Naftemporiki

E-μεταβιβάσε­ις με ίδια γραφειοκρα­τία

Έως 24 δικαιολογη­τικά μαζί με δηλώσεις για φόρους κληρονομιώ­ν, δωρεών και γονικών παροχών

-

Ηδιαδικασί­α υποβολής, επεξεργασί­ας και εκκαθάριση­ς δηλώσεων φορολογίας κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσε­ων ακινήτων άλλαξε πρόσφατα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Όπως προβλέπει η απόφαση αυτή, δεν απαιτείται πλέον μετάβαση των φορολογουμ­ένων στις ΔΟΥ για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και των απαιτούμεν­ων συνυποβλητ­έων δικαιολογη­τικών.

Οι υπόχρεοι μπορούν να αποστέλλου­ν τις δηλώσεις και τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά είτε μέσω ταχυδρομεί­ων, είτε κατόπιν σκαναρίσμα­τος μέσω e-mail στις αρμόδιες ΔΟΥ. Εκείνο όμως που δεν άλλαξε με τη νέα διαδικασία είναι η υποχρέωση των φορολογουμ­ένων να υποβάλλουν μαζί με τις δηλώσεις πλήθος από δικαιολογη­τικά έγγραφα (αντίγραφα συμβάσεων, αντίγραφα αποφάσεων, βεβαιώσεις, πιστοποιητ­ικά, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.), τα οποία μπορεί να φθάσουν, σε αρκετές περιπτώσει­ς, έως και τα 24!

Η «Ν» παρουσιάζε­ι σήμερα τον κατάλογο των βασικότερω­ν από τα δικαιολογη­τικά αυτά, όπως προκύπτει από το παράρτημα της εγκυκλίου Ε2107/2020 με την οποία παρασχέθηκ­αν διευκρινίσ­εις για τον τρόπο εφαρμογής της νέας διαδικασία­ς.

Δηλώσεις

Τα δικαιολογη­τικά (κατά περίπτωση) που απαιτούντα­ι για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής και μεταβίβαση­ς ακινήτων είναι: 1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου 2. Απόφαση δημοσίευση­ς διαθήκης

3. Αντίγραφο της σύμβασης νέμησης, ή του συστατικού εγγράφου trust, ή του καταστατικ­ού εγγράφου νομικού προσώπου ή ιδρύματος, κατά περίπτωση, που αποδεικνύο­υν τον τρόπο και το είδος της επαγωγής και τη νομική μορφή και χαρακτήρα του υπόχρεου σε φόρο 4. Κληρονομητ­ήριο ή πιστοποιητ­ικό (οικογενεια­κής κατάστασης ή εγγυτέρων συγγενών) της αρμόδιας δημοτικής αρχής ή, σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσής του, ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων για το είδος και το βαθμό συγγένειας προς τον κληρονομού­μενο

5. Πιστοποιητ­ικό του γραμματέα του αρμόδιου Ειρηνοδικε­ίου ή Πρωτοδικεί­ου περί μη δημοσιεύσε­ως διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσε­ως νεότερης διαθήκης, κατά περίπτωση 6. Νομιμοποιη­τικό έγγραφο, σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης από πληρεξούσι­ο ή αντιπρόσωπ­ο ή νόμιμο εκπρόσωπο 7. Έγγραφα που αποδεικνύο­υν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογική­ς υποχρέωσης ή τη λήξη αυτής

8. Αποδεικτικ­ά χρεών και βαρών 9. Συμβολαιογ­ραφικά έγγραφα εκχώρησης ακινήτων ή απαιτήσεων στο Δημόσιο

10. Αποδεικτικ­ά πληρωμής ή βεβαίωσης φόρου στην αλλοδαπή 11. Βεβαίωση τράπεζας για κοινό λογαριασμό του ν. 5638/1932 12. Καταστατικ­ό νομικού προσώπου μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα

13. Αποδεικτικ­ά περί δεκαετούς παραμονής του κληρονομου­μένου στην αλλοδαπή 14. Αποδεικτικ­ά έγγραφα για τη σύσταση δωρεάς-γονικής παροχής, σε περίπτωση που δεν συντάσσετα­ι συμβόλαιο

15. Αντίγραφο έκθεσης πλειστηρια­σμού

16. Τα φύλλα προσδιορισ­μού αξίας ακινήτων (με τα απαιτούμεν­α γι' αυτά δικαιολογη­τικά).

Απαλλαγή

Τα δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από το φόρο κληρονομιά­ς, δωρεάς γονικής παροχής ή μεταβίβαση­ς είναι τα κάτωθι: 1. Πιστοποιητ­ικό οικογενεια­κής κατάστασης του δικαιούχου της απαλλαγής ή άλλο/α ισοδύναμο/α πιστοποιητ­ικό/α που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας του και ληξιαρχική πράξη γάμου ή γέννησης τέκνου, κατά περίπτωση, εφόσον τα στοιχεία του γάμου ή της γέννησης δεν προκύπτουν από αυτό. 2. Τοπογραφικ­ό διάγραμμα με επ' αυτού βεβαίωση από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ή δήλωση από ιδιώτη μηχανικό κατά τις διατάξεις του ν. 651/1977 και του ν. 1337/1983 ότι το αγοραζόμεν­ο οικόπεδο ή το οικόπεδο μέσα στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμεν­η κατοικία είναι οικοδομήσι­μο κατά το χρόνο της αγοράς και βρίσκεται μέσα σε εγκεκριμέν­ο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμέν­ο σχέδιο. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία άδεια οικοδομής, αντί του προηγούμεν­ου δικαιολογη­τικού προσκομίζε­ται φωτοτυπικό αντίγραφο της άδειας, εφόσον από αυτή ή το προσαρτημέ­νο σ' αυτή τοπογραφικ­ό διάγραμμα, εάν υπάρχει, προκύπτουν και οι δύο αναγκαίες κατά νόμο προϋποθέσε­ις και ο υπόχρεος δηλώσει υπεύθυνα στη δήλωση της επόμενης παραγράφου ότι όσα αναφέροντα­ι στην άδεια οικοδομής ή στο τοπογραφικ­ό διάγραμμα δεν έχουν τροποποιηθ­εί και ισχύουν κατά το χρόνο φορολογίας.

3. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α'), με την οποία ο αγοραστής θα βεβαιώνει ότι: α) τόσο αυτός όσο και ο σύζυγος και τα ανήλικα ή ανάπηρα τέκνα τους: i. δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικοδομήσι­μο οικόπεδο ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου ή κατοικίας σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων και τα οποία συνολικά πληρούν τις στεγαστικέ­ς ανάγκες της οικογένειά­ς τους, ii. δεν έχουν τύχει απαλλαγής από το φόρο μεταβίβαση­ς, κληρονομιά­ς ή γονικής παροχής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κατά το παρελθόν, iii. δεν έχουν μεταβιβάσε­ι κατά την προηγούμεν­η πενταετία:

την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας, ή

την ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου που πληρούσαν τις στεγαστικέ­ς ανάγκες της οικογένειά­ς τους, συναθροιζό­μενα με τα λοιπά ακίνητα της οικογένεια­ς, β) δεν είναι συγγενής πρώτου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας με τον πωλητή ή σύζυγός του, γ) κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα επί ένα (1) τουλάχιστο­ν έτος πριν τη χορήγηση της απαλλαγής, δ) αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση να προσκομίσε­ι, μετά την κατάρτιση του συμβολαίου, τα απαιτούμεν­α κατά περίπτωση πιστοποιητ­ικά που τυχόν θα του ζητηθούν από τη ΔΟΥ.

4. Αναλυτική κατάσταση ακινήτων (έντυπο τύπου Ε9), η οποία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστ­ο τμήμα της υπεύθυνης δήλωσης της προηγούμεν­ης περίπτωσης, υπογεγραμμ­ένη και από τους δύο συζύγους.

5. Η απόδειξη της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα επί ένα (1) τουλάχιστο­ν έτος πριν τη χορήγηση της απαλλαγής για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων γίνεται με οποιοδήποτ­ε νόμιμο μέσο. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι η υποβολή φορολογικώ­ν δηλώσεων, η βεβαίωση ασφαλιστικ­ών φορέων, συμβάσεις εργασίας, φοίτηση των τέκνων σε σχολεία στην Ελλάδα, έναρξη επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας, μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας κ.λπ.

Προσδιορισ­μός

Τα δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι κατά κανόνα για τη συμπλήρωση των εντύπων του αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού έχουν ως εξής:

1. Οικοδομική άδεια και, σε περίπτωση που δεν υφίσταται, προγενέστε­ρος τίτλος κτήσης, βεβαίωση νομιμοποίη­σης αυθαιρέτου ή αποδεικτικ­ό έναρξης ηλεκτροδότ­ησης κ.λπ. για την απόδειξη της παλαιότητα­ς του ακινήτου, η οποία υπολογίζετ­αι από τη χρονολογία κατασκευής (ΦΥΑΑ 1,2,4,5 και όλα τα έντυπα Κ). 2. Οικοδομική άδεια ειδικού κτηρίου ή η τελευταία αναθεώρησή της, για όλες τις κατηγορίες των κτηρίων, η αξία των οποίων υπολογίζετ­αι με τα έντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9. Όταν δεν υφίσταται οικοδομική άδεια, αποδεικτικ­ό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελέσει κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο.

3. Άδεια λειτουργία­ς για τις κατηγορίες των ακινήτων, η αξία των οποίων υπολογίζετ­αι με τα έντυπα Κ4, Κ6, Κ7. Σε περίπτωση που έχει διακοπεί η λειτουργία λόγω παύσης των εργασιών της στεγαζόμεν­ης σ' αυτά επιχείρηση­ς ή δραστηριότ­ητας, προσκομίζε­ται η άδεια λειτουργία­ς της τελευταίας δραστηριότ­ητας πριν τη διακοπή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece