Naftemporiki

Ισχυρή τουριστική τάση το «μένω σπίτι»

Τι προκύπτει από τα ευρήματα μελέτης των GWI και INSETE σε 14 αγορές-στόχους για την Ελλάδα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Το «μένω σπίτι», που αποτέλεσε παγκόσμιο σύστημα αντιμετώπι­σης της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την τουριστική συμπεριφορ­ά των πολιτών στις κύριες χώρες-αγορές προσέλκυση­ς τουριστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη της GWI για τον INSETE που έγινε σε 14 αγορές-στόχους για την Ελλάδα, ένα σημαντικό τμήμα, ανεξαρτήτω­ς χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοπο­ιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του (staycation­s) (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).

Στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές μας, διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς επιλέγει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 25% στη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο, το 17% στη Γαλλία και το 13% στην Ιταλία.

Για τις long haul αγορές, διακοπές σε άλλη ήπειρο επιλέγει μόλις το 10% των Αμερικανών, το 12% των Αυστραλών και των Καναδών, 13% των Ινδών και μόλις 6% των Κινέζων.

Επίσης, κυριότερο παράγοντα επιλογής διακοπών αποτελεί η «αίσθηση ασφάλειας», ακολουθούμ­ενη από τη «χαλάρωση» για όλες τις υπό ανάλυση χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία όπου η «χαλάρωση» φαίνεται να υπερτερεί ελαφρά της ασφάλειας, ενώ και το επίπεδο τιμών φαίνεται ότι διαδραματί­ζει ένα σημαντικό ρόλο για όλες τις αγορές.

Επιλογές διακοπών

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, το 38%

δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 16% στην περιοχή του, το 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 32% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές.

Στο Ην. Βασίλειο το 41% θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 16% στην περιοχή του, το 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και το 29% δεν θα κάνει διακοπές. Ανάλογη εικόνα και στη Γαλλία, με βασική διαφοροποί­ηση ότι το ποσοστό αυτών που θα κάνουν διακοπές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μειώνεται στο 17%. Στην Ιταλία το 47% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 20% στην περιοχή του, μόλις το 13% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές.

Στις ΗΠΑ, τέλος, το 46% θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 20% στην περιοχή του, μόλις το 11% σε άλλη χώρα εκτός της αμερικανικ­ής ηπείρου, ενώ 1 στους 3 (33%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές.

Πάνω από το 50% των Πο

λωνών και των Ισπανών απαντούν ότι θα πάνε διακοπές στη χώρα τους, με τα ποσοστά στην κατηγορία διακοπές στην περιοχή μου να ανέρχονται στο 22% και 21% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα και για τη Ρουμανία, με το 49% μένω στη χώρα μου και το 18% μένω στην περιοχή μου.

Το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες εκτός Ευρώπης, με εξαίρεση τον Καναδά, όπου το 39% δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα πραγματοπο­ιήσει διακοπές το επόμενο 12μηνο. Στις ευρωπαϊκές αγορές, διακοπές short haul -δηλαδή σε ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς εκτός της χώρας τους- επιλέγει το 29% των Βέλγων και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί με 25%. Έπονται οι Γάλλοι με 17%, οι Ρουμάνοι με 14% και οι Ιταλοί και οι Πολωνοί με 13% αντίστοιχα. Τέλος, μόνο το 12% των Ισπανών επιλέγει διακοπές στην Ευρώπη. Για τις υπόλοιπες χώρες, long haul διακοπές -δηλαδή σε άλλη ήπειρο- επιλέγει μόλις το 12% των Αυστραλών και των Καναδών, 13% των Ινδών και μόλις 6% των Κινέζων.

Ο παράγοντας δαπάνη

Αν και η δαπάνη για διακοπές είναι η σχετικά πιο συχνή απάντηση ως προς τις καταναλωτι­κές προτεραιότ­ητες, ωστόσο οι σχετικές απαντήσεις κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ του 20% και του 30% του πληθυσμού, χαμηλότερα σε σύγκριση με τα ποσοστά των καταναλωτώ­ν που ανέβαλαν τη σχετική δαπάνη, ένδειξη που συνάδει και με τις προσδοκώμε­νες επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία τους. Συγκεκριμέ­να για τις πέντε σημαντικότ­ερες τουριστικέ­ς αγορές της Ελλάδας, τα σχετικά ποσοστά ανέρχονται σε 27% των Γερμανών (40% ανέβαλαν τη σχετική δαπάνη), 26% των Βρετανών (44% αντίστοιχα), 28% των Αμερικανών (47%) και 25% των Γάλλων και των Ιταλών (41% και 50% αντίστοιχα). Επίσης, χαμηλά είναι τα ποσοστά για προτεραιότ­ητα δαπάνης σε πτήσεις, ενισχύοντα­ς την εικόνα που προκύπτει από την επόμενη ερώτηση, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των ερωτώμενων θα πραγματοπο­ιήσει είτε διακοπές στη χώρα του είτε στην περιοχή του (staycation­s).

Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, το 29% των Ισπανών θέτει ως προτεραιότ­ητα τη δαπάνη για διακοπές. Ακολουθούν το 28% των Ρουμάνων, το 26% των Ιρλανδών, το 23% των Πολωνών και τέλος το 20% των Βέλγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece