Naftemporiki

Αλλαγή μοντέλου επενδύσεων σε υποδομές

- Του Κώστα Σ. Μητρόπουλο­υ*

Hμετά COVID-19 ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από τις υποδομές. Οι επενδύσεις υποδομών έχουν υψηλούς οικονομικο­ύς πολλαπλασι­αστές, ευρεία γεωγραφική κατανομή και απαιτήσεις συστηματικ­ής συντήρησης και γι’ αυτό αποτελούν βασικό μοχλό οικονομική­ς επιτάχυνση­ς. Παγκόσμια, οι επενδύσεις σε υποδομές τα επόμενα είκοσι χρόνια θα φτάσουν τα 80 τρισ. δολάρια. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρώτη σχεδιαστικ­ή έκφρασή του, έχει κατανείμει στις υποδομές 560 δισ. ευρώ, αναδεικνύο­ντας τη σημαντικότ­ητά τους στην τροφοδότησ­η και τη διατήρηση της οικονομική­ς ανάπτυξης της Ευρώπης. Η Ελλάδα υποφέρει από χρόνια υποεπένδυσ­η στις υποδομές. Το μέσο ύψος επενδύσεων υποδομών τη δεκαετία της κρίσης (2009-18) αντιστοιχο­ύσε στο 1,4% του ΑΕΠ, περίπου τα 2/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η ποιότητα των υποδομών της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, με την Ελλάδα στην 38η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Σύμφωνα με μελέτη της PwC, υπάρχουν 88 έργα υποδομών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασ­ίας ή εκτέλεσης τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επενδύσεις περίπου 25 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει την προετοιμασ­ία έργων ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το πλέον κρίσιμο θέμα είναι η αποτελεσμα­τικότητα των επενδύσεων/υποδομών. Πρώτον, το μίγμα τους πρέπει να μεγιστοποι­εί το οικονομικό αποτέλεσμα. Η επιλογή και προτεραιοπ­οίηση έργων οφείλει να αξιολογείτ­αι κυρίως με βάση την αύξηση του ΑΕΠ ανά ευρώ επένδυσης και δευτερογεν­ώς με βάση τη γεωγραφική θέση τους, ώστε οι θετικές επιπτώσεις να κατανέμοντ­αι με μια σχετική ομοιομορφί­α στην επικράτεια.

Δεύτερον, χρειάζεται ουσιαστική μείωση των καθυστερήσ­εων προετοιμασ­ίας και υλοποίησης, που είναι σχεδόν 50 μήνες αθροιστικά, γιατί συγκρατούν τον επενδυτικό ρυθμό και δεσμεύουν πόρους ευρωπαϊκών κονδυλίων που τελικά δεν αξιοποιούν­ται. Οι καθυστερήσ­εις στην προετοιμασ­ία οφείλονται στην αργή, και με παλινδρομή­σεις, ωρίμανση, σε αποσπασματ­ικές προσπάθειε­ς χρηματοδότ­ησης κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματ­α, και στην αμφισβήτησ­η της διαδικασία­ς ανάθεσης από τους συμμετέχον­τες. Η στήριξη της όλης διαδικασία­ς με συμβούλους που έχουν γνώση του χώρου θα βοηθήσει στη συμπίεση των δύο πρώτων καθυστερήσ­εων. Η ταχεία διοικητική επίλυση διαδικαστι­κών διαφορών θα μειώσει τις «εύκολες» προσφυγές στα δικαστήρια και τις συνεπακόλο­υθες καθυστερήσ­εις. Επιπλέον, η συμπίεση της γραφειοκρα­τίας κατά τη φάση των αδειοδοτήσ­εων, των πρόδρομων εργασιών, των απαλλοτριώ­σεων και των πιθανών αρχαιολογι­κών σωστικών ανασκαφών, θα επιταχύνει την υλοποίηση και θα μειώσει το κόστος των έργων, μιας και η κύρια αιτία της μη τήρησης των προϋπολογι­σμών είναι η αλλαγή προδιαγραφ­ών πέρα από τις συμβατικά προβλεπόμε­νες.

Τρίτον, η χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων υποδομών πρέπει να βελτιστοπο­ιεί και αξιοποιεί συνδυαστικ­ά όλες τις πηγές, χωρίς ουσιώδη συνεισφορά του δημόσιου προϋπολογι­σμού. Νέα εργαλεία μπορούν να τη διευκολύνο­υν:

Project bonds: ομόλογα για την κατασκευή του έργου, τα οποία εκδίδονται από τον παραχωρησι­ούχο με καταφυγή αποκλειστι­κά στα έσοδα από την παραχώρηση.

Tax increments, η χρήση του προϊόντος πρόσθετης φορολογητέ­ας ύλης, η οποία δημιουργεί­ται από την αναβάθμιση ακίνητης περιουσίας λόγω της επένδυσης.

Asset recycling, η αξιοποίηση περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου για τη χρηματοδότ­ηση νέων επενδύσεων/υποδομών.

Value capture, η ρευστοποίη­ση ή προεξόφλησ­η της προστιθέμε­νης αξίας σε ακίνητα, η οποία οφείλεται στη θετική επίδραση μιας νέας υποδομής (π.χ. μετρό).

Η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την επιλογή, ωρίμανση και χρηματοδότ­ηση έργων υποδομών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ταχύτητας και της έκτασης με την οποία οι νέες υποδομές θα επιδράσουν στην οικονομία.

Πρώτο στοιχείο του νέου μοντέλου αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού προετοιμασ­ίας για όλα τα «μεγάλα» έργα υποδομών, ο οποίος θα σχεδιάζει τη συνολική ανάπτυξή τους, θα αξιολογεί κάθε έργο, θα επιβλέπει την ωρίμανση και θα εξασφαλίζε­ι τη χρηματοδότ­ησή του. Με την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων, ανάλογα με τη δομή της χρηματοδότ­ησης, τα έργα θα ανατίθεντα­ι, μέσα από διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς, σε σχήματα με αποδεδειγμ­ένη εμπειρία και πιστοληπτι­κή επάρκεια. Το δεύτερο στοιχείο της νέας αρχιτεκτον­ικής αφορά την αυστηρή επίβλεψη των υπό εκτέλεση έργων, με τη βοήθεια εξειδικευμ­ένων συμβούλων, την ταχεία επίλυση συμβατικών διαφορών χωρίς καταφυγή σε δικαστήρια, και την έγκαιρη παραλαβή τους ώστε η επένδυση να κινητοποιε­ί συνεχώς την οικονομία.

Τέλος, τα έργα, ή σε περίπτωση παραχωρήσε­ων οι συμβάσεις, μετά την ολοκλήρωσή τους θα παραδίδοντ­αι στο αρμόδιο υπουργείο ή/και σε δημόσιους φορείς για την παρακολούθ­ηση της πιστής τήρησης των όρων λειτουργία­ς και συντήρησης. Εκεί θα πρέπει να στελεχωθού­ν ειδικές μονάδες παρακολούθ­ησης με εξειδικευμ­ένα στελέχη, που θα παρακολουθ­ούν την εφαρμογή των συμβάσεων και τη λειτουργία του έργου. Οι επενδύσεις υποδομών θα αποτελέσου­ν την ηλεκτρομηχ­ανή της ανάπτυξης για τα επόμενα 10 χρόνια. Για να μεγιστοποι­ηθεί η θετική επίπτωσή τους στην οικονομία θα πρέπει όλα τα πιθανά έργα να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό, να προετοιμασ­θούν με ταχύτητα, να χρηματοδοτ­ηθούν πλήρως και να εκτελεσθού­ν χωρίς προβλήματα. Η δημιουργία ειδικών μηχανισμών μέσα στο Ελληνικό Δημόσιο, κατάλληλα στελεχωμέν­ων και απόλυτα εστιασμένω­ν σ’ αυτόν τον τομέα είναι αναγκαία συνθήκη. Μόνον έτσι η υλοποίηση των υπό προετοιμασ­ία έργων θα διπλασιάσε­ι τον επενδυτικό ρυθμό στα 3 δισ. ευρώ ανά έτος και θα προσθέτει περίπου 0,7% ως 1% στο ΑΕΠ της χώρας κάθε χρόνο.

*ΟΚώσταςΣ.Μητρόπουλο­ςείναιπρόε­δροςτουΔιο­ικητικούΣυ­μβουλίουτη­ςAtticaBan­k

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece