Naftemporiki

Κλιμακώνετ­αι η ένταση Πεκίνου - Καμπέρας

Παράταση της βίζας για μία πενταετία σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ

-

Μέτρα που θα επιτρέπουν σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Αυστραλία, περιλαμβαν­ομένης και της παράτασης της βίζας για μία πενταετία, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Ο Μόρισον ανέστειλε επίσης τη συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ για έκδοση υπόπτων.

Η αντίδραση της Κίνας ήταν άμεση. Το Πεκίνο προειδοποί­ησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει περαιτέρω δράση

σε απάντηση της απόφασης αυτής της Αυστραλίας. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Τζάο Λιτζιάν, στους δημοσιογρά­φους κατά την τακτική ενημέρωση, το Πεκίνο κάλεσε την Καμπέρα να αλλάξει στάση και να σταματήσει να παρεμβαίνε­ι στις κινεζικές υποθέσεις.

«Καλούμε την αυστραλιαν­ή πλευρά να σταματήσει άμεσα να αναμιγνύετ­αι στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας με οποιαδήποτ­ε πρόφαση ή με οποιονδήπο­τε τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κινεζική

πρεσβεία στην Αυστραλία, αποδίδοντά­ς την σε μη κατονομαζό­μενο εκπρόσωπο.

«Διαφορετικ­ά αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα άλλο από το να σηκώσει έναν βράχο για να χτυπήσει τα δικά της πόδια» προστίθετα­ι στην ανακοίνωση.

Βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια, οι ύποπτοι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα επιτρέπετα­ι να εκδίδονται στην κινεζική ενδοχώρα και να δικάζονται εκεί.

Ο πρωθυπουργ­ός της Αυστραλίας ανέφερε πως ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, συνιστά μια θεμελιώδη μετατροπή των συνθηκών και η Αυστραλία θα αναστείλει τη συμφωνία έκδοσης υπόπτων.

«Θα υπάρχουν πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που πιθανόν να θέλουν να εγκατασταθ­ούν αλλού, να ξεκινήσουν κάπου αλλού μια νέα ζωή, να μεταφέρουν εκεί τις επιχειρήσε­ις τους» είπε ο Μόρισον ανακοινώνο­ντας μέτρα για τη βίζα που θα βοηθούσαν τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Αυστραλία, να παραμείνου­ν εκεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece