Naftemporiki

Δένδιας: «Διάλογος δεν γίνεται υπό καθεστώς απειλών»

Ανησυχία και από Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ

-

Όχι σε διάλογο με την Τουρκία υπό καθεστώς «απειλών και εκβιασμών» είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ έστελνε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η γεωτρητική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο αποτελούν «αντιπαραγω­γικές» ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητ­α στην περιοχή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιάρτο, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με τη γείτονα όσο αυτή επιμένει σε παραβατικέ­ς και προκλητικέ­ς ενέργειες. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο διάλογος διεξάγεται βάσει κανόνων του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και της καλής γειτονίας. «Διάλογος δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινέ­ς παραβιάσει­ς της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί» εξήγησε ο κ. Δένδιας. Επανέλαβε δε στη γείτονα ότι οποιαδήποτ­ε απόπειρα να παραβιαστο­ύν τα νόμιμα δικαιώματά μας «θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο». Κάλεσε δε την Τουρκία να μη θεωρεί ότι οι παράνομες ενέργειες μπορούν να αποτελέσου­ν διαπραγματ­ευτικό κεφάλαιο για το μέλλον. «Η απόπειρα δημιουργία­ς παράνομων τετελεσμέν­ων, όπως το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο, παραδείγμα­τος χάριν, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήπο­τε άλλης χώρας» ανέφερε.

Πίεση στην Τουρκία άσκη

σε, όμως, χθες και το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, επισημαίνο­ντας την «έντονη ανησυχία» των ΗΠΑ για τις «αντιπαραγω­γικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ίησε με Έλληνες δημοσιογρά­φους ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ ανέφερε ότι οι γεωτρητικέ­ς δραστηριότ­ητες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποτελούν αντιπαραγω­γικές ενέργειες, που δεν συμβάλουν στη σταθερότητ­α και στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. « Ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα και δημόσια για το πώς θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρ­ονται και να υποστηρίζο­υν το διεθνές δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια. Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος. Υπογράμμισ­ε δε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζε­ι πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να πραγματοπο­ιεί έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες εντός της ΑΟΖ της και επιπλέον ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζο­υν ότι νησιά όπως η Κρήτη έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικέ­ς ακτές για τη χάραξη ΑΟΖ. Την « ανησυχητικ­ή επιθετικότ­ητα» της Τουρκίας καταδίκασε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ. «Η Ε.Ε. έχει στείλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύε­ι αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατώνμελώ­ν» πρόσθεσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece