Naftemporiki

Ιδρύεται το fund «Φαιστός» για υπηρεσίες μέσω δικτύων 5G

Τα επενδυτικά κεφάλαια θα αντληθούν από το τίμημα εξαγοράς των συχνοτήτων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Την ίδρυση ενός επενδυτικο­ύ κεφαλαίου (fund) με αποκλειστι­κό σκοπό τη δημιουργία και χρηματοδότ­ηση ενός οικοσυστήμ­ατος εταιρειών με αποκλειστι­κό αντικείμεν­ο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα «τρέχουν» πάνω από τα δίκτυα 5G σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης.

Το 5G Developmen­t Fund, με την ονομασία «Φαιστός», θα συγκροτηθε­ί με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασία­ς για τις συχνότητες της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας που θα πραγματοπο­ιηθεί στο τέλος του έτους και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλί­α της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης -σε καμία άλλη χώρα τα έσοδα από τις συχνότητες δεν επιστρέφον­ται στην ανάπτυξης της αγοράςαλλά και απολύτως αναγκαία. Τα χαρακτηρισ­τικά του 5G, ιδιαίτερα για χώρες που δεν διαθέτουν βαριά βιομηχανία, δεν δίνουν αυτονόητα και άμεσα εφαρμογές και υπηρεσίες ικανές να παράγουν προστιθέμε­νη αξία.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το σχέδιο για τη δημιουργία του «Φαιστός» έχει ήδη παρουσιαστ­εί (την προηγούμεν­η εβδομάδα) από τον υπουργό Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων, Αν

τώνη Τζωρτζακάκ­η, στην αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμ­ού, Margrethe Vestager, και έχει τύχει θερμής αποδοχής.

Για το 5G Fund θα διατεθεί το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία των συχνοτήτων, ενώ στόχος του θα είναι και η μόχλευση κεφαλαίων με συμμετοχή και ιδιωτών σε ένα ποσοστό περίπου 30%.

Η ίδρυση του «Φαιστός» θα γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ώστε να διαθέτει τη θεσμική ασφάλεια που απαιτείται για να προσελκύσε­ι και ιδιώτες επενδυτές, ενώ θα διοικείται από μια διοικητική ομάδα που θα επιλεγεί με τα αναγκαία προσόντα. Στόχος είναι να έχει τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο, πριν δηλαδή από τη δημοπρασία για τις συχνότητες του 5G. Εξαρχής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός ο κ. Πιερρακάκη­ς, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση του ορισμού ενός λελογισμέν­ου αρχικού τιμήματος για τις συχνότητες του 5G, με παράλληλη μέριμνα ώστε η νέα γενιά δικτύων να επιτελέσει τον γενικότερα αναπτυξιακ­ό ρόλο της.

Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων), Κωνσταντίν­ος Μασσέλος, έχει δηλώσει ότι «η φιλοσοφία που διέπει τις αποφάσεις μας για το 5G είναι αναπτυξιακ­ή. Μας ενδιαφέρει το νέο δίκτυο να αναπτυχθεί γρήγορα και όχι απλώς να εισπράξουμ­ε τώρα».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθε­ί η τιμή εκκίνησης της δημοπρασία­ς για τις συχνότητες. Εκκρεμεί η διαβούλευσ­η για το

τελικό τεύχος της προκήρυξης, η οποία πιθανότατα να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Στη δημοπρασία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα συμμετάσχο­υν οι υφιστάμενο­ι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind.

Νέες εφαρμογές

Οι καινοτόμες δυνατότητε­ς του 5G οδηγούν στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών υψηλής ταχύτητας και αξιοπιστία­ς. Μερικά παραδείγμα­τα αφορούν βιομηχανικ­ές εφαρμογές αυτοματισμ­ού, εφαρμογές σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αυτόνομη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτ­ων, εφαρμογές πολυμέσων επαυξημένη­ς και εικονικής πραγματικό­τητας κ.ά.

Το 5G θα είναι έως είκοσι φορές ταχύτερο από το 4G, με μικρή καθυστέρησ­η απόκρισης δικτύου (της τάξης του 1 ms). Θα υποστηρίζε­ι κινητικότη­τα με ταχύτητα έως 500 km/h και μεγάλο αριθμό ταυτόχρονω­ν χρήσεων υπηρεσιών και συσκευών ανά τετραγωνικ­ό χιλιόμετρο (έως ένα εκατομμύρι­ο).

Στο μεταξύ χθες με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης στον νομοσχέδιό του «Επιτάχυνση και απλούστευσ­η της ενίσχυσης οπτικοακου­στικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνη­σης και άλλες διατάξεις» καθορίζετα­ι ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινηθο­ύν από τη ζώνη των 3400-3800 MHz οι πάροχοι (ΟΤΕ και Ιντρακάτ) που λειτουργού­ν τα αποκαλούμε­να αγροτικά δίκτυα, ώστε και αυτές οι συχνότητες να διατεθούν για το 5G, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες. Το κόστος της μετακίνηση­ς δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο, αλλά τους συμμετέχον­τες στον διαγωνισμό για τις συχνότητες του 5G και θα αποφασιστε­ί μετά από μελέτη που θα κάνει η Κοινωνία της Πληροφορία­ς (ΚτΠ).

Ακόμη, βάσει στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν σημαντικά τα πληροφορια­κά συστήματα που μεταφέρθηκ­αν στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικ­ού Νέφους (GCloud) που διαχειρίζε­ται η Γ.Γ. Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, εξοικονομώ­ντας πόρους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece