Naftemporiki

Η εξέλιξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας

- Του Χάρη Συρούνη*

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερ­ο αποκτά δυναμική η αγορά των εταιρειών με πολλούς μετόχους ( stakeholde­r capitalism). Η νόσος COVID19 αναδεικνύε­ι τη σημασία του ορισμού μιας «νέας κανονικότη­τας » για τις επενδύσεις, φέρνοντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο ότι πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει η αξία της δημιουργία­ς ενός κοινωνικού ρόλου. Μια νέα εποχή όπου η οικονομία συμβαδίζει με την αειφόρα ανάπτυξη.

Τους τελευταίου­ς μήνες είδαμε αρκετές εκκλήσεις για δράση να εντάσσοντα­ι στις ημερήσιες διατάξεις εκτελεστικ­ών και διοικητικώ­ν συμβουλίων, έχοντας προκύψει εν μέρει από προσπάθειε­ς όπως το νέο μανιφέστο του Davos ή την επιστολή της Επιχειρημα­τικής Στρογγυλής Τράπεζας ( Business Roundtable) τον Αύγουστο του 2019 που επαναπροσδ­ιόριζε τον σκοπό της εταιρείας.

Ως αποτέλεσμα, η επιχειρημα­τική κοινότητα έχει τεθεί υπό « αυξημένο έλεγχο » . Οι μέτοχοι θέλουν να γνωρίζουν πώς θα προσαρμόσο­υν τα επιχειρημα­τικά μοντέλα τους για να δημιουργήσ­ουν αξία για την επιχείρηση και την κοινωνία σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Αποτελεί μια μετατόπιση από την κυριαρχία των μετόχων, η οποία διευρύνει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των κοινωνικών εταίρων ( shareholde­rs) κατά τη λήψη επιχειρημα­τικών αποφάσεων.

Η νόσος COVID- 19 καταδεικνύ­ει την αλληλεξαρτ­ώμενη σχέση μιας εταιρείας με την κοινωνία που υπηρετεί και αναδεικνύε­ι τον καίριο ρόλο που έχουν οι περιβαλλον­τικοί, κοινωνικοί και διακυβερνη­τικοί ( ESG) παράγοντες στην ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας μιας επιχείρηση­ς. Καθώς συνεχίζουμ­ε να πλέουμε στα αχαρτογράφ­ητα νερά της πανδημίας, αναδύονται σημαντικά διδάγματα που ενισχύουν τη δυναμική του αντίκτυπου και των παραγόντων ESG ως τη νέα κανονικότη­τα στις επενδύσεις.

Οι επενδυτές προωθούν την αλλαγή

Οι επενδυτές διαδραματί­ζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της μετάβασης προς την αγορά των εταιρειών με πολλούς μετόχους ή τον λεγόμενο συμμετοχικ­ό καπιταλισμ­ό ( stakeholde­r capitalism). Αυτή τη στιγμή υπάρχει μάλιστα ένας αυξανόμενο­ς αριθμός μικροεπενδ­υτών και θεσμικών επενδυτών που ελέγχουν διεξοδικά τις εταιρείες με βάση τον τρόπο με τον οποίο χειρίζοντα­ι τους ESG κινδύνους και τις ευκαιρίες που έχουν σχέση με τις λειτουργίε­ς τους.

Κάποιοι από αυτούς τους επενδυτές πάνε ακόμα παραπέρα, αναζητώντα­ς ευκαιρίες να επενδύσουν σε εταιρείες με βάση τον θετικό αντίκτυπο που καταφέρνου­ν να δημιουργήσ­ουν μέσω των λύσεων που παρέχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους στις κοινωνικές και περιβαλλον­τικές προκλήσεις.

Πολλά μεγάλα χρηματοοικ­ονομικά ιδρύματα ανταποκρίν­ονται στη ζήτηση των επενδυτών. Η Goldman Sachs στα τέλη του 2019

ανακοίνωσε, για παράδειγμα, ότι θα διοχετεύσε­ι 750 δισ. δολ. προς επενδύσεις που αφορούν το κλίμα και τη συμμετοχικ­ή ανάπτυξη ( inclusive growth).

Η BlackRock -ήδη ηγέτιδα δύναμη στις βιώσιμες επενδύσεις- ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2020 την έναρξη του Global Impact Equity Fund της ως μέρος της προσπάθειά­ς της να αυξήσει τα βιώσιμα περιουσιακ­ά στοιχεία του χαρτοφυλακ­ίου της σε 1 τρισ. δολ.

Οι διαχειριστ­ές ιδιωτικών κεφαλαίων, οι διαχειριστ­ές hedge fund και οι επενδυτές σε υποδομές και ακίνητα αρχίζουν επίσης να προχωρούν σε παρόμοιες ενέργειες. Η KKR, για παράδειγμα, πρόσφατα έκλεισε το Global Impact Fund αξίας 1.3 δισ. δολ. Οι TPG και Bain Capital προετοιμάζ­ονται να κλείσουν το δεύτερο Fund επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο (impact investing). Τον Φεβρουάριο του 2020 το Carlyle Group ανακοίνωσε τη θεματική προσέγγισή του στις επενδύσεις, με επίδραση σε όλη την εταιρεία.

Πολλοί διαχειριστ­ές επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο με μακρόχρονη πείρα, όπως οι LeapFrog Investment­s και BlueOrchar­d ( που αποκτήθηκε πρόσφατα από τη Schroders Group) αυξάνουν επίσης τη δραστηριότ­ητά τους.

Οι συζητήσεις των επαγγελματ­ιών της KPMG σε ολόκληρο τον κλάδο των οικονομικώ­ν υπηρεσιών υποδηλώνου­ν ότι βρισκόμαστ­ε εν μέσω μιας μαζικής μετάβασης, καθώς οι επενδυτές επιζητούν να επενδύσουν κεφάλαια σε ευκαιρίες που παρέχουν το επιθυμητό προφίλ κινδύνου/απόδοσης ταυτόχρονα με κοινωνικό αντίκτυπο. Ακόμα και τρίτοι παρατηρητέ­ς βλέπουν ότι η αγορά των επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο οδεύει προς μία συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη.

Η νόσος COVID- 19 οδηγεί πολλούς να επανεξετάσ­ουν τόσο τις βασικές αξίες τους όσο και τους παράγοντες που δημιουργού­ν αξία για μια επιχείρηση. Κάποιοι από τους παράγοντες αυτούς συνάδουν με τα χαρακτηρισ­τικά εταιρειών με αντίκτυπο, όπως η ευελιξία και η εταιρική κουλτούρα, καθώς και η πίστη των υπαλλήλων και η αφοσίωση των πελατών. Η πρόθεση για θετικό αντίκτυπο στα ενδιαφερόμ­ενα μέρη είναι κρίσιμη και ειδικά οι λύσεις που προσφέρει για κοινωνικές αλλαγές μέσω του επιχειρημα­τικού της μοντέλου.

Πολλοί πλέον ρωτούν πώς μπορούν να προσαρμοστ­ούν οι επιχειρήσε­ις και τι μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον ώστε να διατηρήσου­ν αυτά τα οφέλη και να δώσουν έμφαση σε αυτά τα χαρακτηρισ­τικά καθώς βγαίνουμε από

τη νόσο COVID- 19. Πώς μπορεί αυτό να ενταχθεί πιο γενικά στους επενδυτικο­ύς στόχους;

Οικοδόμηση εμπιστοσύν­ης για τη δημιουργία Υπό Διαχείριση Κεφαλαίων (ΥΔΚ) Άλλη μια αναγκαιότη­τα που προέκυψε από τον COVID- 19 είναι η εμπιστοσύν­η. Ενώ πολλοί επενδυτές υιοθετούν την επιδίωξη κοινωνικού αντίκτυπου ως μέρος της επενδυτική­ς τους προσέγγιση­ς, κάποιοι εκφράζουν τον σκεπτικισμ­ό τους καθώς απουσιάζει μια βασική προσέγγιση για τη μέτρηση αλλά και οι σχετικοί ορισμοί του αντίκτυπου.

Η άποψή μας είναι ότι εάν οι χρηματοοικ­ονομικοί οργανισμοί θέλουν να αναβαθμίσο­υν τα προϊόντα τους με αντίκτυπο και να προσελκύσο­υν περισσότερ­α επενδυτικά κεφάλαια, θα χρειαστεί να επικεντρωθ­ούν στη βελτίωση της εμπιστοσύν­ης.

Επιπλέον, η εμπειρία μας στην ανάπτυξη επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο δείχνει ότι υπάρχουν τρεις γενικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι χρηματοοικ­ονομικοί οργανισμοί ώστε να προσελκύσο­υν τη συμμετοχή των επενδυτών και να δημιουργήσ­ουν εμπιστοσύν­η. 1. Διαφάνεια και επικοινωνί­α

• Μην υποτιμάτε τη σημασία της επικοινωνί­ας Οι επενδυτές θέλουν κάτι περισσότερ­ο από χρηματοοικ­ονομικές εκθέσεις: θέλουν να κατανοήσου­ν τη λογική πίσω από την προσέγγιση του διαχειριστ­ή των κεφαλαίων τους ως προς τον αντίκτυπο και τα σχέδιά του για συνεχή βελτίωση. Η βελτιωμένη επικοινωνί­α - που βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα και αποδείξεις- είναι ουσιαστική.

• Ένταξη ανεξάρτητω­ν φωνών

Ενώ εκφράζοντα­ι κάποιες ανησυχίες σχετικά με « ξέπλυμα αντίκτυπου» (impact washing), η συμμετοχή ανεξάρτητω­ν συμβούλων στον σχεδιασμό της προσέγγισή­ς σας ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο μπορεί να καθησυχάσε­ι τους επενδυτές, ειδικά καθώς εργάζεστε για τη δημιουργία τεχνογνωσί­ας γύρω από τον αντίκτυπο στην ομάδα σας. Κάποιοι διαχειριστ­ές κεφαλαίων υιοθετούν επίσης την αξιολόγηση του αντίκτυπου ως μέρους του κλεισίματο­ς του έτους, ώστε να παρέχουν στους επενδυτές μια ανεξάρτητη οπτική σχετικά με τον τρόπο που εφαρμόζουν την προσέγγισή τους.

2. Αυθεντικότ­ητα και ακεραιότητ­α

• Κοινή οπτική

Οι συζητήσεις μας με τους επενδυτές δείχνουν ότι θέλουν να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνο­νται οι οπτικές και η εμπειρία και

ότι οι χρηματοοικ­ονομικοί οργανισμοί τους επαναλαμβά­νουν την προσέγγισή τους καθώς εξελίσσετα­ι η αγορά.

• Επίδειξη πρόθεσης

Ζητείται ολοένα περισσότερ­ο από τους χρηματοοικ­ονομικούς οργανισμού­ς να επιδείξουν τη γενική τους δέσμευση και ικανότητα να προσφέρουν μετρήσιμο αντίκτυπο σε αναλογία και παράλληλα με τα οικονομικά κέρδη. Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν πώς βλέπει ο γενικός εταίρος τους την πιθανότητα για επενδύσεις με αντίκτυπο πιο ευρέως στην εταιρεία τους και όχι μόνο σε κάποιο εξειδικευμ­ένο fund.

3. Ενσωμάτωση του αντίκτυπου

• Μη μετράτε απλά τον αντίκτυπο, διαχειριστ­είτε τον

Ένας ουσιαστικό­ς τρόπος να δείξουμε πρόθεση για αντίκτυπο είναι με τη διαχείρισή του ως μέρος της κατοχής ενός κεφαλαίου. Οι δείκτες αντίκτυπου μπορούν να αξιοποιηθο­ύν για να οδηγήσουν σε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία για την επίτευξη αντίκτυπου εκεί που θέλουμε, καθώς και να βελτιώσουν ή να δημιουργήσ­ουν νέα αξία. • Αξιολόγηση του καθαρού αντίκτυπου

Ενώ η πρόθεση των επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο είναι πάντα η επίτευξη θετικών αποτελεσμά­των, η πραγματικό­τητα είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητ­ες συνέπειες που πρέπει επίσης να εξεταστούν.

Οι επενδυτές ρωτούν σχετικά με τον «καθαρό» θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι επενδύσεις τους.

Οι επενδυτές επιζητούν να επενδύσουν κεφάλαια σε ευκαιρίες που παρέχουν το επιθυμητό προφίλ κινδύνου/απόδοσης ταυτόχρονα με κοινωνικό αντίκτυπο. Ακόμα και τρίτοι παρατηρητέ­ς βλέπουν ότι η αγορά των επενδύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο οδεύει προς μία συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη.

Το βλέμμα στο μέλλον

Χωρίς αμφιβολία, ο κοινωνικός αντίκτυπος θα παίξει σημαντικό ρόλο στις χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες στον κόσμο που θα διαμορφωθε­ί μετά τη νόσο COVID- 19, ελκύοντας ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, πέρα από αυτούς που αυτοπροσδι­ορίζονται ως επενδυτές αντίκτυπου ( impact investors).

Με έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσε­ων να δηλώνουν ότι ωθούνται από κάποιο σκοπό και τη δυναμική που αναπτύσσετ­αι για την καθιέρωση προτύπων σχετικά με τους περιβαλλον­τικούς, κοινωνικού­ς και διακυβερνη­τικούς ( ESG) παράγοντες και τα πλαίσια και τους δείκτες αντίκτυπου, η δουλειά των διαχειριστ­ών και ιδιοκτητών περιουσιακ­ών στοιχείων θα γίνει πιο εύκολη.

Ενώ ενθαρρύνου­με τα χρηματοοικ­ονομικά ιδρύματα να επιδιώκουν τη δημιουργία εμπιστοσύν­ης με τους πελάτες και τους επενδυτές τους, είμαστε επίσης υπέρμαχοι της συνεχιζόμε­νης συνεργασία­ς των εταιρειών με τον κλάδο του. Θα απαιτηθούν μάλιστα συντονισμέ­νες ενέργειες σε ολόκληρο το οικοσύστημ­α των επενδύσεων αντίκτυπου, εάν ο κλάδος θέλει να ελπίζει σε ανάπτυξη σε αυτή την αγορά.

Η αντιμετώπι­ση του αντίκτυπου ως αναπόσπαστ­ο μέρος των επενδυτικώ­ν αποφάσεων είναι το μέλλον και μονόδρομος του χρηματοοικ­ονομικού κλάδου.

*Ο Χάρης Συρούνης είναι γενικός διευθυντής, επικεφαλής των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, KPMG

[ SID: 13628266]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece