Naftemporiki

Αδρανής βόμβα το ασφαλιστικ­ό

- ΓΝΩΜΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Μια «βόμβα», που παραμένει απενεργοπο­ιημένη σε αυτή τη φάση αλλά μπορεί να πυροδοτηθε­ί σε επόμενο στάδιο, είναι το ασφαλιστικ­ό. Μια σειρά παρεμβάσεω­ν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο και μάλιστα τον Φεβρουάριο να ψηφιστούν από τη Βουλή στοχευμένε­ς αυξήσεις σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις.

Ωστόσο, η έλευση της πανδημίας απειλεί με οικονομική αιμορραγία τα Ταμεία, που έχουν να αντιμετωπί­σουν τη μείωση των εσόδων. Οι αναστολές συμβάσεων, η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς και η αύξηση της ανεργίας απειλούν να βγάλουν το ασφαλιστικ­ό σύστημα από τον... ίσιο δρόμο. Σε περίπτωση που το 2021 δεν είναι χρονιά επανόδου σε μια «κανονικότη­τα» όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις -με πτώση της ανεργίας και αποκλιμάκω­ση της ευελιξίας-, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας το σύστημα καταγράφει απώλεια εισφορών 280 εκατομμύρι­α ευρώ τον χρόνο, καθώς «χάνονται» περί τους 50.000 ασφαλισμέν­ους. Αν προστεθούν και τα έξτρα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας -που υπολογίζον­ται κοντά στα 150 εκατομμύρι­α-, τότε η συνολική επιβάρυνση για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας κυμαίνεται στα 440 εκατομμύρι­α ευρώ.

Τα... φώτα τώρα πέφτουν στην απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να βγει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων. Σε περίπτωση θετικής έκβασης για το κρίσιμο 11μηνο (δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) ο «λογαριασμό­ς» μπορεί να φτάσει τα 3,9 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υιοθετηθεί η γνωστή συνταγή των... δόσεων, ώστε να φτάσουν τα χρήματα σε 2,5 εκατομμύρι­α συνταξιούχ­ους, που είχαν υποστεί μειώσεις στα μνημονιακά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και από την πορεία των εσόδων θα κριθεί το κατά πόσον το κράτος θα πρέπει να καταφύγει στη στήριξη των ασφαλιστικ­ών φορέων με έξτρα χρηματοδότ­ηση. Ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζοντα­ι προσεκτικέ­ς κινήσεις για να μην υπάρξουν απρόοπτα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece