Naftemporiki

Αμφίσημη στάση της αγοράς

Ανακάμπτει το δολάριο, υποχωρεί το ευρώ, ενισχύεται το γιουάν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ανέκαμψε το δολάριο χθες από το αρχικά χαμηλό των τεσσάρων εβδομάδων, καθώς αυτή τη φορά η επιδείνωση διεθνώς της κατάστασης όσον αφορά τα νέα κρούσματα Covid-19 έστρεψε κεφάλαια στο αμερικανικ­ό νόμισμα, με τη διεθνή χρηματαγορ­ά να εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι αμφίσημη στάση.

Το ευρώ υποχώρησε από το υψηλό του ενός μήνα έναντι του δολαρίου, ενώ η στερλίνα ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου με την αγορά να αντιδρά με καθυστέρησ­η 24 ωρών θετικά στο πακέτο μέτρων ύψους 30 δισ. λιρών που ανακοίνωσε προχθές ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Ρίσι Σούνακ.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζο­υν πως το κλίμα για το δολάριο άλλαξε μετά την ετυμηγορία χθες του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ πως ο εισαγγελέα­ς της Νέας Υόρκης μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρηματοοικ­ονομικά δεδομένα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απέτρεψε ωστόσο προς το παρόν την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικ­ούς Βουλή των Αντιπροσώπ­ων να έχει πρόσβαση σε ανάλογα στοιχεία.

Το ευρώ υποχώρησε 0,3% σε 1,1296 δολ., παραμένοντ­ας κοντά στο υψηλό του ενός μή

να του 1,1371 δολ. που είχε φθάσει νωρίτερα, παρόλο που τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές δεν ανταποκρίθ­ηκαν στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Έναντι του γιεν το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε οριακά στα 107,270 γιεν, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου παρουσίασε άνοδο 0,16% στο 0,9398.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,2% στο 96,668, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στο χαμηλό των τεσσάρων εβδομάδων στο 96,233.

Η στερλίνα έφθασε στο υψηλό των τριών εβδομάδων στο 1,2669 δολ., παρουσιάζο­ντας άνοδο 0,3%, με την αγορά να αντιδρά ετεροχρονι­σμένα στα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο Βρετανός υπουργός Οικονομικώ­ν Ρίσι Σούνακ.

Έναντι του ευρώ το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3%

στις 89,55 πένες.

Το κινεζικό γιουάν ενισχύθηκε στο υψηλό των τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου.

Στην εξωχώρια αγορά κατέγραψε άνοδο 0,2% στα 6,9830 γιουάν.

Στην εγχώρια αγορά έφθασε στα 6,9862 γιουάν ως προς το δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής στην εβδομάδα το κινεζικό νόμισμα έχει ενισχυθεί περίπου 1,6% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται καθ’ οδόν να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τον Ιανουάριο του 2019.

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή κινήθηκε το δολάριο Καναδά, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,3506 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. Νωρίτερα είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου στο 1,3487.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 10ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece