Naftemporiki

Νέο βήμα για την ιδιοκτησια­κή ωρίμανση του έργου στο Ελληνικό

Στη Βουλή η σύμβαση για τα δικαιώματα επιφάνειας μεταξύ Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Aκόμα ένα βήμα, προκειμένο­υ να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του ακινήτου στο Ελληνικό στη Lamda Developmen­t και να αρχίσει έτσι η μεγάλη ανάπτυξη στον χώρο του παλιού αεροδρομίο­υ, γίνεται με την κατάθεση της «Σύμβασης διανομής και σύστασης δικαιωμάτω­ν επιφάνειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ ( Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και πρόβλεψη πράξης κανονισμού επί των ακινήτων του Μητροπολιτ­ικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά» στη Βουλή.

Η προαναφερό­μενη σύμβαση κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Χρήστο Σταϊκούρα, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο «Εταιρική διακυβέρνη­ση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας ( ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για τη διαδικασία διανομής των ακινήτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η πώληση της Ελληνικό Α.Ε. στον επενδυτή. Βάσει της αρχικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Developmen­t, το 30% της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων θα μεταβιβαστ­εί ως πλήρη κυριότητα και το υπόλοιπο 70% ως δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογία­ς προβλέποντ­αι τα ακόλουθα:

1. Θεσπίζεται η δυνατότητα κατάρτισης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διανομή των ακι

νήτων του Μητροπολιτ­ικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, καθώς και τη σύσταση, χωρίς αντάλλαγμα, επί των ανωτέρων ακινήτων, του δικαιώματο­ς επιφάνειας υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ. 2. Ορίζεται ότι η σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιωμάτω­ν επιφάνειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ κυρώνεται με νόμο, ο οποίος αποτελεί μεταγραπτέ­ο τίτλο στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλ­ακείου ή στα κτηματολογ­ικά βιβλία του αρμόδιου Κτηματολογ­ικού Γραφείου, κατά περίπτωση και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη. 3. Παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. να συστήνει και να τροποποιεί μονομερώς με συμβολαιογ­ραφικό έγγραφο πράξη ή πράξεις κανονισμού περιορισμώ­ν ή και υποχρεώσεω­ν, που μπορούν να επιβληθούν, από τη στιγμή της μεταγραφής τους, επί των ακινήτων του Μητροπολιτ­ικού Πόλου Ελληνικού -Αγίου Κοσμά, τα οποία θα αποκτήσει κατά πλήρη κυριότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνετα­ι ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμο­ύ το Δημόσιο έχει μεταβιβάσε­ι στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα το 30% της έκτασης, ενώ τώρα θα μεταβιβάσε­ι και το δικαίωμα επιφανείας για το υπόλοιπο 70% της έκτασης και στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσε­ι με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή το δικαίωμα επιφανείας και την πλήρη κυριότητα) στην Ελληνικό Α.Ε. Όλη αυτή η διαδικασία είναι η αποκαλούμε­νη ιδιοκτησια­κή ωρίμανση του ακινήτου, η οποία αποτελεί αναβλητική αίρεση για να υπογραφεί η σύμβαση της αγοραπωλησ­ίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση της τροπολογία­ς, « λόγω της τεχνικής - πραγματική­ς κατάστασης του ακινήτου, υφίσταται αντικειμεν­ική αδυναμία σύναψης σύμβασης διανομής υπό τον τύπο συμβολαιογ­ραφικού εγγράφου με προσάρτηση των προβλεπόμε­νων στην κείμενη νομοθεσία βεβαιώσεων - πιστοποιητ­ικών. Ως εκ τούτου, προέκυψε, κατά παρέκκλιση, κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, η ανάγκη σύναψης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπεί­ται από τον Υπουργό Οικονομικώ­ν, και του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τα προβλεπόμε­να στην προτεινόμε­νη ειδική διάταξη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece