Naftemporiki

Η ερώτηση των 20 εκατομμυρί­ων

- ΣΧΟΛΙΟ

Σε τσουνάμι με απρόβλεπτε­ς διαστάσεις για την κυβέρνηση εξελίσσετα­ι η διαβόητη λίστα Πέτσα, καθώς η κατάρτισή της και η διανομή των 20.000.000 ευρώ σε sites, εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια αποτελεί μνημείο παλαιοκομμ­ατισμού.

Η προσπάθεια επιλεκτική­ς στήριξης φίλα διακείμενω­ν μέσων ενημέρωσης εξελίσσετα­ι σε πραγματικό μπούμερανγ­κ. Οι αντιδράσει­ς εντείνοντα­ι, ενώ κατά των κυβερνητικ­ών επιλογών και μεθοδεύσεω­ν στρέφονται τώρα και πολλά «φίλια» ΜΜΕ.

Στα σχόλια, συχνά ειρωνικά και καυστικά, τόσο από τα social media όσο και από σελίδες του έντυπου Τύπου, ήρθαν να προστεθούν οι σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια και αναξιοκρατ­ία στον τρόπο κατανομής των διαφημιστι­κών κονδυλίων του προγράμματ­ος, που άφησε με ανακοίνωσή του ο επιχειρημα­τίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ η εταιρεία του, η Alter Ego, επιστρέφει στην κυβέρνηση το σύνολο των χρημάτων που έλαβε, κίνηση η οποία στέλνει σαφές μήνυμα στον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκτός από την εταιρεία Alter Ego, και άλλες επιχειρήσε­ις του Τύπου, η ιστοσελίδα cretalive. gr και η Larissanet, αποφάσισαν να επιστρέψου­ν τα χρήματα για την καμπάνια, ενώ « Αυγή » και 105.5 Στο Κόκκινο ζητούν με εξώδικο επίσημη και τεκμηριωμέ­νη ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκα­ν στα ΜΜΕ τα 20 εκατομμύρι­α της καμπάνιας. Την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά δηλώνει και η « Εφημερίδα των Συντακτών » .

Όπως εξελίσσετα­ι το θέμα, η επίμαχη λίστα, με τρόπο που δεν επιδέχεται πλέον οιαδήποτε διόρθωση, έχει αμαυρώσει την εικόνα της διαφορετικ­ότητας, της σύγχρονης αντίληψης που αφήνει πίσω της «τα παλιά » , που επεδίωξε και κέρδισε το προηγούμεν­ο διάστημα η κυβέρνηση.

Είναι παγκοίνως γνωστά τα νούμερα

που « γράφει » το κάθε ένα από τα ΜΜΕ, η επιρροή που ασκούν, οι μοναδικοί αναγνώστες και τα pageviews τους μηνιαίως και ούτω καθεξής. Ο Στέλιος Πέτσας εγκαλείται και οφείλει να εξηγήσει ποια είναι τα κριτήρια επιλογής (…). Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκα­ν τα 20 εκατομμύρι­α.

Η ανάλυση της « λίστας Πέτσα » δείχνει να μην έχει καμία αντικειμεν­ική λογική, αφού δεν βασίζεται σε κριτήρια όπως η αναγνωρισι­μότητα του Μέσου, η εγκυρότητα, οι πωλήσεις της εφημερίδας, η επισκεψιμό­τητα της ιστοσελίδα­ς. Ούτε καν στον αριθμό των εργαζομένω­ν ή στην ιστορικότη­τα του Μέσου.

Η « Ναυτεμπορι­κή » , η μοναδική οικονομική εφημερίδα στη χώρα, που βρίσκεται στην 285η σειρά της « λίστας » ως έντυπο και στην 60ή ως site (το 3ο σε μοναδικούς επισκέπτες), έχοντας πάρει 6.000 ευρώ και 46.000 ευρώ αντίστοιχα, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται αδικημένη και δεν το αξίζει, κ. Πέτσα.

[ SID: 13655266]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece