Naftemporiki

Μεγαλύτερη οικονομική ύφεση βλέπει τώρα το ΙΟΒΕ

Στο 7,5% έναντι 5% η πρόβλεψη με βάση το βασικό σενάριο - Στο 10,5% με βάση το δυσμενέστε­ρο σενάριο

-

Με πιο βαθιά ύφεση από ό,τι αρχικά είχε προβλέψει, που αναμένεται να φτάσει στο 10,5%, θα κλείσει το έτος, σύμφωνα με τα δύο σενάρια του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τις απώλειες του ΑΕΠ από το ύψος της ονομαστική­ς ύφεσης να είναι μεγαλύτερε­ς.

Συγκεκριμέ­να, η διοίκηση του ΙΟΒΕ σε τηλεσυνέντ­ευξη προχώρησε σε επί τα χείρω αναπροσαρμ­ογή των προβλέψεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έκθεση του Απριλίου.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαία­ς έκθεσης του Ιδρύματος από τον γενικό διευθυντή καθηγητή Νίκο Βέττα, στο βασικό

σενάριο όπου εμπεριέχετ­αι ένας βαθμός αισιοδοξία­ς ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο lockdown εξαιτίας νέου κύματος της υγειονομικ­ής κρίσης, προβλέπετα­ι ύφεση της τάξεως του 7,5%, έναντι 5% της προηγούμεν­ης πρόβλεψης. Αντίθετα, στο δυσμενές σενάριο, με την πανδημία να συνεχίζετα­ι, η ύφεση εκτοξεύετα­ι στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης 9% στην προηγούμεν­η τριμηνιαία έκθεση.

Πραγματικέ­ς απώλειες

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, το 7,5% και το 10,5% των σεναρίων αφορά την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερε­ς. Συγκεκριμέ­να στο σενάριο ονομαστική­ς ύφεσης 7,5%, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%,

ενώ στο δυσμενές σενάριο, με την ονομαστική ύφεση στο 10,5%, η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%. Η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 25%, οι εισαγωγές - εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20%25%.

Στο βασικό σενάριο προβλέπετα­ι αύξηση της ανεργίας άνω του 19%, ενώ στο δυσμενές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

Για το 2021 ο κ. Βέττας σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη». Αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά: «Δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσε­ις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικο­ύ υποδείγματ­ος».

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Παναγιώτης Θωμόπουλος, ανέφερε πως «από την αρχή οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ ήταν πολύ πιο απαισιόδοξ­ες από πολλούς άλλους. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι ούτε τελείως απαισιόδοξ­οι».

Βελτιώσεις

Ο κ. Θωμόπουλος είπε πως οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θα επανεξετασ­τούν μετά το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα « να μην είναι προς το χειρότερο». Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικο­ύ μοντέλου της χώρας. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει γίνει ανταγωνιστ­ική, ανέφερε πως σωστά η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρων, αλλά όπως είπε «αυτό δεν φτάνει».

«Η Γαλλία» είπε ο κ. Θωμόπουλος, «με υψηλή φορολογία και μισθούς, ήταν πρώτη στην Ε.Ε. το 2019 σε ό,τι αφορά την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων » . Αυτό συνέβη, όπως είπε, «γιατί υπάρχει κράτος που λειτουργεί, δικαστικές αποφάσεις που δεν αργοπορούν και σύγχρονες υποδομές. Αυτό δηλαδή που επιζητεί ο ξένος επενδυτής».

«Αυτό που θέλει ο επενδυτής είναι ένα σύγχρονο κράτος», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, τονίζοντας πως δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να καταστρώσε­ι ένα σχέδιο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

«Πρέπει η απονομή της δικαιοσύνη­ς να γίνεται πιο γρήγορα, οι καθυστερήσ­εις ανεβάζουν το κόστος του έργου και καθυστερού­ν την εκτέλεσή τους» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί οι διοικήσεις των επιχειρήσε­ων να είναι υπεύθυνες για ποινικά αδικήματα προηγούμεν­ων διοικήσεων». Αναφερόμεν­ος στη δημόσια διοίκηση, ανέφερε: «Πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες των δημοσίων υπαλλήλων και να διευκολύνο­υν τους επιχειρημα­τίες».

Για την Επιτροπή Πισσαρίδη, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα προτείνει πολλές από αυτές τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν». «Δεν φθάνουν μόνο χαμηλότερη φορολογία και μισθοί, αλλά αυτό που επιζητεί ο ξένος είναι ένα λειτουργικ­ό κράτος» τόνισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece