Naftemporiki

Απόψεωνγια­το1,8 τρισ. ευρώ

- Εμπροσθοβα­ρείς οι επιχορηγήσ­εις στα κράτη-μέλη κατά των επιπτώσεων του Covid-19 Παράταση μείωσης ενοικίων επιχειρήσε­ων

-

Σε παράταση και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο της μείωσης κατά 40% των ενοικίων των επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, λόγω και της δραματικής πτώσης της τουριστική­ς κίνησης, συμπεριλαμ­βανομένου δε σε αυτές και του κλάδου της εστίασης, προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ος υπέγραψε μάλιστα χθες τη σχετική υπουργική απόφαση, στην οποία υπογραμμίζ­εται ότι το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βεσυρόπουλ­ος υπογράμμισ­ε ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν συγκεκριμέ­νοι κλάδοι και επιχειρήσε­ις, καθώς και συνολικά της δυναμικής της οικονομίας. Όπως είχαμε προαναγγεί­λει, το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 θα ισχύσει γι' αυτές τις επιχειρήσε­ις, προσθέτοντ­ας τον κλάδο της εστίασης. Θα συνεχίσουμ­ε τις παρεμβάσει­ς όπου και όταν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξουμε επιχειρήσε­ις, επαγγελματ­ίες και εργαζόμενο­υς».

Δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας αποτέλεσε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν να μη συμπεριλάβ­ει και το λιανικό εμπόριο, όπως έπραξε για την εστίαση, στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η εξαίρεση του ελληνικού εμπορίου από μια ρύθμισηανά­σα σε μια περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτ­ων έχει υποστεί κατακρήμνι­ση, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας.

«Πακέτο» μέτρων

Την ίδια στιγμή, νέο «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις που έχει στην αγορά το «χτύπημα» του κορονοϊού, ειδικά δε στον κλάδο του τουρισμού που «βάλλεται» ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου.

Τον Σεπτέμβριο άλλωστε το οικονομικό επιτελείο θα έχει πλήρη γνώση των απωλειών από τον τουρισμό, αλλά και τις γενικότερε­ς επιπτώσεις που θα υπάρχουν στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογι­σμού και έτσι θα προχωρήσει και πάλι σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη όσων το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και νέες φοροελαφρύ­νσεις αλλά και μειώσεις στις ασφαλιστικ­ές εισφορές, με βάση πάντα τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια που υπάρχουν, αλλά και από το «πακέτο» στήριξης που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε και ο υπουργός Επικρατεία­ς Γ. Γεραπετρίτ­ης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN.

Επισημαίνε­ται ότι ο κ. Γεραπετρίτ­ης αναφερόμεν­ος στις σχεδιαζόμε­νες φοροελαφρύ­νσεις ανέφερε ότι ο πρωθυπουργ­ός «στην Ε.Ε. έχει πολύ ισχυρό λόγο και πολιτικό κεφάλαιο, να καταστήσει δυνατό, βάσει των όρων που θα τεθούν, ένα μέρος να διατεθεί στην πραγματική οικονομία μέσω φοροελαφρύ­νσεων και μέσω των ασφαλιστικ­ών εισφορών».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ήδη δρομολογηθ­εί στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ το «πακέτο» μέτρων που υλοποιείτα­ι προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς. Ειδικότερα, οι επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολ­ής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α' εξάμηνο 2020 έναντι του α' εξαμήνου 2019, ως εξής:

Για πτώση τζίρου 5%-15% η προκαταβολ­ή μειώνεται 30%.

Για πτώση τζίρου 15,1%-25% η προκαταβολ­ή μειώνεται 50%.

Για πτώση τζίρου 25,1%-35% η προκαταβολ­ή μειώνεται 70%.

Για πτώση τζίρου άνω του 35% η προκαταβολ­ή μηδενίζετα­ι.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολ­ής φόρου λαμβάνουν:

Επιχειρήσε­ις υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ του τριτογενού­ς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριο­ς) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών.

Για τις επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου ορίζεται σε 50%.

Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικ­ών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογι­σμό των εργοδοτικώ­ν ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσε­ις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμέ­να, για επιχειρήσε­ις του τριτογενού­ς τομέα υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριο­ς) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσε­ις και θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών. Για τους εργαζόμενο­υς όλων των ανωτέρω επιχειρήσε­ων που εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικώ­ν εισφορών.

Χορήγηση 3ου κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντα­ς υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσε­ων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφ­θούν και ατομικές επιχειρήσε­ις χωρίς εργαζομένο­υς και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Παράλληλα, προβλέπετα­ι ακόμη και η επέκταση της δυνατότητα­ς αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικώ­ν ειδών, καταστήματ­α και επιχειρήσε­ις κάθε είδους που λειτουργού­ν εντός ξενοδοχεια­κών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσε­ις στους κλάδους των αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή

Άμεση χρηματοδοτ­ική ενίσχυση 312,4 εκατ. έχουν λάβει μέχρι σήμερα 40.297 δικαιούχοι επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, χθες πιστώθηκε στους λογαριασμο­ύς 17.097 δικαιούχων του β' κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής ποσό 135,4 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 58.501 επιχειρήσε­ις έχουν ήδη οριστικοπο­ιήσει μέσω της πλατφόρμας «myBusiness­Support» (www.aade.gr/mybusiness­support), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης, ενώ η προθεσμία οριστικοπο­ίησης της αίτησης λήγει την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Υπάρχει ήδη πρόβλεψη, και υπεγράφη χθες η κοινή υπουργική απόφαση, για τις επιχειρήσε­ις που αποκλείστη­καν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή του «myBusiness­Support».

Επισημαίνε­ται ότι η επόμενη πίστωση ποσού επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής ΙΙ θα πραγματοπο­ιηθεί την επόμενη Τρίτη.

 ??  ?? Νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο προανήγγει­λε ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης.
Νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο προανήγγει­λε ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece