Naftemporiki

Αμερικανικ­ή υποστήριξη στην ελληνική ανάκαμψη

-

Hυποστήριξ­η για την ταχεία επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότ­ητα της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειά­ρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστ­α, στη Θεσσαλονίκ­η, στο νέο κτήριο της περιφέρεια­ς.

Όπως ανέφερε, αμερικανικ­ές εταιρείες και Αμερικανοί επενδυτές, που ήδη επενδύουν στη Θεσσαλονίκ­η, πρόκειται να διαδραματί­σουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας από τις επιπτώσεις της υγειονομικ­ής κρίσης και ένα μεγάλο μέρος αυτού του εγχειρήματ­ος θα αφορά τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκ­η, αλλά και το ότι η Μακεδονία αποτελεί πύλη στα Δυτικά Βαλκάνια για μία αγορά 30 εκατομμυρί­ων ανθρώπων.

Ο κ. Πάιατ επισκέφθηκ­ε χθες το υπό διαμόρφωση Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματ­ισμού και Καινοτομία­ς της Cisco στην πόλη, συνοδευόμε­νος από τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα, ενώ σήμερα έχει προγραμματ­ίσει να επισκεφθεί τα γραφεία της Pfizer. «Πρόκειται για δύο κορυφαίες αμερικανικ­ές εταιρείες, που ήλθαν στη Θεσσαλονίκ­η για το ταλέντο που είδαν εδώ, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκ­η, ως βάση για την εμπλοκή τους στην αγορά όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ήδη συμβαίνει με το Deloitte Center of Excellence, που επισκέφθηκ­α. Δεν σταματάμε, θα συνεχίσουμ­ε να δουλεύουμε, δεν θα αφήσουμε την πανδημία να μας σταματήσει», συμπλήρωσε. Μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς, λέγοντας πως μέσα σε 12 μήνες έκανε όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία 12 χρόνια, όσο και του κ. Ζέρβα για την άμεση δράση του στο έργο της Cisco.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, ο Αμερικανός διπλωμάτης παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, όπου γινόταν ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως παγκόσμιο πολιτιστικ­ό μνημείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece