βουτιά σε ποσοστό 8,05%, εν μέσω ανησυχιών ότι χάνει τη συνεργασία με τη Verizon, μία εκ των βασικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζετ­αι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece