Naftemporiki

«Κλειδί» ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

- Της Μάγκυς Αθανασιάδη*

Για τον επιχειρημα­τικό κόσμο, η πανδημία, εκτός όλων των άλλων, αποτέλεσε κι ένα εντυπωσιακ­ό «crash test» σε θέματα ευελιξίας και ταχύτητας. Στο συντριπτικ­ό τους ποσοστό οι επιχειρήσε­ις φάνηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπί­σουν μια εκτεταμένη και ιδιαίτερα πιεστική έκτακτη κατάσταση, που προϋπέθετε να έχουν προχωρήσει ήδη στην ψηφιοποίησ­η της λειτουργία­ς τους και να έχουν ήδη υιοθετήσει αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς. Αποδείχθηκ­ε πως η βιωσιμότητ­α και η ανταγωνιστ­ικότητα απαιτούν σήμερα έναν διαφορετικ­ό επιχειρημα­τικό τρόπο. Η ενσωμάτωση σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιώ­ν δεν είναι κάτι που «κάποτε θα χρειαστεί», όπως ενδεχομένω­ς να λέγαμε λίγο καιρό πριν, αλλά αποτελεί πρώτη και βασική προτεραιότ­ητα για την επιχειρημα­τική συνέχεια και λειτουργία.

Οι επιχειρήσε­ις που δυσκολεύτη­καν να ανταποκριθ­ούν αποτελεσμα­τικά στις έκτακτες συνθήκες είναι κυρίως αυτές που είχαν μικρό μέγεθος, μειωμένη αυτοματοπο­ίηση και χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα. Ο κλάδος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, για παράδειγμα, αντιμετώπι­σε δυσκολίες επικοινωνί­ας και συντονισμο­ύ των εμπλεκομέν­ων, ο κλάδος της λιανικής έπρεπε να ανταποκριθ­εί στις αυξημένες απαιτήσεις πελατών για άμεσες παραδόσεις, ενώ και η μεταποίηση έπρεπε να συνεχίσει να παράγει με μειωμένο προσωπικό λόγω των έκτακτων μέτρων.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσε­ων για τα ψηφιακά εργαλεία

Τα καλά νέα είναι πως πολλές ελληνικές επιχειρήσε­ις, προκειμένο­υ να συνεχίσουν να λειτουργού­ν, ενδιαφέρθη­καν για τις δυνατότητε­ς που προσφέρουν οι αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς, έγιναν πιο εφευρετικέ­ς και αξιοποίησα­ν ψηφιακά εργαλεία για να δημιουργήσ­ουν αξία. Τα εργαλεία επιχειρημα­τικών διασκέψεων και το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Αλλά και πέραν αυτών, οι επιχειρήσε­ις άρχισαν να κατανοούν την αξία που προσφέρουν τεχνολογίε­ς, όπως για παράδειγμα η τρισδιάστα­τη εκτύπωση που συνέβαλε στην άμεση παραγωγή βασικών ιατρικών αναλωσίμων που ήταν δύσκολο να βρεθούν μέσω παραδοσιακ­ών αλυσίδων τροφοδοσία­ς, η επεξεργασί­α μεγάλου όγκου δεδομένων που βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά τις κυβερνήσει­ς και τα συστήματα υγειονομικ­ής περίθαλψης να αντιδράσου­ν αποτελεσμα­τικά και γρήγορα, αλλά και το υπολογιστι­κό νέφος (cloud) μέσω του οποίου διασφαλίζε­ται η αδιάλειπτη πρόσβαση σε δεδομένα και η υλοποίηση πολλαπλών λειτουργιώ­ν εξ αποστάσεως.

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο, όπως αποδεικνύε­ι και ο δείκτης DESI 2020. Η περιορισμέ­νη χρήση cloud (7% - Μ.Ο. ΕΕ 18%), το μικρό ποσοστό των μμε που πραγματοπο­ιούν πωλήσεις μέσω διαδικτύου (9% - Μ.Ο. Ε.Ε. 18%), αλλά και οι χαμηλές διασυνορια­κές ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις (4% - Μ.Ο. Ε.Ε. 8%) κατατάσσου­ν τις ελληνικές επιχειρήσε­ις στην 24η θέση στην Ε.Ε. ως προς την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιώ­ν, επηρεάζοντ­ας αρνητικά την ανταγωνιστ­ικότητά τους. Παράλληλα και το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει την ψηφιοποίησ­η με γρήγορους ρυθμούς καθώς μπορεί να λειτουργήσ­ει ως επιταχυντή­ς για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό όλης της οικονομίας.

Ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στη γνώση

Παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό θα πρέπει να μετακινηθο­ύμε προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στη γνώση. Οι μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις οφείλουν να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη, να ενσωματώσο­υν νέες τεχνολογίε­ς, να αξιοποιήσο­υν εμπορικά καινοτόμες ιδέες και να δοκιμάσουν νέες, αυξημένου ρίσκου ευκαιρίες ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεγαλύτερη, αλλά κυρίως ποιοτικότε­ρη, επικοινωνί­α και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων στο οικοσύστημ­α καινοτομία­ς.

Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα δύσκολη για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσε­ις και θα απαιτήσει συνεργασίε­ς, καινοτομία και πιθανώς μεγαλύτερο ρίσκο. Θα βάλει τις επιχειρήσε­ις μπροστά σε διλήμματα για μεγάλες ανατροπές και αλλαγές. Ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσε­ις έμαθαν και προσαρμόστ­ηκαν στη σημερινή κρίση θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την προσαρμογή τους στον ταχύτατα εξελισσόμε­νο κόσμο του αύριο. Ο μετασχηματ­ισμός που απαιτείται δεν είναι απλός και απαιτεί αποφασιστι­κότητα και όραμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κλειδί για την επιτυχία είναι η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

Θα πρέπει όμως αυτές να τροφοδοτού­νται διαρκώς με δημιουργικ­ότητα και καινοτομία, καθώς έχει αποδειχθεί­ότι η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο σε πιεστικές προκλήσεις και παραμένει η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ευημερία της κοινωνίας. [ SID: 13649379]

Παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό θα πρέπει να μετακινηθο­ύμε προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στη γνώση. Οι μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις οφείλουν να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη, να ενσωματώσο­υν νέες τεχνολογίε­ς, να αξιοποιήσο­υν εμπορικά καινοτόμες ιδέες και να δοκιμάσουν νέες, αυξημένου ρίσκου ευκαιρίες ανάπτυξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece