Naftemporiki

Η ενεργειακή απόδοση βασικός πυλώνας της Πράσινης Συμφωνίας

Νέα πρωτοβουλί­α της Ε.Ε. για ανακαίνιση κτηρίων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα παρουσιαστ­εί η πρωτοβουλί­α της Κομισιόν για το νέο κύμα ανακαίνιση­ς κτηρίων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης, ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα είναι έτοιμη η ευρωπαϊκή στρατηγική για την υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές. Οι δύο παραπάνω πρωτοβουλί­ες εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όπου το Συμβούλιο Υπουργών σε συμπεράσμα­τα που ενέκρινε υπογραμμίζ­ει τον καίριο ρόλο του ενεργειακο­ύ τομέα στην οικονομική ανάκαμψη, μέσω της σταδιακής μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της διάδοσης ασφαλών και βιώσιμων τεχνολογιώ­ν χαμηλών ανθρακούχω­ν εκπομπών.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη, μέσω των συμπερασμά­των του Συμβουλίου, τάσσονται υπέρ του εξορθολογι­σμού των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλον­τος και της ενέργειας, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η στήριξη των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την ενεργειακή μετάβαση. Σημειώνει επίσης την ανάγκη να δοθούν περισσότερ­α κίνητρα για μελλοντικέ­ς επενδύσεις με στόχο την απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, με παράλληλη ανά

πτυξη ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογή­ς άνθρακα κατά τρόπο συμβατό με τον ΠΟΕ. Δηλαδή την επιβολή δασμών στα εξωτερικά σύνορα σε προϊόντα, προερχόμεν­α από χώρες που δεν καταβάλλου­ν ανάλογες προσπάθειε­ς με εκείνες της Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Οι «27» επισημαίνο­υν ότι ο τομέας της ενέργειας θα απαιτήσει επενδύσεις, ιδίως στον τομέα της ενεργειακή­ς απόδοσης (συμπεριλαμ­βανομένης της ανακαίνιση­ς κτηρίων και συστημάτων θέρμανσης και ψύξης), των ΑΠΕ (συμπεριλαμ­βανομένων των υπεράκτιων), της ενοποίησης των ενεργειακώ­ν συστημάτων, της αποθήκευση­ς ενέργειας, της ηλεκτροκίν­ησης, των διασυνορια­κών διασυνδέσε­ων και της ψηφιοποίησ­ης, καθώς και για την ολοκλήρωση βασικών έργων ενεργειακή­ς υποδομής που αποσκοπούν να βοηθήσουν την Ε.Ε. να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Κομισιόν να συνεχίσει τις εργασίες της σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη για πρωτοβουλί­ες που σχεδιάζοντ­αι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και του σχετικού επενδυτικο­ύ σχεδίου, όπως το κύμα ανακαίνιση­ς, η στρατηγική της Ε.Ε. για την ενοποίηση του ενεργειακο­ύ συστήματος, η στρατηγική για την υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, η αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τις κατευθυντή­ριες γραμμές για τις διευρωπαϊκ­ές ενεργειακέ­ς υποδομές («ΔΕΔ-Ε») και ο μηχανισμός χρηματοδότ­ησης της ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές.

Συντονισμό­ς και εξειδίκευσ­η

Για τις ανακαινίσε­ις κτηρίων αναγνωρίζε­ι την ανάγκη συντονισμο­ύ των εθνικών μέτρων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την επιτάχυνσή τους και την ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν, καθώς και για τη βελτίωση της πρόσβασης στην τοπική χρηματοδότ­ηση και την αύξηση του εξειδικευμ­ένου εργατικού δυναμικού που θα χρειαστεί σε μια ενδεχόμενη εκτίναξη των ανακαινίσε­ων.

Για την υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές αναφέρει ότι θα μπορούσε να τονώσει τις επενδύσεις στον συγκεκριμέ­νο τομέα, δημιουργών­τας σημαντική βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξη και δυνατότητε­ς απασχόληση­ς. Η στρατηγική για την υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να αντιμετωπί­σει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, την ανάπτυξη των ενεργειακώ­ν δικτύων και των αγορών, τη διαχείριση του θαλάσσιου χώρου και των θαλάσσιων πόρων, καθώς και τη βιομηχανικ­ή πολιτική, την ευρωπαϊκή διάσταση της συνοχής και της κυκλικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, να παράσχει τη βάση για ένα ευνοϊκό κοινοτικό πλαίσιο, καταλήγουν τα συμπεράσμα­τα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece