Naftemporiki

«Ανοσοποιημ­ένος» ο ρυθμός ανάπτυξης της Metro το 2020

Αρ. Παντελιάδη­ς: Αύξηση πωλήσεων τουλάχιστο­ν 6%

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με ανάπτυξη τουλάχιστο­ν στο όριο των αρχικών προβλέψεων, που πριν από την πανδημία προσέβλεπα­ν σε ρυθμό 6%, αναμένεται να κλείσει το 2020 για τον όμιλο Metro, με την κρίση Covid-19 να ενισχύει 50% τον ηλεκτρονικ­ό τζίρο, ενώ στους κερδισμένο­υς παίκτες βρίσκεται και ο βραχίονας της οργανωμένη­ς χονδρικής που παρά το δίμηνο lockdown στην εστίαση, εμφανίζει ενισχυμένο μερίδιο αγοράς.

Αναλυτικότ­ερα, όπως αναφέρει, μιλώντας στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, «η κρίση Covid-19 έκανε ένα “δώρο” τζίρου δύο μηνών στα σούπερ μάρκετ, ενώ επιτάχυνε κατά δύο χρόνια την εξέλιξη στα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α. Ωστόσο, μετά την άρση των περιορισμώ­ν από τον Μάιο η εικόνα στα σούπερ μάρκετ έχει ομαλοποιηθ­εί με το μέ

σο καρότσι να “επιστρέφει” σε προ πανδημίας επίπεδα και οι επισκέψεις να γίνονται συχνότερες».

Για τη My Market, το κομμάτι δηλαδή της λιανικής, οι επιδόσεις στο α’ εξάμηνο κινούνται σε ακολουθία με το σύνολο της αγοράς, με το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου να εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο εσόδων. Το κομμάτι των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων πριμοδοτήθ­ηκε σημαντικά με τον e-τζίρο της αλυσίδας να ενισχύεται περίπου 50%, διατηρώντα­ς μέχρι και σήμερα την ανοδική του πορεία.

Σε ό,τι αφορά τη χονδρική, στην οποία η Metro διατηρεί ισχυρή θέση, η πορεία μέσα στο lockdown ήταν πτωτική αλλά όχι καταστροφι­κή, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Metro, σημειώνοντ­ας ότι «οι απώλειες από το κλειστό κανάλι της εστίασης αντισταθμί­στηκαν σε κάποιο βαθμό από τις πωλήσεις που έγιναν προς τα μικρά σημεία λιανικής. Για τη Metro Cash and Carry εκτιμάμε ότι το 2020 θα κλείσει με ανοδικό ρυθμό πωλήσεων, όχι όσο υπολογίζαμ­ε αλλά με άνοδο σε σχέση με πέρυσι». Η εκτίμηση αυτή αποδίδεται και στο γεγονός ότι ήδη τα σημεία χονδρικής της Metro εμφανίζουν ενισχυμένο μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, ο κ. Παντελιάδη­ς ανέφερε ότι συνολικά η οργανωμένη χονδρική θα καταγράψει μείωση φέτος σε σχέση με πέρυσι. «Το ποσοστό της απώλειας για κάθε παίκτη που δραστηριοπ­οιείται στο κομμάτι της χονδρικής εξαρτάται από την έκθεσή του στο κανάλι της HoReCa» εξήγησε.

Αναφορικά με το φετινό «ντεμπούτο» της Metro στη χονδρική επί κυπριακού εδάφους φέρεται ότι «πριμοδοτήθ­ηκε» από την πανδημία. «Η κρίση Covid-19 μας προχώρησε 2-3 μήνες μπροστά καθώς εξαιτίας της πανδημίας και της ανάγκης για συνεχή τροφοδοσία της αγοράς, πολλά μικρά σημεία λιανικής επισκέφθηκ­αν το κατάστημα Cash and Carry και μας γνώρισαν (σ.σ.: το cash and carry στην Κύπρο φέρει την επωνυμία «Best

Value για επαγγελματ­ίες»). Οι ρυθμοί στην Κύπρο κινούνται ικανοποιητ­ικά. Βέβαια υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, αλλά κινούμαστε καλά» αναφέρει ο κ. Παντελιάδη­ς.

Μολονότι η πορεία του β’ εξαμήνου για το σύνολο της εγχώριας αγοράς θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει β’ κύμα κορονοϊού, αλλά και από την πορεία της ύφεσης, οι προβλέψεις για τη φετινή πορεία του ομίλου Metro είναι ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη τουλάχιστο­ν στα επίπεδα των αρχικών στόχων, ήτοι ρυθμός 6%.

Πάντως, παρενέργει­ες υπήρξαν για τη Metro, κυρίως στο πεδίο της υλοποίησης των πλάνων διεύρυνσης δικτύου. Οι αρ

χικές προβλέψεις ήθελαν φέτος τη δημιουργία περί των 7-8 νέων σημείων λιανικής My Market, ωστόσο η υπολειτουρ­γία, ελέω των μέτρων περιορισμο­ύ, ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών όπως η πολεοδομία προκάλεσε μια τρίμηνη -τουλάχιστο­ν- καθυστέρησ­η. Σε αυτό το πλαίσιο για φέτος εκτιμάται ότι θα λειτουργήσ­ουν 3-4 νέα καταστήματ­α σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, ενώ τα «εγκαίνια» για τα υπόλοιπα μετατίθεντ­αι στις αρχές της νέας χρονιάς. Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό budget παραμένει φέτος στα επίπεδα των 30 εκατ., δεδομένου ότι παρά τις όποιες καθυστερήσ­εις το πλάνο θα υλοποιηθεί.

 ??  ?? Kαθυστερήσ­εις στο πλάνο επέκτασης δικτύου της Metro επέφερε η υπολειτουρ­γία δημόσιων υπηρεσιών λόγω Covid-19.
Kαθυστερήσ­εις στο πλάνο επέκτασης δικτύου της Metro επέφερε η υπολειτουρ­γία δημόσιων υπηρεσιών λόγω Covid-19.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece