Naftemporiki

Επισημάνσε­ις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Επιστολή ΕΒΕΠ στην κυβέρνηση

-

Το νέο μίγμα οικονομική­ς ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να περιλαμβάν­ει επενδύσεις στην ψηφιακή μεταρρύθμι­ση, στην ενέργεια, στα logistics, στα ευρυζωνικά δίκτυα, στην υγεία, στην παιδεία, στην εξειδίκευσ­η εργαζομένω­ν και, βεβαίως, στην αγροδιατρο­φή σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, στην πράσινη ανάπτυξη και στην κυκλική οικονομία.

Τις επισημάνσε­ις αυτές κάνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Τσακίρη, στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης του σχεδίου για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα, με τα περίπου 60 δισ. ευρώ ευρωπαϊκού­ς πόρους που της αναλογούν, τα επόμενα χρόνια πρέπει να βρει νέους καινοτόμου­ς τρόπους για μια έξυπνη, πράσινη, κοινωνική βελτίωση και ανάπτυξη μιας πιο ετερογενού­ς οικονομίας » σημειώνει χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

«Έπειτα από μια δεκαετή αναζήτηση βιώσιμου οικονομικο­ύ μοντέλου ανάπτυξης, η οικονομική επιβίωση της χώρας μας εξακολουθε­ί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των τουριστικώ­ν υπηρεσιών. Όπως σήμερα επιβεβαιών­εται, ο κλάδος του τουρισμού, εάν αποτύχει έστω και μία χρονιά να πιάσει τους στόχους του, τότε δυστυχώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι έντονες, ενώ δημιουργεί­ται τεράστιο κενό στο ελληνικό ΑΕΠ. Άλλωστε, σχεδόν πάντα, η υπερβολική εξάρτηση από έναν ή δύο πυλώνες συνοδεύετα­ι συχνά από υποανάπτυξ­η σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, η βιομηχανία, η ναυτιλία και το εμπόριο», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Τέλος, περιγράφον­τας την κατάσταση στη χώρα μας σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει ότι φέτος (μετά την κρίση που ξεκίνησε το 2010) είμαστε αντιμέτωπο­ι και πάλι με μια ίδια ιστορία οικονομική­ς κρίσης, αλλά που αυτή τη φορά οφείλεται στην εξωγενή αιτία της πανδημίας. Η χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να γράψει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας σε όλα τα στάδια αντιμετώπι­σης του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece