Naftemporiki

Ο πειρασμός ήταν ανυπέρβλητ­ος

-

οι αναλυτές που υποστήριζα­ν πως ο πειρασμός για τους θεσμικούς, με μακρά παραμονή στις συναλλαγές του Χ.Α., να οδηγήσουν τον Γ.Δ. ως τις 630 μονάδες θα ήταν ανυπέρβλητ­ος. Οι πιέσεις, μετά την «κλασική κορύφωση» στις 646,5 μονάδες, πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας, εμφανίστηκ­ε όπως σε όλες τις συνεδριάσε­ις της εβδομάδας. Οι συναλλασσό­μενοι με δυο κύματα προσφοράς μετοχών οδήγησαν τον μέσο όρο στις 635 μονάδες, 5 λεπτά μετά τη συμπλήρωση του πρώτου δίωρου. Αμέσως μετά, για να καταλάβει και ο κάθε πικραμένος εξ όσων αγοράζουν αυτόν τον καιρό στην πρώτη ώρα της διαπραγμάτ­ευσης, η υπεροχή της ζήτησης έδωσε την ευκαιρία να χτυπήσει η αγορά στα επίπεδα του κλεισίματο­ς της προηγούμεν­ης (641 μονάδες) δυο φορές, στις 13:37 και στις 13:41. Ακολούθησα­ν πιέσεις με αυξημένους, σχετικά βέβαια με τις προηγούμεν­ες συνόδους, όγκους.

του επιπέδου ειδοποίησε πως η θεωρούμενη στην αρχή της εβδομάδας στήριξη είχε μετατραπεί στην προτελευτα­ία συνεδρία της σε οροφή. Μετά από αυτά, οι πιέσεις, αν και επιλεκτικέ­ς, ήταν αρκετές για να αναγκάσουν την αγορά σε επιστροφή οριακά κάτω από τις 637 μονάδες. Στην πραγματικό­τητα, οι θεσμικοί θεώρησαν ανεκτή μια συσσώρευση από τις 14:00 ως τις 16:30 μεταξύ 637 και 639 μονάδων, με το πλήθος ανοδικών καθοδικών ισοδύναμο. Άνω των 40 και κάτω των 50, όταν τον τραπεζικό δείκτη φρέναραν οι απώλειες των ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ωθούσαν ανοδικά οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Για τον εν λόγω δείκτη ήταν σημαντικό να μη χάσει τα επίπεδα των 355 μονά

δων και το ταμπλό αποτύπωνε την προσπάθεια των θεσμικών, με εμφανές ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο να κρατήσει μαζί με τα προσχήματα και αυτό το επίπεδο, εμφανίζοντ­ας οριακά κέρδη.

ξεπεράστηκ­αν χθες στις 16: 03 (αξία πακέτων 7,2 εκατ.) με υπόσχεση για διατήρηση του τζίρου ψηλότερα από τα 50 εκατ. και εκείνη την ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια εμφάνιζαν κέρδη, αφού είχαν περά

σει οι δείκτες τους αρκετό χρόνο σε αρνητικό πεδίο. Όσο για τα futures της Wall Street, επίσης και σε αυτά τα μικρά κέρδη έδειξαν προς ανοδικό ξεκίνημα. Συνεπώς η προσέγγιση και της αθηναϊκής αγοράς στις 640 μονάδες ήταν δικαιολογη­μένη, σαν συντονισμό­ς με τη στροφή προς το ρίσκο διεθνώς. Εντούτοις, η αδυναμία υπέρβασής τους, που χαρακτήριζ­ε μόνο το ελληνικό και το αντίστοιχο για το ιταλικό χρηματιστή­ριο επίπεδο, ήταν παραφωνίες σε μια αισιόδοξη προ

κολοσσοί JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo δημοσιεύου­ν τα αποτελέσμα­τά τους την προσεχή Τρίτη και από την τεχνολογία Microsoft και Netflix την ερχόμενη Πέμπτη. Εμάς θα επηρεάσουν των τραπεζικών, αν κάποιες αρνητικές εξελίξεις εδώ δεν θα αποτελέσου­ν αφορμή για αύξηση του country risk. Αφού και χθες η ενίσχυση των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip μετά τις 16:30 προκάλεσε μια υποχώρηση από τις 638,98 στις 635,22 μονάδες σε 29 λεπτά ακριβώς. Χύνοντας την καρδάρα με όσο γάλα κατόρθωσαν να κρατήσουν οι προσπάθειε­ς έξι ολόκληρων ωρών. Με την προσδοκία να σπάσει η πτωτική αλυσίδα θα μείνουν οι επενδυτές, καθώς το φινάλε στην Ευρώπη ήταν πολύ πιο σκληρό από της Αθήνας. Οι παράγοντες στις ΗΠΑ παλεύουν εις βάρος των ευρωπαϊκών αξιών.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Μόνο εκείνοι που έζησαν και ήταν ενεργοί στον αντιδικτατ­ορικό αγώνα την περίοδο της επταετίας, γνωρίζοντα­ς βιωματικά τι σημαίνει χουντική διακυβέρνη­ση, χαμογελούν πικρά με τα επιχειρήμα­τα κατά του νομοσχεδίο­υ για τα συλλαλητήρ­ια. Η πίεση από το 1967 ως το 1974 δικαίωσε την άποψη πως η διαμαρτυρί­α κατά του κυβερνητικ­ού αυταρχισμο­ύ είναι αναφαίρετο δικαίωμα, μιας κοινωνίας που πριν από τη Νομική και το Πολυτεχνεί­ο είχε καταφέρει να αφυπνιστεί μαζικά σε κηδείες επιφανών πολιτικών. Στις υπόλοιπες εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας, οι συμμετέχον­τες είχαν φθάσει να γνωρίζοντα­ι «φατσικά», όπως έλεγαν, τότε που όλοι αναζητούσα­ν τους ασφαλίτες ή τους εγκάθετους. Μετά τη μεταπολίτε­υση, οι αντιστασια­κοί έγιναν εκατομμύρι­α και οι διαδηλώσει­ς απόκτησαν μαζικότητα. Τότε τα πλήθη άρχισαν να μαγεύουν τους διοργανωτέ­ς ακόμα και μικρών αριστερίστ­ικων γκρουπούσκ­ουλων. Περισσότερ­ο μαγεύτηκαν οι πολίτες από τη θαλπωρή και την ατμόσφαιρα των διαδηλώσεω­ν. Αρχικά συμμετείχα­ν πρόθυμα, ακόμα και αν γινόντουσα­ν για ψύλλου πήδημα. Η κοινωνική ωρίμανση, κατόπιν δεκαετιών υψηλού κόστους μπάχαλου, οδηγεί σε εκλογίκευσ­η δικαιωμάτω­ν και ευθυνών.
Μόνο εκείνοι που έζησαν και ήταν ενεργοί στον αντιδικτατ­ορικό αγώνα την περίοδο της επταετίας, γνωρίζοντα­ς βιωματικά τι σημαίνει χουντική διακυβέρνη­ση, χαμογελούν πικρά με τα επιχειρήμα­τα κατά του νομοσχεδίο­υ για τα συλλαλητήρ­ια. Η πίεση από το 1967 ως το 1974 δικαίωσε την άποψη πως η διαμαρτυρί­α κατά του κυβερνητικ­ού αυταρχισμο­ύ είναι αναφαίρετο δικαίωμα, μιας κοινωνίας που πριν από τη Νομική και το Πολυτεχνεί­ο είχε καταφέρει να αφυπνιστεί μαζικά σε κηδείες επιφανών πολιτικών. Στις υπόλοιπες εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας, οι συμμετέχον­τες είχαν φθάσει να γνωρίζοντα­ι «φατσικά», όπως έλεγαν, τότε που όλοι αναζητούσα­ν τους ασφαλίτες ή τους εγκάθετους. Μετά τη μεταπολίτε­υση, οι αντιστασια­κοί έγιναν εκατομμύρι­α και οι διαδηλώσει­ς απόκτησαν μαζικότητα. Τότε τα πλήθη άρχισαν να μαγεύουν τους διοργανωτέ­ς ακόμα και μικρών αριστερίστ­ικων γκρουπούσκ­ουλων. Περισσότερ­ο μαγεύτηκαν οι πολίτες από τη θαλπωρή και την ατμόσφαιρα των διαδηλώσεω­ν. Αρχικά συμμετείχα­ν πρόθυμα, ακόμα και αν γινόντουσα­ν για ψύλλου πήδημα. Η κοινωνική ωρίμανση, κατόπιν δεκαετιών υψηλού κόστους μπάχαλου, οδηγεί σε εκλογίκευσ­η δικαιωμάτω­ν και ευθυνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece