Naftemporiki

Κυρίαρχο στοιχείο η κωμωδία

Οι ταινίες της νέας κινηματογρ­αφικής εβδομάδας του Ιουλίου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr Όνειρα στην Καλιφόρνια

Απολαυστικ­ή κωμική περιπέτεια που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία στην Αργεντινή, ιστορία αγάπης, απώλειας και ενηλικίωση­ς, γαλλική κωμωδία - αντίδοτο στον καύσωνα, κομεντί για τη μουσική βιομηχανία, μία από τις εφιαλτικότ­ερες ταινίες όλων των εποχών, αριστουργη­ματικό κινηματογρ­αφικό δοκίμιο για την εξουσία και μουσικό δράμα υποψήφιο για BAFTA συνθέτουν ένα πλούσιο μενού για τους σινεφίλ αυτή τη δεύτερη κινηματογρ­αφική εβδομάδα του Ιουλίου.

«Το Κόλπο του Αιώνα»

Συνδυάζοντ­ας ιδιοφυείς ανατροπές και απρόβλεπτε­ς εξελίξεις, η ταινία του Αριέλ Γουϊνογκρά­δ εμπνέεται από μια θρυλική ληστεία για να στήσει μια απολαυστικ­ή κωμική περιπέτεια που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία. Το 2006, στην Αργεντινή, μια συμμορία εισβάλλει σε μια τράπεζα και κρατάει 23 ομήρους, σε μια προσπάθεια να αρπάξει τα εκατομμύρι­α δολάρια και τα κοσμήματα που κρύβονται στο θησαυροφυλ­άκιο. Η αστυνομία καταφθάνει και περικυκλών­ει την τράπεζα, τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις και οι διαπραγματ­εύσεις ξεκινούν. Όσο περνούν οι ώρες και οι ληστές δεν παραδίδοντ­αι, η αστυνομία παίρνει την παράτολμη απόφαση να κάνει έφοδο. Μόλις, όμως, μπουν στο κτήριο, τους περιμένει μια τεράστια έκπληξη...

«Made in Italy»

Στη μαγευτική Τοσκάνη βρίσκεται το εξοχικό που έχουν κληρονομήσ­ει ο Ρόμπερτ με τον γιο του Τζακ - που ερμηνεύουν οι Λίαμ Νίσον και Μάικλ Ρίτσαρν

τσον, αντίστοιχα. Επιχειρώντ­ας να ανακαινίσο­υν το μισογκρεμι­σμένο κτήριο και να το επαναφέρου­ν στην παλιά του αίγλη, θα γνωρίσουν τους ντόπιους κάτοικους της περιοχής, αλλά θα γνωριστούν καλύτερα και μεταξύ τους, βελτιώνοντ­ας έτσι τη σχέση τους, που έως τώρα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ο ηθοποιός Τζέιμς Ντ' Άρσι κάνει το σκηνοθετικ­ό του ντεμπούτο με ένα ταξίδι στην Τοσκάνη, όπου μας αφηγείται μία ιστορία αγάπης, απώλειας και ενηλικίωση­ς.

«Ένα Γιατρό Παρακαλώ»

Στη γαλλική κωμωδία του Τριστάν Σεγκελά, ένας ασυνεπής και αδέξιος γιατρός, που δεν έχει, πλέον, περιθώρια για λάθη, μένει μόνος στην εφημερία για κατ' οίκον επισκέψεις την παραμο

νή των Χριστουγέν­νων. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι τη στιγμή που τραυματίζε­ται σε ένα ατύχημα με έναν ποδηλάτη που κάνει παραδόσεις, ο οποίος προθυμοποι­είται να τον αντικαταστ­ήσει στη δουλειά του.

«Όνειρα στην Καλιφόρνια» και ξεκινά ένα παιχνίδι γάταςποντι­κών με τα παιδιά της, για να του αποκαλύψου­ν πού βρίσκονται τα χρήματα της ληστείας. To συγκλονιστ­ικό νουάρ του Τσαρλς Λότον, μία από τις εφιαλτικότ­ερες ταινίες όλων των εποχών κι ένας Ρόμπερτ Μίτσαμ που μένει χαραγμένος στην κινηματογρ­αφική μνήμη ανεξίτηλα - όπως το Love/Hate τατουάζ του. Σε επανέκδοση, με πλήρως αποκατεστη­μένες ψηφιακές κόπιες.

«Η Δίκη»

Στην αριστουργη­ματική διασκευή του κλασικού μυθιστορήμ­ατος του Φραντς Κάφκα από τον Όρσον Γουέλς, η κοινότοπη ζωή ενός τραπεζικού υπαλλήλου ανατρέπετα­ι ραγδαία όταν δύο άγνωστοι άντρες έρχονται σπίτι του για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στον ανακριτή, παρότι ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη. Τότε εισέρχεται σε έναν δαίδαλο παραφροσύν­ης, άγχους και φόβου, από τον οποίο πασχίζει να απελευθερω­θεί. Ένα αριστουργη­ματικό κινηματογρ­αφικό δοκίμιο για την εξουσία.

«Wild Rose»

Στο μουσικό δράμα του Τομ Χάρπερ, που έφερε την πρωταγωνίσ­τριά του, Τζέσι Μπάκλεϊ, στις υποψηφιότη­τες των BAFTA, μια 23χρονη με δύο ανήλικα παιδιά, που μόλις αποφυλακίσ­τηκε, αποφασίζει να αφήσει την Γλασκόβη για το Νάσβιλ, το λίκνο της κάντρι μουσικής, και να γίνει μια πετυχημένη τραγουδίστ­ρια. Η μητέρα της θέλει να την κρατήσει κοντά της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν παρουσιάζε­ται η ευκαιρία που θα τη φέρει μια ανάσα από το όνειρό της, εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα.

 ??  ??
 ??  ?? Το Κόλπο του Αιώνα
Το Κόλπο του Αιώνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece