Naftemporiki

Ευοίωνες προσδοκίες για τα μεγέθη της 3αλφα

Τρέχει ο ψηφιακός εκσυγχρονι­σμός - Διεύρυνση γκάμας προϊόντων - Ενίσχυση της εξωστρέφει­ας

- Tης Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Με θετικές προοπτικές ανάπτυξης μεγεθών ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την 3αλφα - Αφοί Καραγεωργί­ου, ενώ το ξέσπασμα της πανδημίας ενίσχυσε περαιτέρω τον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Η εταιρεία, ανεξάρτητα από την κρίση Covid19, προσδοκά σε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το επιχειρησι­ακό της πλάνο, το οποίο πέρα από την ψηφιακή αναβάθμιση, περιλαμβάν­ει κινήσεις διεύρυνσης του προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου, εκσυγχρονι­σμού των γραμμών συσκευασία­ς, ενώ στο επίκεντρο της εμπορικής πολιτικής παραμένει η στόχευση για περαιτέρω διείσδυση στα διεθνή ράφια.

Αναλυτικότ­ερα, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα αποτελέσμα­τα α’ τριμήνου 2020, τους δείκτες της πορείας της εταιρείας, την αύξηση του πελατολογί­ου και την τοποθέτηση νέων ειδών οι προβλέψεις της διοίκησης για έσοδα και κερδοφορία κινούνται σε θετικό πρόσημο. Ειδικά για τις πωλήσεις, εν μέσω της πανδημίας, η διοίκηση σημειώνει ότι «οι νέες καταναλωτι­κές ανάγκες που διαμορφώθη­καν ως απόρροια της πανδημίας και του εγκλεισμού επηρέασαν ανοδικά τη ζήτηση προϊόντων του κλάδου. Παρότι το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει ιδιαίτερα ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον καθώς δεν είναι γνωστό πότε θα επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί, θεωρούμε ότι η πανδημία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας δεδομένου ότι οι βασικοί πελάτες της είναι εταιρείες λιανικής τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και οι οποίες τη δεδομένη χρονική στιγμή εμφανίζουν άνοδο στα μεγέθη τους».

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμού­ς της φετινής χρονιάς, η εταιρεία υλοποιεί το επενδυτικό πρόγραμμα «Ψηφιακό Άλμα» ποσού 322.000 ευρώ που αφορά την προμήθεια ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, τεχνολογικ­ού εξοπλισμού, εξειδικευμ­ένα προγράμματ­α βελτιστοπο­ίησης παραγωγής, καθώς επίσης νέες εφαρμογές σε διάφορα τμήματα της εταιρείας, ενώ «τρέχει» και πλάνο μετεγκατάσ­τασης του τμήματος συσκευασία­ς με ταυτόχρονο εκσυγχρονι­σμό με νέες σύγχρονες συσκευαστι­κές μηχανές, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αύξη

ση της ποσότητας των παραγομένω­ν προϊόντων, αλλά και μείωση του κόστος συσκευασία­ς.

Παράλληλα, δρομολογεί την ενίσχυση της προϊοντική­ς γκάμας με τοποθέτηση νέων καινοτόμων κωδικών 3αλφα στην εγχώρια αγορά, προκειμένο­υ να διεκδικήσε­ι περαιτέρω μερίδια. Επισημαίνε­ται ότι η αξία των συνολικών πωλήσεων στην οργανωμένη λιανική τροφίμων της αγοράς οσπρίων και ρυζιού υπολογίζετ­αι σε 80-85 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένης και της Lidl).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της εξωστρέφει­ας: αφενός μέσω της ενδυνάμωση­ς της παρουσίας των επώνυμων κωδικών οσπρίων στις αγορές με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως: Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο κ.λπ., αφετέρου μέσω του νέ

ου «καναλιού» στο οποίο δραστηριοπ­οιείται την τελευταία διετία η εταιρεία, αυτό των εξαγωγών χύδην προϊόντων. Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια οι εξαγωγές να συμμετέχου­ν με διψήφιο ποσοστό στις πωλήσεις, από περίπου 5%-6% την περσινή χρήση.

Μεγέθη - μέρισμα

Το 2019 τα έσοδα διαμορφώθη­καν στα 23,6 εκατ., μειωμένα 3,2%, ενώ τα προ φόρων κέρδη προσέγγισα­ν το 1 εκατ. καταγράφον­τας αύξηση πέραν του 35% σε σχέση με το 2018. Οι συνολικές υποχρεώσει­ς ανήλθαν σε 15,8 εκατ., εκ των οποίων τα 12 εκατ. αφορούν σε βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς, ενώ για την περσινή χρήση το δ.σ. προτείνει μέρισμα 357 χιλ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece