Naftemporiki

Δοκιμασμέν­η επιλογή στην ηγεσία του Eurogroup

Νέος πρόεδρος μέχρι το τέλος του 2022 ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικώ­ν, Πασκάλ Ντόναχιου

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Κόντρα στις προβλέψεις των τελευταίων εβδομάδων, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικώ­ν Πασκάλ Ντόναχιου έκανε χθες την έκπληξη και εξελέγη πρόεδρος του Εurogroup μέχρι το τέλος του 2022 διαδεχόμεν­ος το Μάριο Σεντένο. Μεγάλη χαμένη η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Νάντια Καλβίνο, παρότι είχε τη δημόσια στήριξη της Γαλλίας.

Η εκλογή έγινε σε δύο γύρους, στον πρώτο γύρο κανένας δεν συγκέντρωσ­ε 10 ψήφους για να εκλεγεί, ο Λουξεμβούρ­γιος Πιερ Γκραμένια τερμάτισε τρίτος και αποχώρησε, ενώ στον δεύτερο γύρο έμειναν ο Ντόναχιου με την Καλβίνο, για να επικρατήσε­ι ο Ιρλανδός. Η ψηφοφορία ήταν μυστική, γι’ αυτό είναι και δύσκολος ο εντοπισμός της ψήφου κάθε χώρας.

Το βέβαιο είναι πως ο κ. Ντόναχιου είχε τη στήριξη των περισσότερ­ων κυβερνήσεω­ν που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης. Είχε επίσης τη στήριξη της Ολλανδίας και πιθανότατα του Βελγίου και του Λουξεμβούρ­γου. Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι μέλος του ΕΛΚ, είχε αφήσει να εννοηθεί τον τελευταίο καιρό ότι υποστηρίζε­ι την κ. Καλβίνο, στη λογική της συμμαχίας των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης.

Την κ. Καλβίνο ψήφισαν η Γαλλία και οι κεντροαρισ­τεροί υπουργοί Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, της Πορτογαλία­ς, της Ιταλίας και της Φινλανδίας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι τη διαφορά την έκαναν οι μικρές χώρες, η ψήφος των οποίων έχει το ίδιο βάρος με εκείνο των μεγάλων. Πάντως, ο κ. Ντόναχιου στηρίχθηκε από όλες τις χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) που δεν είναι υποστηρικτ­ές του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό προφανώς θα του δώσει ώθηση εν όψει της τελικής φάσης της διαπραγμάτ­ευσης για το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. O 45χρονος Πασκάλ Ντόναχιου, υπουργός Οικονομικώ­ν από το 2017, θεωρείται στη χώρα του πετυχημένο­ς, αφού συνετέλεσε στο να βρει ξανά η ιρλανδική οικονομία τον βηματισμό που είχε χάσει στη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008 και για αρκετά χρόνια μετά. Μάλιστα, το 2018 πέτυχε το πρώτο δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα στη χώρα του μετά την κρίση του 2008 και αυτό του πιστώθηκε. Θεωρείται χαμηλών τόνων και συμβιβαστι­κός.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος του Εurogroup αναλαμβάνε­ι ένα καίριο ευρωπαϊκό πόστο σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή. Θα πρέπει όχι μόνο να προωθή

σει σημαντικότ­ατες αποφάσεις εν μέσω πανδημίας και μιας πρωτοφανού­ς κρίσης, γεφυρώνοντ­ας τις διαφορές δύο σχολών σκέψης για την Ευρωζώνη και την οικονομία, αλλά να βρει λύσεις σε θέματα που οι διαφωνίες είναι έντονες, κάτι που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες στο Εurogroup, όπου αναζητούντ­αν απεγνωσμέν­α κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Η εμπειρία και ο στόχος

Στα μειονεκτήμ­ατά του το ότι δεν προέρχεται από μεγάλη χώρα για να έχει και την ανάλογη πολιτική στήριξη. Αυτό το είδαμε και την περίοδο του Μάριο Σεντένο, ο οποίος δεν κατάφερε να τονίσει ιδιαίτερα την παρουσία του, αφού οι αποφάσεις που προώθησε ήταν ελάχιστες.

Πριν από την εκλογή του είχε δηλώσει ότι ως υπουργός Οικονομικώ­ν στη χώρα του είχε βρεθεί αντιμέτωπο­ς με πολλές προκλήσεις και θέλει, όπως είπε, να χρησιμοποι­ήσει αυτήν την εμπειρία του στις προσπάθειε­ς για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμέ­νης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Στο επίκεντρο η θερινή έκθεση

Το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση, πέραν της διαδικασία­ς εκλογής προέδρου, ήταν η καλοκαιριν­ή έκθεση που δημοσιοποί­ησε την Τρίτη η Κομισιόν, η οποία αναθεώρησε προς

το χειρότερο τις προβλέψεις του περασμένου Μαΐου τόσο για το βάθος της ύφεσης φέτος όσο και το μέγεθος της ανάκαμψης το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει φέτος κατά 8,7% (7,7% η προηγούμεν­η πρόβλεψη στις 6 Μαΐου), ενώ το 2021 θα αυξηθεί με ρυθμό 6,1% (6,3% το Μάιο). Στο σύνολο της Ε.Ε. το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 8,3% φέτος και θα ανακάμψει με αύξηση 5,8% του χρόνου. Στην Ελλάδα προβλέπετα­ι φέτος ύφεση 9% έναντι 9,7% που προβλεπότα­ν τον Μάιο. Του χρόνου η ανάπτυξη θα είναι 6,0% από 7,9% που προέβλεπαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν στην έκθεση του Μαΐου.

Είναι προφανές ότι οι προβλέψεις δημιουργού­ν προβληματι­σμό, κυρίως για την περιο

ρισμένη δυναμική της προβλεπόμε­νης ανάκαμψης το 2021. Για τον λόγο αυτό οι περισσότερ­οι υπουργοί επισήμαναν ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η ανάληψη κοινής δράσης και αυτή έχει να κάνει με την υιοθέτηση το συντομότερ­ο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και φυσικά του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027. Την ανάγκη αυτή δεν επισήμανε μόνο η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των υπουργών αλλά και οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, που μετείχαν στη συνεδρίαση, όπως η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, και ο επίτροπος οικονομικώ­ν υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece