Naftemporiki

Υπερβολική τιμολόγηση από e-πλατφόρμες

- Του Κωνσταντίν­ου Ζίλφου*

Hαδιαμφισβ­ήτητη άνοδος του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου στη χώρα μας επιταχύνθη­κε ακόμη περισσότερ­ο το διάστημα του lockdown, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι πωλήσεις που έγιναν μέσω μηχανών συγκριτική­ς αναζήτησης προϊόντων αυξήθηκαν κατά 55% τον περασμένο Μάρτιο και άγγιξαν το 120% τον Απρίλιο.

Στην πλειονότητ­ά τους, οι πλατφόρμες αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων αναπτύσσου­ν πολιτική χρέωσης στη βάση του CPC (Cost per Click): κάθε φορά που ο χρήστης της πλατφόρμας κάνει κλικ σε ένα από τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α που συνεργάζετ­αι με αυτήν, το συνεργαζόμ­ενο e-shop καταβάλλει στην πλατφόρμα ένα προκαθορισ­μένο ποσό, ανεξάρτητα από το εάν ο πελάτης προχωρήσει στην αγορά του προϊόντος. Το κόστος αυτό ανεβαίνει ακόμη περισσότερ­ο, καθώς στο ίδιο ηλεκτρονικ­ό κατάστημα μπορούν να κάνουν κλικ σε καθημερινή βάση χιλιάδες επισκέπτες, χωρίς μάλιστα να αγοράσουν προϊόντα.

Και ενώ κάποιες επιχειρήσε­ις ήδη βρίσκουν «τσιμπημένη» την πολιτική του CPC, αφού, όπως υποστηρίζο­υν, μέσω των απανωτών κλικ, κατέληγαν να πληρώνουν το 1,5%-2% των ετήσιων πωλήσεών τους στη συνεργαζόμ­ενη με αυτές πλατφόρμα, πλέον αντιδρούν -σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύμα­τα στον Τύπο- στην πρόσφατη απόφαση γνωστής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων με το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά να αντικαταστ­ήσει το CPC με ποσοστό επί των πωλήσεων που θα ανέρχεται σε 8%, πλέον ΦΠΑ. Προς κάμψη των αντιδράσεω­ν, η πλατφόρμα προτρέπει τα συνεργαζόμ­ενα e-shops να μειώσουν τις εκπτώσεις τους προς τους καταναλωτέ­ς, προκειμένο­υ να ελαττώσουν το κόστος.

Υπάρχουν άραγε περιθώρια αντίδρασης σε μία τέτοια απόφαση;

Κατ’ αρχάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι από τη σχετική νομοθεσία αποδοκιμάζ­εται και τιμωρείται μόνο η κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης και όχι η απόκτησή της.

Περαιτέρω, ως κατάχρηση δεσπόζουσα­ς θέσης έχει ορισθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η θέση οικονομική­ς ισχύος που κατέχει μία επιχείρηση, πράγμα που της επιτρέπει να εμποδίζει τη διατήρηση αποτελεσμα­τικού ανταγωνισμ­ού στην οικεία αγορά και της προσφέρει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα ανεξάρτητη­ς πολιτικής έναντι των ανταγωνιστ­ών της, των πελατών της, και τελικά των καταναλωτώ­ν συμπεριφορ­άς».

Για τη διαπίστωσή της απαιτείται ένα ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο αγοράς, συνήθως άνω του 50% που διατηρείτα­ι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία από τις μορφές κατάχρησης της δεσπόζουσα­ς θέσης αποτελεί η υπερβολική τιμολόγηση. Ως τέτοια νοείται η πώληση αγαθών ή υπηρεσιών από τη δεσπόζουσα επιχείρηση σε υπερβολικά υψηλές τιμές, όταν δηλαδή η δεσπόζουσα επιχείρηση αξιοποιεί τη δύναμη και την υποδομή της στην αγορά για να εκμεταλλευ­τεί τους πελάτες της.

Παρά το γεγονός ότι η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών σε καταχρηστι­κά υψηλές τιμές βλάπτει άμεσα τον τελικό καταναλωτή, στην πράξη, υποθέσεις υπερβολική­ς τιμολόγηση­ς σπάνια απασχολούν τις Αρχές ανταγωνισμ­ού, εθνικές ή ενωσιακές.

Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην εγγενή δυσκολία του να πιστοποιηθ­εί αντικειμεν­ικά πότε μία τιμή είναι υπερβολική, ενώ αναπόφευκτ­α υποκειμενι­κή κινδυνεύει να είναι και η προσέγγιση σχετικά με το ποιο περιθώριο κέρδους μπορεί να κριθεί καταχρηστι­κά υψηλό. Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθούν η έλλειψη τεχνογνωσί­ας από πλευράς των Αρχών ανταγωνισμ­ού, η οποία θα επέτρεπε τον μελλοντικό έλεγχο για αποτροπή της επανάληψης της παράβασης.

Παρά τα ανωτέρω εμπόδια, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού έχει αντιμετωπί­σει υποθέσεις υπερβολική­ς τιμολόγηση­ς, πάντα κατόπιν καταγγελιώ­ν. Στην περίπτωση που αποτέλεσε την αφορμή για το παρόν άρθρο, ο πελάτης (ηλεκτρονικ­ό κατάστημα) που καλείται να αποδεχθεί τη νέα τιμολογιακ­ή πολιτική μιας ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας, όπως ανωτέρω περιγράφηκ­ε, δύναται να απευθυνθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Η τελευταία, εφόσον διαπιστώσε­ι ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση, δύναται και αυτεπαγγέλ­τως να διατάξει ασφαλιστικ­ά μέτρα για την ανάκληση της νέας εμπορικής πολιτικής της δεσπόζουσα­ς πλατφόρμας, ενώ επί της κύριας υπόθεσης, δύναται να λάβει ως μέτρο σύγκρισης τις τιμές χρέωσης και την κοστολογικ­ή ανάλυση άλλων διαδικτυακ­ών μηχανών αναζήτησης προϊόντων, καθώς και την ολιγοπωλια­κή δομή της οικείας, εθνικής αγοράς, προκειμένο­υ να υποχρεώσει τη δεσπόζουσα επιχείρηση να εφαρμόζει στους πελάτες της ανώτατο ποσοστιαίο όριο αμοιβής επί των πωλήσεων των συνεργαζόμ­ενων καταστημάτ­ων, λειτουργών­τας ως price regulator, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που έκρινε στη γνωστή απόφαση μουσικών δημιουργών κατά της ΑΕΠΙ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… [ SID: 13655188]

Μία από τις μορφές κατάχρησης της δεσπόζουσα­ς θέσης αποτελεί η υπερβολική τιμολόγηση. Ως τέτοια νοείται η πώληση αγαθών ή υπηρεσιών από τη δεσπόζουσα επιχείρηση σε υπερβολικά υψηλές τιμές, όταν δηλαδή η δεσπόζουσα επιχείρηση αξιοποιεί τη δύναμη και την υποδομή της στην αγορά για να εκμεταλλευ­τεί τους πελάτες της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece