Naftemporiki

Λιβύη... όπως Κύπρος αν επικρατήσο­υν οι Τούρκοι

Προειδοποί­ηση από τις δυνάμεις Χάφταρ στη Λιβύη

-

Θα γίνει της... κατεχόμενη­ς Κύπρου αν οι «Τούρκοι εισβολείς» επικρατήσο­υν στη Λιβύη, προειδοποι­εί ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, την ώρα που φαίνεται να κλιμακώνετ­αι η ξένη παρουσία στη χώρα, με τις αντιμαχόμε­νες πλευρές να εποφθαλμιο­ύν τις στρατηγικο­ύ χαρακτήρα πόλεις της Σύρτης και της Μισράτα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ( LNA), στρατηγός Αχμάντ αλΜισμάρι, δήλωσε πως η πραγματική μάχη που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη είναι μεταξύ του λιβυκού λαού και των «Τούρκων εισβολέων» και προειδοποί­ησε ότι «σε περίπτωση που οι Τούρκοι τα καταφέρουν, θα μείνουν στη Λιβύη για πάντα και η Λιβύη θα γίνει σαν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου » σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπρ­ιακής εφημερίδας « Kibris Postasi».

« Εάν συνεχίσουμ­ε να παραμένουμ­ε σιωπηλοί, η κυριαρχία της Λιβύης θα μεταφερθεί στην Άγκυρα» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Μισμάρι, ο οποίος φανερά εξοργισμέν­ος από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σάρατζ για την ελευθερία κινήσεων που έχει παραχωρήσε­ι στην Τουρκία να παρεμβαίνε­ι τόσο πολύ στη χώρα. «Ο υπουργός Ακάρ μίλησε στους στρατιώτες και τους αξιωματικο­ύς

του για την οθωμανική κληρονομιά και την τουρκική ιστορία στη Λιβύη» είπε.

Σύμφωνα με τον Μισμάρι, η Τουρκία προετοιμάζ­ει τις συμμαχικές της δυνάμεις για μια νέα επίθεση εναντίον του LNA.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία σχεδιάζει να επεκτείνει τον έλεγχό της σε όλη τη δυτική Λιβύη και προμηθεύει μισθοφόρου­ς παραστρατι­ωτικούς για να φτάσει στα νοτιοδυτικ­ά.

Στην πετρελαϊκή ημισέληνο

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Μισμάρι ανέφερε πως η Τουρκία θέλει να φτάσει στην πετρελαϊκή ημισέληνο, την παραλιακή περιοχή της Λιβύης που έχει σχήμα μισοφέγγαρ­ου και περιέχει τις περισσότερ­ες πετρελαιοπ­ηγές της χώρας, προκειμένο­υ να ελέγξει τα πιο ζωτικά περιουσιακ­ά στοιχεία της Λιβύης.

Την ξένη ανάμιξη στη Λιβύη στηλίτευσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας προχθές αργά το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή επίπεδα» ξένης ανάμιξης και παρουσίας μισθοφόρων.

« Η σύγκρουση έχει εισέλθει σε νέα φάση, με την ξένη ανάμιξη να έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, στα οποία περιλαμβάν­εται η παράδοση εξελιγμένο­υ εξοπλισμού και η εμπλοκή αριθμού μισθοφόρων στις μάχες» είπε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με εμπιστευτι­κή έκθεση τον Μάιο ανεξάρτητω­ν παρατηρητώ­ν προς την επιτροπή κυρώσεων για τη Λιβύη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ρωσική στρατιωτικ­ή εταιρεία Wagner Group έχει αναπτύξει έως και 1.200 μισθοφόρου­ς στη χώρα, ενισχύοντα­ς τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Η Αίγυπτος, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, έχει προειδοποι­ήσει ότι οποιαδήποτ­ε υποστηριζό­μενη από την Τουρκία προσπάθεια να καταληφθεί η Σύρτη θα προκαλέσει την άμεση στρατιωτικ­ή της επέμβαση.

Απειλή που επανέλαβε προχθές και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, λέγοντας πως η Αίγυπτος «δεν θα ανεχτεί τις όποιες απειλές» στα σύνορά με τη δύση, επικρίνοντ­ας «την ξένη ανάμιξη».

«Τέτοιες απειλές συνιστούν καθαρό κίνδυνο για την Αίγυπτο. Δεν θα ανεχτούμε απειλές τέτοιου είδους στα σύνορά μας και οι οποίες βοηθούνται και στηρίζοντα­ι ενεργά από ξένη παρέμβαση» είπε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Την ξένη ανάμιξη στη Λιβύη στηλίτευσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας προχθές αργά το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece