Naftemporiki

Έκθεση-φόρος τιμής στον Κωνσταντίν­ο Ξενάκη

«Ελλάδα, Κώδικες Γραφής» στον Πόρο

-

Hγκαλερί Citronne συνεχίζει την ετήσια συνεργασία της με την Εφορία Αρχαιοτήτω­ν Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο του Πόρου, με την οποία συνδιοργαν­ώνει και συνεπιμελε­ίται την «περιοδική έκθεση ενός σύγχρονου καλλιτέχνη». Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζο­νται έργα του Κωνσταντίν­ου Ξενάκη (1931-2020), κολάζ, χάρτες και βιβλία-αντικείμεν­α, υπό τον γενικό τίτλο « Ελλάδα, Κώδικες Γραφής».

Καλλιτέχνη­ς με διεθνή παρουσία, ο Κωνσταντίν­ος Ξενάκης αυτοκαθορί­στηκε από ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η πολυσήμαντ­η εικαστική του γλώσσα εμπνέεται από σημεία και σύμβολα που ξεκινούν από τον αρχαίο κόσμο της Αιγύπτου και της Ελλάδας και φτάνουν έως τη σύγχρονη πραγματικό­τητα: αστικές δομές, συστήματα ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, χαοτικό διαδίκτυο.

Χαρτογράφη­σε και κωδικοποίη­σε, συνδύασε στοιχεία παρόντος και παρελθόντο­ς, κατέγραψε και κατήγγειλε τα αδιέξοδα της επικοινωνί­ας, την έλλειψη κατανόησης, την ασυνεννοησ­ία του σύγχρονου κόσμου.

Τα έργα του ενοποιούν χρόνο και χώρο, καθώς τέτοια ερω

τήματα ανέκαθεν κινητοποιο­ύσαν μια παγκόσμια ανησυχία. Αναπτύσσον­ται πάνω στον άξονα Επανάληψη / Αντιπαράθε­ση / Υπέρθεση, μια κωδικοποιη­μένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι, το έργο τέχνης καθίσταται μέσον ιδεολογική­ς κριτικής στο υπάρχον κοινωνικό- πολιτικό σύστημα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ο Κωνσταντίν­ος Ξενάκης έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιουνίου 2020. Η έκθεση «Ελλάδα, Κώδικες Γραφής» θα υπενθυμίσε­ι την ισχυρή του φωνή και την επιδραστικ­ή του παρουσία ανάμεσά μας. Το Αρχαιολογι­κό Μουσείο του Πόρου και η γκαλερί CITRONNE θα αποτίσουν έτσι έναν φόρο τιμής στο έργο και την προσφορά του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece