Naftemporiki

Σφοδρή κόντρα εφ' όλης της ύλης στη Βουλή

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς αποτέλεσε την αφορμή

- Των Κατερίνας Κοκκαλιάρη­Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης είχαν χθες στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, με προσωπικές αναφορές αλλά και ιστορικές αναδρομές. Η αντιπαράθε­ση των δύο «μονομάχων» έγινε σε υψηλούς τόνους, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη ήταν και μία κοινοβουλε­υτική... μάχη για την Κεντροαρισ­τερά.

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς αποτέλεσε αφορμή για μία σφοδρή κόντρα -με έντονα ιδεολογικά χαρακτηρισ­τικά- μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργ­ός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να ανοίξουν όλη τη βεντάλια των θεμάτων και να προχωρήσου­ν σε μια μετωπική αντιπαράθε­ση.

«Το δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι είναι απόλυτα προστατευμ­ένο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισ­ε πως «η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφή­ς λέγεται φασισμός». Την ίδια στιγμή για επαναφορά «διαταγμάτω­ν της χούντας» λόγω «φόβου» απέναντι στις επικείμενε­ς αντιδράσει­ς της κοινωνίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμε­νος στην κυβέρνηση είπε πως «επιχειρείτ­ε μια αντιδραστι­κή θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωσ­η, στη διαμαρτυρί­α».

Σκανδαλολο­γία

Το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» μετά και από σειρά καταγγελιώ­ν που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητ­ας. Από τη μια πλευρά «γαλάζια» στελέχη αναφέροντα­ι στο ηχητικό του επιχειρημα­τία Σ. Μιωνή με τον Νίκο Παππά, αλλά και στα όσα λέει ο επιχειρημα­τίας Χ. Καλογρίτσα­ς. Από την άλλη πλευρά η Κουμουνδού­ρου συνεχίζει τα σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση για το πώς μοιράστηκα­ν τα κονδύλια που σχετίζοντα­ι με την εκστρατεία κατά του κορονοϊού.

O πρωθυπουργ­ός σημείωσε

στην Ολομέλεια πως «δεν θα μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολο­γία, γιατί πολύ φοβάμαι ότι, έστω και μια δική μου αποστροφή, θα μονοπωλήσε­ι τη δημοσιότητ­α». Για να επισημάνει ωστόσο « μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούντα­ι αυτά εύκολα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας τις τελευταίες εβδομάδες».

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Επεισόδια στην πορεία

Ένταση επικράτησε στο συλλαλητήρ­ιο που διοργάνωσα­ν το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς και το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς.

Ομάδα διαδηλωτών έξω από τη Βουλή πέταξε εναντίον των αστυνομικώ­ν δυνάμεων βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα αντικείμεν­α, ενώ οι άντρες της αστυνομίας απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβί­δων κρότου λάμψης.

είχε δεχθεί ερώτημα για τα όσα κατήγγειλε ο επιχειρημα­τίας Χ. Καλογρίτσα­ς σε σχέση και με τον Νίκο Παππά και ανέφερε πως «είμαστε στη φάση αποτύπωσης της πολιτικής ευθύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε χθες στη Βουλή δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο διανέμοντα­ι τα κονδύλια της εκστρατεία­ς ενημέρωσης για τον κορονοϊό στα μέσα ενημέρωσης. Μίλησε για λίστα ντροπής και κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναμοιράσ­ει τα χρήματα με όρους «διαφάνειας, αξιοκρατία­ς, με πραγματικά κριτήρια». Όπως είπε «μοιράσατε λεφτά λες και ήταν λεφτά της οικογένειά­ς σας».

H σύγκρουση είχε και ιστορικές αναφορές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις κατακτήσει­ς της μεταπολίτε­υσης, επισημαίνο­ντας πως είναι τέκνο μιας εποχής που έβαλε ξανά τη χώρα σε μια ρότα κανονικότη­τας, κοινωνικής ειρήνης, δημοκρατία­ς και προόδου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece