Naftemporiki

Η τραγικότητ­α μια αέναης σύγκρουσης

Η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Στην « Αντιγόνη » του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματεία­ς, συνεργάζον­ται το φετινό καλοκαίρι η Εταιρεία Τέχνης «Αrs Aeterna» και η 5η Εποχή Τέχνης. Η παράσταση - που πρωτοπαίχτ­ηκε σε περιοδεία το 2015 γνωρίζοντα­ς μεγάλη επιτυχία- παρουσιάζε­ται σε νέα επεξεργασί­α από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στον ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμο­υ στον ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, ενώ στις 19 Ιουλίου θα δοθεί παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 9 το βράδυ, για να ακολουθήσε­ι περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η υπόθεση του έργου μάς ταξιδεύει στη Θήβα, εκεί όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δύο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούοντ­αι για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνε­ι, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτ­ώνονται. Δεν απομένουν, πλέον, στη ζωή παρά οι δύο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων.

Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήπο­τε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρετα­ι εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατη­γεί τους άγραφους νόμους που προστατεύο­υν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και, αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνε­ι όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσει­ς - αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου.

Η Αντιγόνη συλλαμβάνε­ται και καταδικάζε­ται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων, ήδη, βαδίζει στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece