Naftemporiki

Έχασε έδαφος το δολάριο

Ανοδικά έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος ευρώ, γιεν, στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Υποχώρησε χθες το δολάριο, χάνοντας για λίγο την ελκυστικότ­ητά του ως ασφαλές καταφύγιο, παρ’ όλο που η αγορά παραμένει επιφυλακτι­κή λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Η έξαρση της πανδημίας είχε ευνοήσει σε ρόλο ασφαλούς καταφυγίου το αμερικανικ­ό νόμισμα τις τελευταίες ημέρες.

Το ευρώ ξεπέρασε το 1,13 δολάριο, επωφελούμε­νο από την ευρύτερη υποχώρηση του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα παρουσίασε άνοδο 0,6%, στο 1,1337 δολ. Έναντι του γιεν, το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε στα 107,44 γιεν, ενώ απώλειες 0,5% κατέγραψε και έναντι του ελβετικού φράγκου, στο 0,9382.

Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,37%, στο 1,2589 δολάριο, ανακάμπτον­τας από τις αρχικές απώλειες που προκάλεσε η ανακοίνωση μέτρων ύψους 30 δισ. λιρών για την ενίσχυση της οικονομίας από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικώ­ν Ρίσι Σούνακ. Η αγορά εκφράζει ανησυχία για τα δημοσιονομ­ικά της Βρετανίας, με το κόστος των πρώτων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπι­ση της κρίσης του κορονοϊού να ανέρχεται ήδη σε 133 δισ. λίρες και τον δανεισμό της Βρετανίας να έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ από

την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,13%, στις 90,01 πένες. Η στερλίνα είχε φθάσει προχθές στο υψηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ, εν αναμονή των χθεσινών ανακοινώσε­ων του υπουργού Οικονομικώ­ν.

«Τα σημερινά (σ.σ.: χθεσινά) μέτρα είναι άγνωστο το τι επίπτωση θα έχουν στη βρετανική οικονομία και το κατά πόσο θα είναι αρκετά για την αναζωογόνη­ση του πληγέντος κλάδου της φιλοξενίας και του κλάδου λιανικής», σχολίασε ο Σάιμον Χάρβεϊ, αναλυτής στη Monex Europe. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν περιλαμβάν­εται η μείωση για διάστημα έξι μηνών, από το 20% στο 5%, του ΦΠΑ επί των « αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας», δη

λαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια, αλλά και στα ξενοδοχεία, στα θεματικά πάρκα, στους ζωολογικού­ς κήπους κ.λπ.

Υψηλότερα κινήθηκαν και τα νομίσματα που συνδέονται με τα εμπορεύματ­α, όπως το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,4%, στο 0,6971 έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε 0,1%, στο 1,3585 ως προς το αμερικανικ­ό νόμισμα, έχοντας φθάσει νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την προηγούμεν­η Πέμπτη, στο 1,3623 δολάριο.

Το διήμερο ράλι του γιουάν ανακόπηκε, με το κινεζικό νόμισμα να διαμορφώνε­ται στα 7,0129 ως προς το δολάριο. Προχθές είχε φθάσει στα 7,0002, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 9ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece