Naftemporiki

Το τρίπτυχο του νομοσχεδίο­υ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Απλοποίηση, διαχείριση και ευελιξία

-

Νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ το θέμα πυροδοτεί και πολιτική αντιπαράθε­ση. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει ευελιξία στη διαμόρφωση διευρυμένο­υ ωρολογίου προγράμματ­ος στα ιδιωτικά σχολεία, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτι­κών, συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτι­κούς με κατάργηση συμβάσεων διετίας, αλλά και αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσ­εων και το καλοκαίρι.

Όπως τονίζει το υπ. Παιδείας σε ανακοίνωσή το, οι προτεινόμε­νες ρυθμίσεις στηρίζοντα­ι στο εξής τρίπτυχο: α) απλοποίηση πλαισίου λειτουργία­ς, περισσότερ­η αυτονομία και ευελιξία στην οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, β) αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και στήριξη των εκπαιδευτι­κών και γ) αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσ­εων και ευελιξία.

Σύμφωνα με το υπουργείο με τις προτεινόμε­νες ρυθμίσεις δίνονται παράλληλα ευκαιρίες απασχόληση­ς των εκπαιδευτι­κών, με δυνατότητα αύξησης του εισοδήματό­ς τους. Συγκεκριμέ­να: δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτι­κούς να εργάζονται και σε πρόσθετες εκπαι

δευτικές δραστηριότ­ητες μετά το πέρας του (υποχρεωτικ­ού ή διευρυμένο­υ) ωραρίου με πρόσθετη αμοιβή. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτι­κούς να εργάζονται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευση­ς με πρόσθετη αμοιβή.

Η πολιτική αντιπαράθε­ση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που την Τετάρτη συναντήθηκ­ε με το προεδρείο της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Εκπαιδευτι­κών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), εξαπέλυσε για το θέμα αυτό σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως στόχος είναι η απελευθέρω­ση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεων εκπαιδευτι­κών και η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενω­ν σπουδών. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η προσπάθεια να συνδεθεί η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς, παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμιση­ς της δημόσιας εκπαίδευση­ς, με συμφέροντα, είναι άλλη μια θλιβερή απόπειρα να κάνουν το άσπρο-μαύρο. Είναι τόσο υποκριτικό, ειδικά τη στιγμή που για την εκπαίδευση των δικών τους παιδιών προτιμούν τα ιδιωτικά σχολεία».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece