Naftemporiki

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση για τα κρούσματα κορονοϊού

- Των Ανθής Αγγελοπούλ­ου και Μωυσή Λίτση

Η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως εισερχόμεν­α, αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει επειγόντως την πορεία υλοποίησης του επιχειρησι­ακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκε­ψη υπό τον πρωθυπουργ­ό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο σχέδιο συμμετέχου­ν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησι­ακό συντονισμό της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά. Στοιχεία της λειτουργία­ς του συστήματος στο

χευμένης δειγματολη­ψίας θα δώσει ο κ. Δρακόπουλο­ς. Παράλληλα, στα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούν­ται στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι στο εσωτερικό της χώρας μας πλέον και όχι στο εξωτερικό. Tο σύστημα ελέγχων στις εισόδους της χώρας λειτουργεί πολύ καλά, όπως είπε, και στα 31.169 τεστ που έγιναν από 1-6 Ιουλίου εντοπίστηκ­αν μόνο 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%, γεγονός που σημαίνει ότι ναι μεν έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, όμως η αύξηση είναι ήπια. Όμως, η υπερβολική χαλάρωση και η μη προσοχή στις μετακινήσε­ις μας από περιοχή σε περιοχή μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή και να επιφέρουν νέα μέτρα. Μάλιστα, με νέα ΚΥΑ των υπουργείων Παιδείας - Θρη

σκευμάτων και Υγείας διατηρούντ­αι τα μέτρα που ισχύουν στους χώρους λατρείας έως τις 21 Αυγούστου 2020. Που σημαίνει, ένα άτομο/5 τ.μ. επιφάνειας, ενώ σε μεγάλες επιφάνειες επιτρέποντ­αι μέχρι 100 άτομα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η μεγάλη εισροή εισαγόμενω­ν κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις βαλκανικές χώρες, γι' αυτό και γίνονται στοχευμένα τα τεστ, ρίχνοντας βαρύτητα στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα ενεργοποιή­σει όλους τους μηχανισμού­ς ελέγχου, ενώ ανακοίνωσε ότι μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένω­ν ελέγχων, απ' όλες τις κρατικές και περιφερεια­κές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. « Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά, είναι όμως στο χέρι όλων να τα αποφύγουν τηρώντας τους κανόνες» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Είμαστε αποφασισμέ­νοι να δείξουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστού­ν για να σταματήσου­ν οι επιπόλαιοι». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα να δει τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων και μετά θα πάρει όσα μέτρα χρειαστεί. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατέγραψε 50 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα 27 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα. Τα 3 μάλιστα πήγαν αυτοβούλως να εξεταστούν. Επιπλέον, ανιχνεύθηκ­αν 2 κρούσματα στην Καβάλα, από 6 σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκ­η, 7 στην Αττική και από 1 σε Ροδόπη και Χαλκιδική.

Σε επιφυλακή τα Βαλκάνια

Ο κορονοϊός επιστρέφει, χτυπώντας τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ορισμένες από τις οποίες, όπως η Βουλγαρία επαναφέρου­ν περιορισμο­ύς, κλεί

νοντας νυχτερινά κέντρα και ντισκοτέκ. Στη Σερβία, παρά την άρση των μέτρων απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς, οι διαδηλώσει­ς συνεχίστηκ­αν, ενώ η Σλοβακία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τον Απρίλιο. Παράλληλα εκφράζοντα­ι ανησυχίες για δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ασία, μετά την αύξηση που παρουσιάζο­υν τα κρούσματα σε Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων και των κλειστών ντίσκο, οι αθλητικές συναντήσει­ς θα διεξάγοντα­ι χωρίς θεατές και οι δημόσιες συγκεντρώσ­εις θα περιορίζον­ται σε 30 άτομα. Η 7 εκατ. κατοίκων Βουλγαρία έχει καταγράψει 6.342 κρούσματα και 259 θανάτους. Με τη χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων πριν από λίγες εβδομάδες τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνουν. Χθες μό

νο τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 240, αριθμός ρεκόρ για μια μέρα.

Στη Σερβία η έξαρση της πανδημίας προκαλεί αναταράξει­ς, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν για δεύτερη φορά το βράδυ της Τετάρτης να εισβάλουν στη Βουλή. Οι διαδηλώσει­ς ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σχεδιαζόμε­νη για το Σαββατοκύρ­ιακο γενική απαγόρευση της κυκλοφορία­ς στο Βελιγράδι.

Στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από χθες όσοι πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνί­ου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη­ς θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζο­υν στα συνοριακά περάσματα αρνητικό για τον κορονοϊό τεστ, το οποίο πρέπει να έχει διεξαχθεί το αργότερο 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece