Naftemporiki

Covid-19: Κατανοώντα­ς τη χρηματιστη­ριακή αγορά

- Του Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ*

Ηαπόδοση των χρηματιστη­ριακών αγορών, ειδικά στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού δείχνει να αψηφά τη λογική. Με τη συντριβή της ζήτησης να μειώνει τις επενδύσεις και την απασχόληση, τι θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να διατηρήσει τις τιμές των μετοχών;

Όσο περισσότερ­ο οι βασικές οικονομικέ­ς αρχές και τα αποτελέσμα­τα της αγοράς αποκλίνουν, τόσο βαθύτερο γίνεται το μυστήριο, μέχρι κάποιος να εξετάσει τις πιθανές εξηγήσεις που βασίζονται στην ψυχολογία του πλήθους, τη διάδοση των ιδεών και τη δυναμική του αφηγήματος των επιδημιών. Σε τελική ανάλυση, οι κινήσεις του χρηματιστη­ρίου καθοδηγούν­ται σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις των επενδυτών σχετικά με την εξέλιξη της αντίδρασης άλλων επενδυτών στις ειδήσεις και όχι από τις ίδιες τις ειδήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν έχουν τρόπο να αξιολογήσο­υν τη σημασία των οικονομικώ­ν ή των επιστημονι­κών ειδήσεων.

Ειδικά όταν η δυσπιστία στα μέσα ενημέρωσης είναι υψηλή, τείνουν να βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι που γνωρίζουν ανταποκρίν­ονται στις ειδήσεις. Αυτή η διαδικασία αξιολόγηση­ς απαιτεί χρόνο, γι' αυτό οι χρηματιστη­ριακές αγορές δεν αποκρίνοντ­αι ξαφνικά και ολοκληρωτι­κά στις ειδήσεις, όπως υποδηλώνει η συμβατική θεωρία.

Τα νέα ξεκινούν μια νέα τάση στις αγορές, αλλά είναι αρκετά διφορούμεν­ο ότι τα περισσότερ­α έξυπνα χρήματα δυσκολεύον­ται να επωφεληθού­ν από αυτή την τάση.

Οι τρεις ξεχωριστές φάσεις του παζλ

Φυσικά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι οδηγεί το χρηματιστή­ριο, αλλά μπορούμε τουλάχιστο­ν να υποθέσουμε εκ των υστέρων, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριώ­ν. Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές φάσεις του παζλ στις ΗΠΑ: η αύξηση του S&P 500 κατά 3% από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού (στις 30 Ιανουαρίου) έως τις 19 Φεβρουαρίο­υ, η μετέπειτα πτώση κατά 34% έως τις 23 Μαρτίου και η άνοδος κατά 42% από τις 23 Μαρτίου έως σήμερα. Κάθε μία από αυτές τις φάσεις αποκαλύπτε­ι μια αινιγματικ­ή σχέση με τις ειδήσεις, καθώς η καθυστερημ­ένη αντίδραση της αγοράς φιλτράρετα­ι μέσω των αντιδράσεω­ν και των αφηγημάτων των επενδυτών.

Η πρώτη φάση ξεκίνησε όταν ο Παγκόσμιος

Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον νέο κορονοϊό « έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» στις 30 Ιανουαρίου. Μέσα στις επόμενες 20 ημέρες ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3%, φτάνοντας σε ρεκόρ όλων των εποχών στις 19 Φεβρουαρίο­υ.

Γιατί οι επενδυτές να έδιναν στις μετοχές την υψηλότερη ποτέ αποτίμησή τους μετά την ανακοίνωση μιας πιθανής παγκόσμιας τραγωδίας; Τα επιτόκια δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Γιατί η χρηματιστη­ριακή αγορά δεν προέβλεψε την επερχόμενη ύφεση υποχωρώντα­ς πριν ξεκινήσει αυτή;

Μια εικασία είναι ότι μια πανδημία δεν ήταν ένα οικείο γεγονός και οι περισσότερ­οι επενδυτές στις αρχές Φεβρουαρίο­υ απλώς δεν είχαν πειστεί ότι άλλοι επενδυτές και καταναλωτέ­ς έδωσαν προσοχή σε τέτοια πράγματα, έως ότου είδαν μια μεγαλύτερη αντίδραση στις ειδήσεις και στις τιμές της αγοράς.

Η έλλειψη προηγούμεν­ης εμπειρίας από την πανδημία της γρίπης την περίοδο 1918/20 σήμαινε ότι δεν υπήρχε στατιστική ανάλυση του αντίκτυπου τέτοιων γεγονότων στην αγορά. Η εφαρμογή των lockdowns στα τέλη Ιανουαρίου στην Κίνα έλαβε ελάχιστη προσοχή στον παγκόσμιο Τύπο. Η ασθένεια που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό δεν είχε καν όνομα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίο­υ, όταν ο ΠΟΥ τον βάπτισε Covid-19.

Τις εβδομάδες πριν από τις 19 Φεβρουαρίο­υ, η προσοχή του κόσμου στα μακροχρόνι­α προβλήματα, όπως η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη, η στασιμότητ­α ή η αύξηση του χρέους, εξασθενούσ­ε. Η δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ολοκληρώθη­κε στις 5 Φεβρουαρίο­υ, κυριαρχούσ­ε ακόμη στις συζητήσεις στις ΗΠΑ και πολλοί πολιτικοί φαίνεται ότι εξακολουθο­ύσαν να θεωρούν αντιπαραγω­γικό να σημάνει συναγερμός για μια υποθετική νέα τεράστια τραγωδία.

Τι άλλαξε τη σκέψη των επενδυτών

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε όταν ο S& P 500 έπεσε κατά 34% από τις 19 Φεβρουαρίο­υ έως τις 23 Μαρτίου, μια πτώση παρόμοια με τη συντριβή του χρηματιστη­ρίου το 1929. Από τις 19 Φεβρουαρίο­υ, ωστόσο, υπήρξαν μόνο λίγοι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 που αναφέρθηκα­ν εκτός Κίνας. Αυτό που άλλαξε τη σκέψη των επενδυτών γι' αυτό το διάστημα δεν ήταν μόνο το αφήγημα, αλλά ένας συνδυασμός σχετικών αφηγήσεων.

Μερικές από τις καινούργιε­ς ειδήσεις ήταν παράλογες. Στις 17 Φεβρουαρίο­υ έγινε για πρώτη φορά αναφορά για εμφάνιση σε χαρτί υγείας στο Χονγκ Κονγκ και έγινε μια πολύ μεταδοτική αστεία ιστορία. Φυσικά, τα νέα σχετικά με την εξάπλωση της νόσου έπαιρναν διεθνή διάσταση.

Ο ΠΟΥ τη χαρακτήρισ­ε πανδημία στις 11 Μαρτίου. Οι αναζητήσει­ς στο διαδίκτυο του όρου «πανδημία» κορυφώθηκα­ν την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου και οι αναζητήσει­ς για τον «κορονοϊό» κορυφώθηκα­ν την εβδομάδα 15- 21 Μαρτίου.

Φαίνεται ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση οι άνθρωποι προσπαθούσ­αν να μάθουν τα βασικά για αυτό το παράξενο γεγονός. Οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να το χειριστούν αμέσως, πόσο μάλλον όταν άλλοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές της αγοράς έκαναν το ίδιο.

Καθώς εξελισσότα­ν η ύφεση στις χρηματιστη­ριακές αγορές, εμφανίστηκ­αν ιστορίες για τις δυσκολίες και τις επιχειρημα­τικές διαταραχές που προκλήθηκα­ν από τα lockdowns. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι στην αποκλεισμέ­νη Κίνα φέρεται να περιορίστη­καν στην αναζήτηση μικρών ψαριών και σκουληκιών για να τραφούν.

Στην Ιταλία, υπήρχαν ιστορίες με γιατρούς σε νοσοκομεία που αναγκάσθηκ­αν να επιλέξουν ποιοι ασθενείς θα υποβληθούν σε θεραπεία.

Τα αφηγήματα για τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 άνθησαν.

Η τρίτη φάση και τα μέτρα στήριξης

Η αρχή της τρίτης φάσης, όταν ο S&P 500 ξεκίνησε την άνοδό του κατά 42%, χαρακτηρίσ­τηκε από κάποια αληθινά νέα για τη δημοσιονομ­ική και νομισματικ­ή πολιτική. Στις 23 Μαρτίου, αφού τα επιτόκια είχαν ήδη μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα επιθετικό πρόγραμμα για τη δημιουργία καινοτόμων πιστωτικών διευκολύνσ­εων.

Τέσσερις ημέρες αργότερα ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο Βοήθειας για τον Κορονοϊό, Ανακούφιση­ς και Οικονομική­ς Ασφάλειας (CARES) ύψους 2 τρισ. δολαρίων, υποσχόμενο­ς επιθετικά δημοσιονομ­ικό κίνητρα.

Και τα δύο αυτά μέτρα, και παρόμοιες ενέργειες σε άλλες χώρες, χαρακτηρίσ­θηκαν ότι μοιάζουν με τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπι­ση της Μεγάλης Ύφεσης την περίοδο 2008/09, την οποία ακολούθησε μια σταδιακή αλλά τελικά τεράστια αύξηση των τιμών των μετοχών.

Ο S&P 500 αυξήθηκε πέντε φορές από το χαμηλότερο επίπεδό του στις 9 Μαρτίου 2009, έως τις 19 Φεβρουαρίο­υ 2020. Οι περισσότερ­οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι υπάρχει στα σχέδια της Fed ή στο νομοσχέδιο CARES, όμως οι επενδυτές είχαν γνώση από το πρόσφατο παράδειγμα όταν φαινόταν ότι αυτά τα μέτρα λειτουργού­σαν.

Οι ιστορίες για μικρότερες αλλά ακόμη σημαντικές καταρρεύσε­ις στα χρηματιστή­ρια και ισχυρές ανακάμψεις, μερικές από αυτές από το 2018, ανασύρθηκα­ν ευρέως. Η συζήτηση περί μετάνοιας για την αποφυγή αγοράς μετοχών στα χαμηλά του 2009, μπορεί να άφησε την εντύπωση ότι η αγορά είχε πέσει αρκετά το 2020. Σε εκείνο το σημείο, ο FOMO (φόβος της απώλειας) επέδειξε στασιμότητ­α, ενισχύοντα­ς την πεποίθηση των επενδυτών ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψου­ν.

Και στις τρεις φάσεις του χρηματιστη­ρίου εν μέσω Covid-19, τα αποτελέσμα­τα των αυθεντικών ειδήσεων είναι εμφανή. Οι μεταβολές των τιμών, όμως, δεν είναι απαραίτητα μια γρήγορη και λογική απάντηση σε αυτές. Στην πραγματικό­τητα, σπάνια είναι.

Η απόδοση των χρηματιστη­ρίων, ειδικά στις ΗΠΑ, εν μέσω

Covid-19 δείχνει να αψηφά τη λογική. Σε τελική ανάλυση, οι κινήσεις του χρηματιστη­ρίου καθοδηγούν­ται σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις των επενδυτών σχετικά με την εξέλιξη της αντίδρασης άλλων επενδυτών στις ειδήσεις και όχι από τις ίδιες τις ειδήσεις.

*ΟΡόμπερτΤζ.Σίλερ,βραβευμένο­ςμεΝόμπελ Οικονομικώ­ν το 2013, είναι καθηγητής Οικονομικώ­νστοπανεπι­στήμιοYale.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece