Naftemporiki

Οι ενδείξεις δεν ήταν ευνοϊκές

-

των προχθεσινώ­ν πιέσεων και με βάση την εικόνα των ασιατικών αγορών χθες το πρωί, αποτολμήσα­με να εκφράσουμε προσδοκίες για μια αντίδραση στη γενίκευση των απωλειών, που θεωρήσαμε ως κεντρική υπερβολή των συναλλαγών τη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκ­ια, ωστόσο, έκαναν πάλι την κίνηση για να περάσει ο Γ.Δ. σε ανώτερα επίπεδα από τις 944 μονάδες στην έναρξη των συναλλαγών, με τη συνήθη αποτυχία. Δηλαδή ορίστηκε το ανώτερο στις 10:57 -που ήταν οι 648,6 μονάδες- και έπειτα από πλάγια κίνηση, από τις 11:02 και επί μία ώρα, ανάμεσα στις 645,6 και τις 647,6 μονάδες άρχισε η αναζήτηση πυθμένα για τη σύνοδο. Τα χρηματιστή­ρια στην Ευρώπη, εκκινώντας από αρνητικό πεδίο, πέρασαν προς στιγμή σε θετικό, αλλά πριν συμπληρωθε­ί το πρώτο δίωρο βούλιαζαν συντονισμέ­να. Δεν ήταν ευνοϊκά για μια αντίδραση στην Αθήνα.

αφού στις 13:18 ο μέσος όρος έπιασε τις 641,3 μονάδες, ακολούθησε μια δυνατή αντίδραση που «υποσχέθηκε» πως δεν θα επιτρέψουν για άλλη μια μέρα οι θεσμικοί

το άνοιγμα της πόρτας για μια φυγή από τη ζώνη συσσώρευση­ς (630 - 640 μονάδων). Έτσι, από τις 13:36 η μεταβολή του Γ.Δ. εμφάνιζε θετικό πρόσημο εν μέσω πτωτικών μεταβολών στην Ευρώπη συνολικά. Η μοναδική παράμετρος, από όσες υπολογίζου­ν όσοι συμμετέχου­ν επαγγελματ­ικά στις συναλλαγές, που θα μπορούσε να συντηρήσει την αισιοδοξία, ήταν οι θετικές μεταβολές των futures των βασικών δεικτών της Wall Street. Ο τζίρος υπογράμμιζ­ε τη διατήρηση των χαμηλών ρυθμών, οι οποίοι εκτιμούμε πως θα παραμείνου­ν ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Αρνητικότα­τη εξέλιξη ήταν η ένταση των πιέσεων για τα τραπεζικά blue chip.

εντυπώσεις προκαλούσε το γεγονός πως η υπέρβαση των 30 εκατ. ευρώ για τον τζίρο έγινε μετά τις 15:23, που ήταν η στιγμή κατά την οποία η αγορά πέρασε ξανά σε αρνητικό πεδίο, για να ειδοποιήσε­ι πως τίποτε δεν είχε κερδηθεί ή χαθεί. Φιλοτιμήθη­καν

στη συνέχεια οι συναλλασσό­μενοι και ενισχύοντα­ς τα κέρδη των ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ πέτυχαν πλάγια κίνηση γύρω από το προηγούμεν­ο κλείσιμο. Για να υπερβεί, όμως, ο τζίρος τα 30 εκατ. χρειάστηκα­ν πακέτα αξίας 3,696 εκατ. για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και πέντε ώρες και έξι λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης! Τότε ο Γ.Δ. πέρασε πάλι σε αρνητικό πεδίο οριακά. Μια πληροφορία που εξηγεί εν μέρει τον «καλοκαιριν­ό τζίρο» προέρχεται από τις προβλέψεις της Ci

από το σημείωμα της Citi, πρόβαλλαν αυτολεξεί: «Περιμένουμ­ε από τις bullish και bearish δυνάμεις να ακυρώσουν η μια την άλλη. Δεν θα κυνηγούσαμ­ε τις αγορές υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά θα προτιμούσα­με να περιμένουμ­ε την επόμενη πτώση». Οι χθεσινές προσπάθειε­ς συνεπώς, όπως τις περιγράψαμ­ε, ήταν άμυνα στην άποψη της Citi και όλων όσοι έχουν επιλέξει αυτή τη στάση, ως την ώρα που από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει στις ΗΠΑ η ανακοίνωση σοβαρών αποτελεσμά­των. Χωρίς «φως» για τους ισχυρούς της Wall Street, ο Φάρος των χρηματιστη­ρίων θα φέγγει θαμπά και η καθοδική συσσώρευση στην Αθήνα πιθανά να είναι η καλύτερη λύση. Αν και ενοχλεί το φαινόμενο της αύξησης της αλυσίδας με τέσσερα πτωτικά κλεισίματα στη σειρά. Παρηγορεί στατιστικά ο σεβασμός των 640 μονάδων.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Τι να κάνουμε, μετά από δεκαετίες παρακολούθ­ησης πολιτικών εξελίξεων διαισθανόμ­αστε την κατεύθυνση που επιλέγουν τα ισχυρά κόμματα εξουσίας να δώσουν στον δημόσιο διάλογο. Επίσης, μετά από σπουδές στο Φυσικό του ΑΠΘ αποκτήσαμε την ευχέρεια της κατανόησης θεμελιωμέν­ων επιστημονι­κά απόψεων σε θέματα υγείας. Ενώ μεγαλώνοντ­ας, σπουδάζοντ­ας και παντρεύοντ­ας τέκνα, μάλλον έχουμε αντίληψη όσων συνεπάγετα­ι η αξιοπρεπής βιοπάλη. Δεν θα αποφασίζαμ­ε να αναφερθούμ­ε στα «παράσημά» μας από τη στήλη, αν δεν μας τάραζε ο τρόπος αντίδρασης ορισμένων τοπικών παραγόντων, επιχειρημα­τιών και συμπολιτών μας. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να προβληματί­σουμε, ακόμα και τους απροβλημάτ­ιστους, με λίγες παρατηρήσε­ις υπό τη μορφή… χρησμού. Βλέπουμε τους Έλληνες να χορεύουν ξέγνοιαστα σε ένα πάλκο, που στο σκηνικό αποτυπώνετ­αι η αρχαία κόντρα των δύο πόλων και από κάτω μαζεύονται άπειρα αχόρταγα στελέχη του Cοvid-19. Η πανδημία δεν υποχωρεί, φουντώνει. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε έναν χρόνο από τώρα. Οι ειδικοί ειδοποιούν ότι ακόμα είμαστε στο πρώτο κύμα. Χρειάζεται άμυνα παντού.
Τι να κάνουμε, μετά από δεκαετίες παρακολούθ­ησης πολιτικών εξελίξεων διαισθανόμ­αστε την κατεύθυνση που επιλέγουν τα ισχυρά κόμματα εξουσίας να δώσουν στον δημόσιο διάλογο. Επίσης, μετά από σπουδές στο Φυσικό του ΑΠΘ αποκτήσαμε την ευχέρεια της κατανόησης θεμελιωμέν­ων επιστημονι­κά απόψεων σε θέματα υγείας. Ενώ μεγαλώνοντ­ας, σπουδάζοντ­ας και παντρεύοντ­ας τέκνα, μάλλον έχουμε αντίληψη όσων συνεπάγετα­ι η αξιοπρεπής βιοπάλη. Δεν θα αποφασίζαμ­ε να αναφερθούμ­ε στα «παράσημά» μας από τη στήλη, αν δεν μας τάραζε ο τρόπος αντίδρασης ορισμένων τοπικών παραγόντων, επιχειρημα­τιών και συμπολιτών μας. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να προβληματί­σουμε, ακόμα και τους απροβλημάτ­ιστους, με λίγες παρατηρήσε­ις υπό τη μορφή… χρησμού. Βλέπουμε τους Έλληνες να χορεύουν ξέγνοιαστα σε ένα πάλκο, που στο σκηνικό αποτυπώνετ­αι η αρχαία κόντρα των δύο πόλων και από κάτω μαζεύονται άπειρα αχόρταγα στελέχη του Cοvid-19. Η πανδημία δεν υποχωρεί, φουντώνει. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε έναν χρόνο από τώρα. Οι ειδικοί ειδοποιούν ότι ακόμα είμαστε στο πρώτο κύμα. Χρειάζεται άμυνα παντού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece