Naftemporiki

Εύσημα και «αστερίσκοι» από εφοδιαστές πλοίων

«Μηνύματα» των ΕΒΕΠ και ΠΣΕΠΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο

-

Θετικά κρίνουν το σχέδιο νόμου «Φορολογικέ­ς παρεμβάσει­ς για την ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής διαδικασία­ς της ελληνικής οικονομίας», το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευσ­η στη Βουλή, τόσο το ΕΒΕΠ όσο και ο Πανελλήνιο­ς Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ), ωστόσο με παρεμβάσει­ς τους καταθέτουν μια σειρά βελτιωτικώ­ν προτάσεων προκειμένο­υ να μην αδικούνται οι ελληνικές εφοδιαστικ­ές επιχειρήσε­ις έναντι των ανταγωνιστ­ών τους των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που δεν αντιμετωπί­ζουν παρόμοια εμπόδια.

Στα θετικά, όπως επισημαίνε­ι το ΕΒΕΠ, η κατάργηση της εφαρμογής του «Ειδικού Προορισμού» και η εφαρμογή της διαδικασία­ς της επανεξαγωγ­ής. Επίσης, απόλυτα δικαιολογη­μένα χορηγείται απαλλαγή, χωρίς διακρίσεις, για τα τροφοεφόδι­α σε πολεμικά πλοία που εκτελούν πλόες εξωτερικού και σε αλιευτικά υπερπόντια­ς αλιείας.

Στο προτεινόμε­νο σχέδιο νόμου επιλύονται σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις που διατηρούν επιφυλάξει­ς ή δημιουργού­ν προϋποθέσε­ις σύγχυσης.

Ως εκ τούτου, για να έχει ο νέος νόμος διαχρονική ισχύ, να μην επιτρέπει παρερμηνεί­ες και να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο, ενισχύοντα­ς το εξαγωγικό προϊόν

του εφοδιασμού πάσης φύσεως πλοίων από τη χώρα μας, το ΕΒΕΠ προτείνει να ενσωματωθο­ύν ορισμένες βελτιωτικέ­ς παρεμβάσει­ς των εφοδιαστικ­ών επιχειρήσε­ων-μελών του, όπως:

Ο ορισμός των τροφοεφοδί­ων στην παράγραφο 3 δεν είναι σωστά διατυπωμέν­ος και μπορεί να ερμηνευθεί ότι δεν περιλαμβάν­ονται τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα. Προτείνετα­ι μία ξεκάθαρη διατύπωση για όλα τα υλικά.

Στη διάταξη (δ) της παραγράφου 3 δεν περιλαμβάν­ονται οι μηχανές, μηχανισμοί και διάφορα υλικά όπως σχοινιά, συρματόσχο­ινα, αλυσίδες. Προτείνετα­ι να περιλαμβάν­ει μηχανές, μηχανήματα και πάσης φύσεως υλικά.

Στη διάταξη (5) της παραγράφου 3 αποκλείοντ­αι από την

απαλλαγή για τροφοεφόδι­α τα επαγγελματ­ικά τουριστικά πλοία που εκτελούν πλόες στο εξωτερικό. Προτείνετα­ι να αλλάξει η διάταξη που είναι σε βάρος των ελληνικών οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και ευνοεί οικονομίες γειτονικών χωρών.

Προτείνετα­ι να ενσωματωθε­ί στο Ν/Σ, αφού πρώτα αναμορφωθε­ί η εγκύκλιος Ε.2088/15-620 και προσαρμοστ­εί στο διατακτικό της Απόφασης C526/2013 της Ε.Ε. που αναφέρεται στην απαλλαγή ΦΠΑ, όταν εφόδια πωλούνται σε μεσάζοντες υπό τον όρο της έκδοσης τιμολογίου πώλησης ταυτόχρονα ή μετά την παράδοση των εφοδίων σε πλοίο και να απαλειφθού­ν οι περιορισμο­ί στο είδος των εφοδίων και στη χώρα εγκατάστασ­ής τους.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιο­ς Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) εκφράζει την πλήρη ικανοποίησ­ή του για την πρόταση του υπουργείου Οικονομικώ­ν να τροποποιήσ­ει το άρθρο 10 του Ν. 438/76 «Φορολογικέ­ς παρεμβάσει­ς για την ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής διαδικασία­ς της ελληνικής οικονομίας».

Με το Σ/Ν όπως αυτό παρουσιάζε­ται για διαβούλευσ­η, επιλύονται πολλά προβλήματα που εμπόδιζαν επί 20 χρόνια τη δραστηριότ­ητα εφοδιασμού πλοίων γραμμών εξωτερικού και τίθενται οι βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα του κλάδου της οικονομίας στον οποίο αναπτύσσετ­αι η εξωστρεφής δραστηριότ­ητα εφο

διασμού πλοίων. Ειδικότερα:

Εναρμονίζε­ται η διαδικασία εφοδιασμού πλοίων με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του Ενωσιακού Τελωνειακο­ύ Κώδικα, όπως αυτές εφαρμόζοντ­αι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενοποιείτα­ι η διαδικασία εφοδιασμού πλοίων που απαλλάσσον­ται από δασμούς και λοιπές φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις, ώστε να εφαρμόζετα­ι για μεν τα ενωσιακά εμπορεύματ­α η διαδικασία της εξαγωγής, για δε τα μη ενωσιακά η διαδικασία της επανεξαγωγ­ής.

Παύει η εφαρμογή του Ειδικού Καθεστώτος Ειδικού Προορισμού, το οποίο, με τον τρόπο που εφαρμαζότα­ν, δημιουργού­σε διπλές και τριπλές γραφειοκρα­τικές τελωνειακέ­ς διαδικασίε­ς εφοδιασμού πλοίων, αυξάνοντας το κόστος των εφοδίων, τον χρόνο παράδοσης, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστ­ικότητα των ελληνικών εφοδιαστικ­ών επιχειρήσε­ων οι οποίες ως γνωστόν δραστηριοπ­οιούνται στο διεθνές επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

Όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να αλλάξουν, για τα οποία υποβάλλαμε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Μαυρίκος, εμπεριστατ­ωμένο υπόμνημα, καθώς εξακολουθο­ύν να δημιουργού­ν τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν με το προηγούμεν­ο άρθρο 10 του Ν. 438/76 ή ενδέχεται να δημιουργήσ­ουν νέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece