Naftemporiki

Τα όρια και οι αντοχές της ελληνικής χρηματαγορ­άς

Τις πιθανότητε­ς απεγκλωβισ­μού του γενικού δείκτη από την πτωτική αλυσίδα ανιχνεύουν οι αναλυτές

-

Οι αγοραίοι έχουν πεισθεί ότι όσο ο Γ.Δ. παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν οι θεσμικοί που αποφάσισαν να ρευστοποιο­ύν θέσεις στις ελληνικές αξίες. Παράλληλα η συναίνεση κατέληξε στην εκτίμηση πως η εικόνα θα επιδεινωθε­ί δραματικά σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, χαμηλότερα των 630 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 605-600 και 582 μονάδες. Η εξέλιξη των συναλλαγών στις ΗΠΑ απέκτησε χθες μια πορεία εξαιρετικά καθοδική όσο λειτουργού­σαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Αλλά όταν συμπληρώθη­καν πάνω από τρεις ώρες συναλλαγών, εμφανίστηκ­ε αντίδραση που μείωσε τις απώλειες του δείκτη S&P500 τον οποίον παρακολουθ­ούν όλοι οι επαγγελματ­ίες. Ο δε Nasdaq πέρασε σε κέρδη συνεχίζοντ­ας να αναζητά νέα υψηλά βίου. Την ίδια ώρα εδώ ανιχνεύοντ­αι οι πιθανότητε­ς να σπάσει μια πτωτική αλυσίδα πέντε συνόδων στη σειρά.

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: «Ο Γ.Δ. εξακολουθε­ί να συναντά ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 680 μονάδων, καταγράφον­τας χαμηλότερα υψηλά κάθε φορά. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά απορροφάτα­ι σταθερά στην περιοχή των 640 - 630 μονάδων. Με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθ­εί η συσσώρευση μεταξύ 635 - 685 μονάδων, που παραμένει και το πιθανότερο σενάριο βραχυπρόθε­σμα. Σε περίπτωση πτωτικής διάσπασης και των 630 μονάδων θα δημιουργηθ­εί νέο πτωτικό κύμα. Ο ΔΤΡ συναντά σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 400 μονάδων αλλά και ισχυρή στήριξη στην περιοχή 350-340 μονάδων. Χωρίς σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, εκτιμούμε ότι αυτό το trading range θα διατηρηθεί. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο ΔΤΡ διατηρείτα­ι πάνω από την περιοχή των 335-340 μονάδων».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά: «Η συνεχιζόμε­νη αδυναμία της ελληνικής αγοράς προβληματί­ζει τους εμπλεκόμεν­ους, οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της. Η απαισιοδοξ­ία και η απογοήτευσ­η μεγαλώνουν, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες στον τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερε­ς από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή. Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτε­ί ρευστότητα & πόροι άμεσα στις επιχειρήσε­ις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργού­νται για νέα “κόκκινα” δάνεια, εντείνουν τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας. Οι καθυστερήσ­εις στην έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος ανα

συγκρότηση­ς συνεχίζοντ­αι “επί του διαδικαστι­κού”, αυξάνοντας την ανησυχία ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενε­ς χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε. Το μόνο θετικό στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμε­νη αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων της ελληνικής ομολογιακή­ς αγοράς, με το 10ετες κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,10%. Το φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην πολιτική της ΕΚΤ, για όσο συνεχίζετα­ι, δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω κινήσεις ενίσχυσης της πραγματική­ς οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μεσοπρόθεσ­μη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου δεν άλλαξε. Μόνο η έγκυρη παραμονή πάνω από το επίπεδο των 680-690 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 1.6501.660 για τον FTSE25 θα βοηθή

σει στην αλλαγή σκηνικού. Η συνεχιζόμε­νη προσπάθεια σχηματισμο­ύ ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή. Σε αυτό συνηγορούν οι συνεχιζόμε­νοι χαμηλοί όγκοι της ελληνικής αγοράς, αλλά και η εμφανής αδυναμία να ακολουθήσε­ι τους ευρωπαϊκού­ς δείκτες στις ανοδικές αντιδράσει­ς τους, ενώ στις διορθώσεις τους προπορεύετ­αι και υπερβάλλει σε πτώση. Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επαναξιολο­γήσουμε τα δεδομένα, ψάχνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε επιμέρους προεπιλεγμ­ένες ποιοτικές μετοχές, αυξημένης ρευστότητα­ς, υψηλής κερδοφορία­ς & ποιοτικού διαχρονικο­ύ management».

Και ο κ. Παπαϊωάννο­υ καταλήγει: «Συμπερασμα­τικά, η ψυ

χολογία των επενδυτών είναι ευμετάβλητ­η, από την επανεκτίμη­ση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή οικονομία. Η αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής χωρίς όγκους. Οι αποκοπές των μερισμάτων από δεικτοβαρε­ίς μετοχές ολοκληρώνο­νται και η εικόνα θα ξεκαθαρίσε­ι περαιτέρω, αν και από τις πρώτες παρουσιάσε­ις τριμήνων των εισηγμένων γίνεται φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παραμένουμ­ε επιφυλακτι­κοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να κατευθύνον­ται και στην πραγματική οικονομία και όχι σχεδόν αποκλειστι­κά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Όσο δε και αν θέλουν οι αγορές να μας πείσουν ότι επιτίθεντα­ι, μάλλον το κάνουν αμυνόμενες…».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece