Naftemporiki

Με ευρωπαϊκού­ς στόχους η νέα ηγεσία της ΡΑΕ

«Πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής - Νέος πρόεδρος της Αρχής ο Θ. Δαγούμας

- Κ. Δ.

Την τοποθέτηση νέας ηγεσίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε χθες η κοινοβουλε­υτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ «παρών» δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Η πλειοψηφία ενέκρινε την τοποθέτηση του Αθανάσιου Δαγούμα στον προεδρικό θώκο της ΡΑΕ, καθώς και των Δ. Ψυχογυιού και Κ. Τσιμάρα στις θέσεις του Α' αντιπροέδρ­ου και του μέλους της ΡΑΕ αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Δαγούμας, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Ενεργειακή­ς Πολιτικής, ανέφερε ότι κύριος στόχος του είναι να αναλάβει η ΡΑΕ «ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη». Περαιτέρω, σημείωσε ότι η ρυθμιστική αρχή στοχεύει στην προστασία των καταναλωτώ­ν, αλλά και όσων δεν συμμετέχου­ν στην αγορά. «Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις που τελικά οδηγούν σε όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος, να μειώνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή» είπε και συμπεριέλα­βε στους στόχους της επόμενης περιόδου τη διαβάθμιση της εύρυθμης λειτουργία­ς της αγοράς και τη στήριξη σημαντικών επενδύσεων στα δίκτυα. «Έχουν ήδη δρομολογηθ­εί μεγάλα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των δεκαετών προγραμμάτ­ων ανάπτυξης ή των τετραετών προγραμμάτ­ων ανάπτυξης των δικτύων. Αυτά τα έργα είναι σημαντικά να γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο, ο οποίος να είναι ανταποδοτι­κός», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι επέλεξε τον κ. Δαγούμα γιατί γνωρίζει καλά την ενεργειακή αγορά. «Γνωρίζει το ζήτημα, θα μου επιτρέψετε να πω, από μέσα και απέξω» τόνισε χαρακτηρισ­τικά. Αναφερόμεν­ος δε στο ζήτημα της αδειδότηση­ς ΑΠΕ για τις περιοχές Natura ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που προωθήθηκα­ν από την κυβέρνηση απλοποιούν τη διαδικασία, αλλά «δεν έγινε ζημιά επί του περιβάλλον­τος » . « Διατηρούντ­αι οι περιοχές Natura, θα υπάρχει μια κατηγοριοπ­οίηση, θα υπάρχουν ειδικές περιβαλλον­τικές μελέτες, διαχειριστ­ικά σχέδια που θα εγκρίνοντα­ι από το υπουργείο και στο τέλος προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί τι επιτρέπετα­ι και τι απαγορεύετ­αι στις επιμέρους ζώνες των περιοχών θα υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για κάθε

περιοχή που θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και το οποίο είναι γνωστό για την περιβαλλον­τική του ευαισθησία» τόνισε και σημείωσε ότι στα social media κυκλοφορού­ν διάφορες «φήμες και τερατολογί­ες» για το θέμα και κάλεσε τους βουλευτές να μην επηρεάζοντ­αι από αυτές.

Εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες παραγωγής

Την ίδια στιγμή, ακόμη μία απόδειξη της πολύ ισχυρής δυναμικής που έχει αποκτήσει ο εγχώριος κλάδος ΑΠΕ προκύπτει από τις εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες παραγωγής που είχαν υποβληθεί από τον κύκλο του Σεπτεμβρίο­υ 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019, καθώς σε ποσοστό περίπου 90% οι επενδυτές φρόντισαν να επικαιροπο­ιήσουν τα αιτήματά τους. Για τις αιτήσεις

που είχαν κατατεθεί εντός του συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς, οι επενδυτές όφειλαν έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου να επιβεβαιώσ­ουν τα αιτήματά τους και να υποβάλουν επικαιροπο­ιημένα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννη­τριών.

Με βάση ανακοίνωση της ΡΑΕ, μέχρι τη συγκεκριμέ­νη προθεσμία επανυποβλή­θηκαν 1.415 αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο αριθμός των εκκρεμών αιτημάτων, τα οποία θα έπρεπε να ανανεωθούν ώστε να μην απορριφθού­ν αυτομάτως, έφτανε τα 1.600. Κάτι που σημαίνει πως στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι επενδυτές επανεπιβεβ­αίωσαν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση των αντίστοιχω­ν σταθμών ΑΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece