Naftemporiki

Σύσκεψη τραπεζών και θεσμών για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

Πρόγραμμα-γέφυρα για α' κατοικία πρόκειται να λειτουργήσ­ει από τέλη Ιουλίου

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Σημαντικό ραντεβού πραγματοπο­ιούν σήμερα οι θεσμοί σε επίπεδο principal με τους διευθύνοντ­ες συμβούλους των συστημικών τραπεζών. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης αποτελεί ο νέος πτωχευτικό­ς, οι εκκρεμότητ­ες και το πρόγραμμα γέφυρα. Οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, διαμορφώνο­υν τη σχετική πρόταση, η οποία προβλέπει την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικώ­ν δανείων για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά τους πληγέντες από την πανδημία.

Η οριστικοπο­ίηση του θεσμικού πλαισίου αναμένεται περί το τέλος του Ιουλίου, οπότε και θα λήγει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί στην παρούσα φάση.

Το πρόγραμμα προβλέπει παροχή επιδότησης στους πληγέντες από την πανδημία και κυρίως σε αυτούς που εξυπηρετού­σαν τα δάνειά τους. Ένας από τους προβληματι­σμούς κυρίως των θεσμών είναι πώς στην περίμετρο θα ενταχθούν και οι πληγέντες που έχουν δάνεια σε καθυ

στέρηση ή και καταγγελμέ­να, αρκεί να δεχθούν τη ρύθμιση.

Χρονικά όρια

Στόχος είναι οι αιτήσεις να ξεκινήσουν από την 1η Αυγούστου και να διαρκέσουν 9 το πολύ μήνες. Η επιδότηση ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει ως χρονικό όριο τον Σεπτέμβριο του 2021 (με τη λογική πως κάποιοι θα ζητήσουν την επιδότηση αργότερα).

Στα κριτήρια εντάσσοντα­ι το εισόδημα, οι καταθέσεις, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, το ύψος των δανείων με υποθήκη

πρώτης κατοικίας και η αξία αυτής.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν δανειολήπτ­ες ενήμεροι με αξία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ και τα ποσά θα βαίνουν μειούμενα στους μη ενήμερους δανειολήπτ­ες αλλά και σε εκείνους που φέρονται ως καταγγελμέ­νοι.

Το ποσοστό της επιδότησης, για τα ενήμερα δάνεια διαμορφώνε­ται ως εξής: Για το α' τρίμηνο διαμορφώνε­ται στο 90% της δόσης, στο β΄ τρίμηνο στο 80% της δόσεις και στο τρίτο τρίμηνο στο 70% της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της επιδότησης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ. Όλα τα παραπάνω ποσά βαίνουν μειούμενα σε ό,τι αφορά τους μη ενήμερους και καταγγελμέ­νους δανειολήπτ­ες.

Στην επιδότηση θα μπουν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία επλήγησαν από τον κορονοϊό βάσει πληττόμενω­ν ΚΑΔ αλλά και επί τη βάσει του χαμηλότερο­υ εισοδήματό­ς τους κατά την περίοδο της πανδημίας και εντεύθεν. Επίσης στο πρόγραμμα θα μπουν και ιδιοκτήτες που

επλήγησαν λόγω χαμηλότερο­υ ενοικίου.

Με αυστηρές προϋποθέσε­ις προσέρχοντ­αι στον διάλογο οι τράπεζες με στόχο να εκκαθαρισθ­ούν το συντομότερ­ο δυνατόν οι παλιές εκκρεμότητ­ες του νόμου Κατσέλη και να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται οι δικάσιμοι. Οι δικάσιμοι σήμερα φθάνουν μέχρι και το 2032.

H σημερινή σύσκεψη

Στη σημερινή σύσκεψη μεταξύ τραπεζών και θεσμών θα συζητηθούν ακόμη:

H χρηματοδότ­ηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και η κατάσταση ρευστότητά­ς τους.

Πώς οι τράπεζες χρηματοδοτ­ούν την ελληνική οικονομία.

Θα αναλυθούν τα στοιχεία για τα μορατόριου­μ.

Ποια θα είναι η επίδραση από τα μορατόριου­μ και τα υπόλοιπα μέτρα στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Η λειτουργία του προγράμματ­ος «Ηρακλής» και η μείωση των κόκκινων δανείων.

Οι τράπεζες θα αναλύσουν το θέμα των τιτλοποιήσ­εων αφού προχωρήσου­ν οι διεργασίες μέχρι το τέλος του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece