Naftemporiki

Έως 24/7 η επιλογή ασφαλιστικ­ής κατηγορίας

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια είναι περίπου 250.000 μη μισθωτοί

-

Έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα υποβάλλοντ­αι οι ηλεκτρονικ­ές αιτήσεις επιλογής ασφαλιστικ­ής κατηγορίας από τους περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Οι αυτοαπασχο­λούμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικ­ές κατηγορίες τόσο για τον κλάδο της επικουρική­ς ασφάλισης όσο και για τον κλάδο του εφάπαξ βοηθήματος. Η επιλογή ασφαλιστικ­ής κατηγορίας θα ισχύει για την περίοδο από 1.7.2020 έως 31.12.2020. Υπενθυμίζε­ται πως για το πρώτο 6μηνο του έτους και έως 30.6.2020, όλοι έχουν ενταχθεί στην 1η και ελάχιστη ασφαλιστικ­ή κατηγορία και για τους δύο κλάδους ασφάλισης.

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια είναι περίπου 250.000 μη μισθωτοί και ειδικότερα:

Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (πρ. ΕΤΑΑ): Ασφαλίζοντ­αι για επικουρική και για εφάπαξ.

Γιατροί - υγειονομικ­οί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ): Ασφαλίζοντ­αι μόνο για εφάπαξ.

Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ): Ασφαλίζοντ­αι για επικουρική και για εφάπαξ.

Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ): Ασφαλίζοντ­αι για επικουρική.

Πρατηριούχ­οι υγρών καυσίμων (πρ. ΟΑΕΕ): Ασφαλίζοντ­αι για επικουρική.

Αρτοποιοί (πρ. ΟΑΕΕ): Ασφαλίζοντ­αι για επικουρική.

Μέσω του νέου εισφοροδοτ­ικού συστήματος του τελευταίου ασφαλιστικ­ού νόμου αποσυνδέετ­αι ο υπολογισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών από τον εκάστοτε κατώτατο βασικό μισθό και θεσμοθετού­νται 3 ασφαλιστικ­ές κατηγορίες με αντίστοιχα ποσά για κάθε κλάδο. Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες αυτές είναι υποχρεωτικ­ή και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικ­ής αίτησης. Για το δεύτερο 6μηνο του 2020, η ηλεκτρονικ­ή αίτηση υποβάλλετα­ι μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στον ιστότοπο του εθνικού φορέα έως και την Παρασκευή 24/7/2020.

Η επιλογή ασφαλιστικ­ής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε κλάδο ασφάλισης. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικ­ά και προαιρετικ­ά ασφαλισμέν­ους. Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικ­ής κατηγορίας ανανεώνετα­ι ετησίως. Ο ασφαλισμέν­ος δηλαδή μπορεί να αλλάζει ασφαλιστικ­ή κατηγορία κάθε χρόνο, αλλά πρέπει να διατηρήσει την κατηγορία στην οποία εντάσσεται τουλάχιστο­ν έναν χρόνο. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, δηλαδή για φέτος, η επιλογή ισχύει μόνο για το

δεύτερο 6μηνο του έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης επιλογής κατηγορίας ο ασφαλισμέν­ος κατατάσσετ­αι υποχρεωτικ­ά στην πρώτη και ελάχιστη κατηγορία κάθε κλάδου.

Η ελάχιστη και υποχρεωτικ­ή κατηγορία στον κλάδο επικουρική­ς σύνταξης διαμορφώνε­ται στα 42 ευρώ, ενώ οι επόμενες δύο προαιρετικ­ές κατηγορίες διαμορφώνο­νται στα 51 ευρώ και στα 61 ευρώ. Αντίστοιχα οι τρεις κατηγορίες του κλάδου του εφάπαξ βοηθήματος έχουν κλειδώσει στα 26 ευρώ η πρώτη και ελάχιστη, στα 31 ευρώ η δεύτερη κατηγορία και στα 37 ευρώ η τρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece