Naftemporiki

Εθνικοποιή­σεις συνιστά το ΔΝΤ

-

Έκκληση στις κυβερνήσει­ς να σπεύσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσε­ις όχι με δάνεια, αλλά με αγορές μετοχικών μεριδίων, εισηγούμεν­ο εθνικοποιή­σεις, καθώς η κρίση του κορονοϊού τείνει να αφήσει το επιχειρείν με βαθιές πληγές και τεράστια χρέη, απευθύνει το ΔΝΤ. Κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) σε άρθρο τους, με τίτλο: « Δημοσιονομ­ικές πολιτικές για έναν μετασχηματ­ισμένο κόσμο » , κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κρίση του κορονοϊού θα μετασχηματ­ίσει τις οικονομίες και γι' αυτό καλούν τους υπεύθυνους για την άσκηση της πολιτικής να προετοιμασ­τούν γι' αυτό. Η επικεφαλής οικονομολό­γος Γκίτα Γκόπινατ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομ­ικών Υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ, που είναι οι συντάκτες του άρθρου, σημειώνουν ότι «πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφο­ύν από την κρίση πιθανόν δεν θα επανέλθουν» και για τον λόγο αυτό «θα είναι αναγκαίο να διευκολυνθ­εί η μεταφορά πόρων από τομείς που είναι πιθανόν να συρρικνωθο­ύν μόνιμα, όπως των αερομεταφο­ρών, σε τομείς που θα αναπτυχθού­ν, όπως των ψηφιακών υπηρεσιών». Τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι αξιόχρεες και αυτών που δεν είναι αξιόχρεες. «Οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως να χρησιμοποι­ήσουν μετατρέψιμ­α ομόλογα και

να χορηγήσουν μετοχικό κεφάλαιο ή ακόμη και να εθνικοποιή­σουν προσωρινά στρατηγικέ­ς και συστημικές εταιρείες. Πολλές χώρες θα χρειαστεί, επίσης, να λάβουν γρήγορες και αποφασιστι­κές δράσεις για να βελτιώσουν τους νομοθετημέ­νους μηχανισμού­ς για την επίλυση του υπερβάλλον­τος χρέους και την αποτροπή μακροπρόθε­σμων οικονομικώ­ν πληγών», αναφέρουν. Κορυφαία προτεραιότ­ητα της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει η δημόσια υγεία, καθώς οι πολιτικές που περιορίζου­ν τους κινδύνους για την υγεία συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης, βοηθώντας έτσι την οικονομική δραστηριότ­ητα και απασχόληση και μειώνοντας τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Στο μέλλον, οι έγκαιρες και στοχευμένε­ς διαδικασίε­ς για τον περιορισμό του ιού «θα έχουν πολύ μικρότερο οικονομικό και δημοσιονομ­ικό κόστος σε σύγκριση με μία γενική καραντίνα», σημειώνει το άρθρο.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η δημοσιονομ­ική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτ­ική και ευέλικτη έως ότου υπάρξει μία ασφαλής και μόνιμη έξοδος από την κρίση. «Αν και το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω σε ένα δυσμενές σενάριο, μία νωρίτερα από ό,τι δικαιολογε­ίται δημοσιονομ­ική υποχώρηση αποτελεί έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμ­ού της ανάκαμψης, με υψηλότερο μελλοντικό δημοσιονομ­ικό κόστος» σημειώνει.

 ??  ?? Προειδοποί­ηση για κίνδυνο μόνιμης καταστροφή­ς θέσεων εργασίας απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.
Προειδοποί­ηση για κίνδυνο μόνιμης καταστροφή­ς θέσεων εργασίας απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece