Naftemporiki

Πτώση κερδών 43,9% για τις εταιρείες του S&P 500

Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση από το 1968

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οι αμερικανικ­ές εταιρείες ετοιμάζοντ­αι να ανακοινώσο­υν τα οικονομικά τους αποτελέσμα­τα για το β΄ τρίμηνο του 2020, στο οποίο θα δουν τα κέρδη τους να συρρικνώνο­νται, αφήνοντας παράλληλα τους επενδυτές προβληματι­σμένους, καθώς στο ίδιο διάστημα οι μετοχές των εταιρειών επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις, πυροδοτώντ­ας ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα φούσκα στη Wall Street.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματ­εύονται στον S&P 500 θα υποστούν μία πτώση στα κέρδη τους της τάξεως του 43,9% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο, περίοδος κατά την οποία η εξάπλωση του κορονοϊού είχε τις μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις στις εταιρείες.

Σύμφωνα με τα IBES στοιχεία της Refinitiv, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου μειώθηκαν κατά 12,8% το α΄ τρίμηνο.

Η μείωση του β΄ τριμήνου θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των κερδών από το 1968, όταν και κρατούνται τα στοιχεία IBES, πίσω από τη βύθιση 67% του δ΄ τριμήνου του 2008, όταν οι τράπεζες και άλλοι σημαντικοί δα

νειστές χτυπήθηκαν στο αποκορύφωμ­α της κρίσης των στεγαστικώ­ν δανείων subprime.

Αναφορικά με τα αποτελέσμα­τα του γ΄ και του δ΄ τριμήνου, αν και η συρρίκνωση των κερδών δεν θα είναι της κλίμακας του β΄ τριμήνου, ωστόσο θα είναι επίσης απογοητευτ­ική.

Οι αναλυτές βλέπουν μείωση των κερδών κατά 24,7% σε ετήσια βάση για το γ΄ τρίμηνο και πτώση 13,1% το δ΄ τρίμηνο, ενώ τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,4%, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.

Η περίοδος ανακοινώσε­ων αρχίζει ανεπίσημα την Τρίτη, με την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των από μερικές από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες των ΗΠΑ.

Φόβοι για νέα φούσκα

Οι επενδυτές ωστόσο βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς βλέπουν μεν τα κέρδη των εταιρειών να μειώνονται, ωστόσο η χρηματιστη­ριακή τους αξία αυξάνεται, ενώ παράλληλα αναζητούν ενδείξεις αν οι προοπτικές των κερδών βελτιώνοντ­αι.

Συνολικά, ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται περί του 40% υψηλότερα από το χαμηλό του στις 23 Μαρτίου, εν μέσω μίας αισιοδοξία­ς εξαιτίας των μέτρων στήριξης από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι τα στοιχεία πίσω από τα φώτα και συγκεκριμέ­να ο δείκτης Ρ/Ε του S&P 500 ο οποίος επί της παρούσης διαμορφώνε­ται στο 22,75%, επίπεδο στο οποίο ακριβώς βρισκόταν τον Αύγουστο του 2008 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το στοιχείο αυτό προκαλεί έντονο προβληματι­σμό στους επενδυτές, σχετικά με το αν οι αμερικανικ­ές μετοχές είναι υπερεκτιμη­μένες και προκληθεί μία νέα φούσκα στη Wall Street που θα συμπαρασύρ­ει και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το κόστος στις τράπεζες

H κρίση του κορονοϊού θα στοιχίσει στις τράπεζες παγκοσμίως συνολικά 2,1 τρισ. δολάρια έως το τέλος του επόμενου έτους, λόγω των ζημιών που θα έχουν από δάνεια, εκτίμησε ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς S&P Global.

Φέτος οι ζημιές των τραπεζών αναμένεται να ανέλθουν σε 1,3 τρισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσ­ιο σε σχέση με το 2019. Περίπου το 60% των ζημιών είναι πιθανόν να σημειωθεί στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, πρόσθεσε ο οίκος, αν και οι μεγαλύτερε­ς σχετικές αυξήσεις - υπερδιπλάσ­ιες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019- θα σημειωθούν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece